Hoofdnavigatie

Naar content

NS-wandeling De Weelen

Van station Hoogkarspel naar Enkhuizen

Je hoeft geen zeebonk of waterrat te zijn voor deze wandeling, maar je komt wel veel water tegen. Om te beginnen loop je de Noord-Hollandse polder in met mooie waterpartijen en veel groen. Dan door het waterrijke natuurgebied De Weelen naar historisch Enkhuizen met onder andere het Zuiderzeemuseum.

11 km of 17 km


Praktische informatie

Afstand
11 km of 17 km
LAW
West Fries Dwars (nog in ontwikkeling)
Honden toegestaan?
Nee. In deze route zitten grasdijkjes met diverse overstapjes, honden zijn niet toegestaan op de grasdijken.

Bijzonder aan deze wandeling

  • De Weelen en Het Streekbos
  • Bloemzaadkwekerijen
  • Historische Enkhuizen
     

Beschrijving

In de prachtige Noord-Hollandse polder zie je mooie waterpartijen en veel groen terwijl je vooral over gras- en schelpenpaden wandelt, heerlijk rustig is het er. Er komt nog veel meer natuurschoon aan!

Natuurgebied De Weelen is een karakteristiek oud vaarland in het West-Friese land dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. In het waterrijke Streekbos (in beheer bij Recreatieschap Westfriesland) vind je horeca, een sterrenwacht en een centrum voor natuureducatie (IVN). Voor de liefhebbers is hier ook nog een blote voeten pad. Voor Enkhuizen kom je rechts de bloemzaadkwekerijen tegen, heel kenmerkend voor deze streek.

Je eindigt de wandeling met een leuke tour door Enkhuizen. Die voert je over de stadswallen, die laten zien hoe machtig Enkhuizen was, door het karakteristieke centrum, langs vestingtoren De Drommedaris (zuidpoort) en de Oude Haven naar de Buitenhaven (boot naar Zuiderzeemuseum) en het station. In Enkhuizen zijn veel leuke terrasjes met zicht op het IJsselmeer.

Route

De route is 17 kilometer lang. Inkorten tot 11 km: start deze wandeling vanuit Bovenkarspel (station Bovenkarspel-Grootebroek) in plaats van Hoogkarspel.

Extra informatie

Obstakels op je route?

Heb je deze route gelopen en ben je iets tegengekomen dat niet werd vermeld in de routebeschrijving? Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie.

Trein + hotel + ontbijt vanaf € 49

Elke maand een vast aanbod in de grote steden

 

Wandelaars op deze route liepen ook

Alle wandelingen

Historisch wandelen door Amsterdam

8,5 of 11 km

Van Amsterdam Centraal via het Westerborkpad naar Amsterdam Muiderpoort

Veluws bos, polder, Zuiderzee en Elburg

14 km

Van station Nunspeet naar bushalte Centrum in Elburg

Plan uw reis