Hoofdnavigatie

Naar content

De Weelen (Enkhuizen) NS-wandeling

Je hoeft geen zeebonk of waterrat te zijn voor deze wandeling, maar je komt wel veel water tegen. Om te beginnen loop je de Noord-Hollandse polder in met mooie waterpartijen en veel groen. Dan door het waterrijke natuurgebied De Weelen naar historisch Enkhuizen met onder andere het Zuiderzeemuseum.


Kenmerken

  • Lengte: 11 of 17 km
  • Beginstation: Hoogkarspel (17 km) of Bovenkarspel-Grootebroek (11 km)
  • Eindstation: Enkhuizen
  • LAW: West Fries Dwars (nog in ontwikkeling)

Beschrijving

De route is bijzonder vanwege:

  • De Weelen en Het Streekbos
  • Bloemzaadkwekerijen
  • Historische Enkhuizen

In de prachtige Noord-Hollandse polder zie je mooie waterpartijen en veel groen terwijl je vooral over gras- en schelpenpaden wandelt, heerlijk rustig is het er. Er komt nog veel meer natuurschoon aan!

Natuurgebied De Weelen is een karakteristiek oud vaarland in het West-Friese land dat nu beheerd wordt door Staatsbosbeheer. In het waterrijke Streekbos vind je horeca en een Observatorium. Voor de liefhebbers is hier ook nog een blote voeten pad. Voor Enkhuizen kom je rechts de bloemzaadkwekerijen tegen, heel kenmerkend voor deze streek.

Je eindigt de wandeling met een leuke tour door Enkhuizen. Die voert je over de stadswallen, die laten zien hoe machtig Enkhuizen was, door het karakteristieke centrum, langs vestingtoren De Drommedaris (zuidpoort) en de Oude Haven naar de Buitenhaven (boot naar Zuiderzeemuseum) en het station. In Enkhuizen zijn veel leuke terrasjes met zicht op het IJsselmeer.

Praktische informatie

Wandelroute inkorten

Inkorten tot 11 km: start deze wandeling vanuit Bovenkarspel (station Bovenkarspel-Grootebroek) in plaats van Hoogkarspel.

Wandelen met de hond

Deze route is niet geschikt voor wandelaars met een hond. In deze route zitten grasdijkjes met diverse overstapjes, honden zijn niet zijn toegestaan op de grasdijken.

Dagje uit aanbieding: 2e lunchgerecht gratis bij 't Ankertje in Enkhuizen

Schipperscafé ’t Ankertje is gevestigd in hartje Enkhuizen, aan de voet van de Drommedaris. Op het grote terras van ’t Ankertje kun je genieten van een heerlijke maaltijd, een echt Enkhuizer stadsbiertje, een goed glas wijn en altijd prachtig uitzicht. Reis je met NS naar Enkhuizen, dan krijg je het tweede (goedkoopste) lunchgerecht gratis.

Route

Meld een knelpunt

Onderweg kan er van alles gebeuren en soms kom je hinderlijke obstakels tegen. Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie. Geef hier je melding door.