Hoofdnavigatie

Naar content

Heiligenbergerbeek NS-wandeling

In het spoor van de Heiligenbergerbeek loop je door een bijzonder landschap met houtwallen en knotwilgen. Je eindigt in Amersfoort, waar nog een prachtige tocht door het historische centrum op je wacht.


Kenmerken

Beschrijving

De route is bijzonder vanwege:

  • Valleikanaal
  • Voormalige spoorlijn (Amersfoort naar Kesteren)
  • Heiligenbergerbeek

Begin de route over het dijkpad langs het Valleikanaal met weids uitzicht over de Gelderse Vallei; van oudsher een natte kom, ingeklemd tussen de twee stuwwallen van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Het Valleikanaal zorgt nu voor de afwatering ervan. Eenmaal bij de Heiligenbergerbeek loop je door een kleinschaliger landschap, waarin houtwallen, knotwilgen en boerderijen als decorstukken over de weilanden zijn verspreid; een coulisselandschap. 

Daarnaast passeer je enkele landgoederen, waaronder De Boom en Den Treek. In het landgoed Den Treek-Henschoten met het natuurgebied Langeveen, kun je genieten van een stukje Utrechtse Heuvelrug waar bossen, heidevelden en een enkel stukje stuifzand elkaar afwisselen. Als je eenmaal de stadsgrenzen van Amersfoort bent genaderd, voert de Heiligenbergerbeek je de goed bewaarde historische hoofdstad in. Over de Monnikendam en Muurhuizen, oude verdedigingsgordels van de stad, brengt het Marskramerpad je via het centrum naar het station.

Praktische informatie

Wandelroute inkorten

Inkorten tot 14 km: reis met de bus van Amersfoort naar Leusden en stap uit bij Halte De Boom.

Check voor vertrek de actuele vetrektijden op de website van http://9292.nl/

Wandelen met de hond

Deze route is niet toegestaan voor honden. Alternatief is beschreven op de kaart. Houdt rekening met een aantal overstappen (hond tillen).

Route

Meld een knelpunt

Onderweg kan er van alles gebeuren en soms kom je hinderlijke obstakels tegen. Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie. Geef hier je melding door.