Hoofdnavigatie

Naar content

NS-wandeling Elburg

Van station Nunspeet naar bushalte Centrum in Elburg

Veluws bos, polder, Zuiderzee en Elburg: afwisseling genoeg tijdens deze wandeling. Wie het leuk vindt, kan de uitkijktoren beklimmen met zicht op Nunspeet en het Centraal Veluws Natuurmassief. Wil je meer weten over dit gebied? Bezoek dan het naastgelegen bezoekerscentrum Veluwe-Noord van Staatsbosbeheer.

14 km


Praktische informatie

Afstand
14 km
Percentage verhard
35%
Honden toegestaan?
Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Bijzonder aan deze wandeling

  • Het stadje Elburg
  • Doornspijk (in 1825 door de Zuiderzee verzwolgen en in 1831 landinwaarts opgebouwd)
  • De Veluwe

Beschrijving

Veluws bos, polder, Zuiderzee en Elburg. De route begint afwisselend met het beklimmen van de uitkijktoren met zicht op Nunspeet en het Centraal Veluws Natuurmassief. Aansluitend een bezoek aan het bezoekerscentrum Veluwe-Noord van Staatsbosbeheer, waar je meer te weten komt over het ontstaan van dit gebied.

Daarna verder het bos in. Je kunt je nu nauwelijks iets voorstellen bij de voormalige ruigte van dit gebied. In 1880 werd begonnen met de bosaanplant op de grote zandvlakte om een einde te maken aan de overlast door het zand.

Begin vorige eeuw kocht een aantal welgestelden grond op de overgang van Veluwe naar Zuiderzee, de zogenaamde Gouden Zoom. Ook zij drukten hun stempel op dit gebied. Ze zochten hun heil in de natuur en leefden van opbrengsten uit de landbouw. Zo ook Landgoed Klarenbeek.

Na Doornspijk voert de route door polders waar de voormalige Zuiderzee regelmatig huis hield. Je ziet het bijvoorbeeld nog aan de restanten van de weggespoelde St. Ludgeruskerk, ooit het centrum van het vroegere Doornspijk. Hevige stormen, onheilspellend klokgelui en de bewoners brachten weer de nodige angstige uurtjes op zolder door. De route eindigt bij bushalte Centrum in het fraaie stadje Elburg.

Nordic Walking

  • Onderweg zijn er 6 wissels van ondergrond. Iedere overgang betekent doppen onder de stokken, of juist de doppen verwijderen.
  • Deze route bevat 4 km die smaller dan 1 meter is. De benodigde padbreedte voor een Nordic Walker is minimaal 1 meter.
  • Het hoogteverschil is in deze route 20 meter.
  • Het niveau van deze wandeling is gemiddeld.

Route

Aan het eind van de route kun je bij de bushalte Centrum in Elburg in 19 minuten naar station Nunspeet. 

Extra informatie

Obstakels op je route?

Heb je deze route gelopen en ben je iets tegengekomen dat niet werd vermeld in de routebeschrijving? Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie.

Trein + hotel + ontbijt vanaf € 49

Elke maand een vast aanbod in de grote steden

 

Wandelaars op deze route liepen ook

Alle wandelingen

Vogels zien en horen langs de Hollandse Kade

12 of 17 km

Van station Woerden naar Breukelen

Natuur en historie bij Fort de Roovere

13 tot 18 km

Rondwandeling vanaf station Bergen op Zoom

Geniet van de groene oase Mastbos en Breda

11 of 14 km

Rondwandeling vanaf station Breda

Plan uw reis