Hoofdnavigatie

Naar content

Meinweg tweedaagse NS-wandeling

Bossen, heide en beekdalen; in de omgeving van Roermond is het genieten van prachtig natuurschoon. Je overnacht in of nabij Brüggen, een gezellig historische stadje. De tweede dag wandel je voornamelijk langs de meanderende Swalm. Vergeet niet je paspoort mee te nemen, want je loopt ook een stukje Duitsland in.


Kenmerken

  • Lengte: 17 en 17,5 km
  • Beginstation: Roermond
  • Eindstation: Swalmen
  • LAW: Maas-Swalm-Nettepad

Beschrijving

De route is bijzonder vanwege:

  • Nationaal Park De Meinweg
  • Burcht van Brüggen
  • Staatsmijn Beatrix

Drie breuklijnen, de Meinwegbreuk, Zandbergbreuk en de Peellandbreuk, die in 1992 nog een aardbeving veroorzaakte, lopen parallel aan elkaar door het gebied. Daartussen hebben zich terrassen gevormd. Beekdalen zorgen voor nog meer reliëf. Vanuit Herkenbosch kom je al snel langs het bezoekerscentrum Meinweg (momenteel gesloten vanwege verbouwing).

Via het bosgebied Zandbergen, een voormalig stuifzandgebied, kom je op de Grote Herkenbosser baan; een lang recht pad, mogelijk ontstaan toen Napoleon de gemeenschappelijke gronden verdeelde onder de verschillende dorpen. Langs de Staatsmijn Beatrix bereik je de Elmpterbach, een diep ingesneden beekdal, waar het drassig kan zijn. Na 17 km bereikt u het sfeervolle, historische Duitse stadje Brüggen met in het centrum Hotel zum Schiffchen, waar u kunt overnachten.

De tweede dag loop je voornamelijk langs de meanderende Swalm. Omdat de route gedeeltelijk door Duitsland gaat, dien je voor de zekerheid een paspoort of identiteitskaart mee te nemen. Ook kun je eventueel een (reis)verzekering afsluiten. De route gaat grotendeels over onverharde paden.

Praktische informatie

Beginpunt

Je reist per bus van Roermond naar Herkenbosch, waar de route begint.

Wandelen met de hond

Honden zijn aangelijnd toegestaan. Informeer vooraf bij het overnachtingsadres of honden zijn toegestaan.

Ondergrond

Grotendeels onverhard

Route

Meld een knelpunt

Onderweg kan er van alles gebeuren en soms kom je hinderlijke obstakels tegen. Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie. Geef hier je melding door.