Main navigation

Go to content

Other station renovations

In addition to the major key projects such as Rotterdam and Utrecht, several other stations are also being renovated so that they can continue to form a pleasant and safe environment for ever-increasing numbers of travelers in the future.


Eindhoven

The station in Eindhoven opened in 1956. It is a national monument, but in its current form the station will not be able to handle the 115,000 travelers per day projected for 2020. So it must be renovated. The platforms will be made more accessible, with extra stairways, escalators and lifts, so that the station will be easier to move about for people with disabilities or large amounts of luggage. Eindhoven will also receive a spacious, 13-meter wide traveler passageway, which will double the station's capacity.

Passage serves as new meeting place

The new passage will offer all of the facilities for travelers, and will act as the new transit route for pedestrians. The current tunnel will be renovated and will be connected to the new passage, but it will be given a new function as a waiting room where travelers can enjoy a coffee or a bite to eat. The renovation of station Eindhoven should be complete in 2016. 

Tilburg

The renovation of station Tilburg began in September 2013. Tilburg currently serves 30,000 passengers per day, but this number is expected to rise to over 40,000 by 2020. In order to improve accessibility and traffic flows, the station will receive a broad walkway under the tracks, with new entrances and plazas on the side of the Spoorlaan and the Theresia neighbourhood. This underground walkway will be made attractive for travelers with a wide range of shops and facilities, as well as lifts and escalators up to the platforms to help people with mobility disabilities reach the train unaided. A second underground passage for pedestrians and cyclists will be built at Willem II-straat. The station building itself will be dramatically renovated, and a new bus station will be constructed. The renovation of the station is scheduled to be completed in 2016. 

Heerlen

The renovation of station Heerlen is part of a total metamorphosis planned for the station area. In the 'Maankwartier', an attractive station environment will be created with a combination of housing, offices and retail spaces. The current barrier between two neighbourhoods formed by the tracks will disappear. The engineering works began in late 2011, and the Maankwartier is expected to be completed in 2016, transforming the city of Heerlen forever. Artist Michel Huisman designed the Maankwartier as a miniature city-within-a-city, with its own reality that includes a new station, shops and cafes, a hotel, offices, terraces and residences spread across several stories.

Naarden-Bussum

In the future,  station Naarden-Bussum is expected to have to deal with many more travellers. This will require some adjustments to the rails, the station and the surrounding area, with the understanding that the station's architectural and cultural value should be maintained, while also guaranteeing the travellers' safety.

Higher speeds

Station Naarden-Bussum is currently a bottleneck in the railway timetable. Planned adjustments to the rails here will make it possible to increase the speed of the trains passing by from 80 km/h to 130 km/h. This will make it possible to draw up a timetable that meets the needs of travellers to and from Naarden-Bussum and the surrounding area. In order to achieve these higher speeds, the circumference of the curve between Naarden-Bussum and the Naardermeer lake will have to be widened. This will also allow more trains per day to run along the route.

Necessary adjustments to the station and platforms

Reducing the number of tracks from five to two will result in different traffic flows and more intensive use of the station and platforms. This will require some adjustments to the facilities. Walking routes will be re-routed and more modern facilities will be provided at the station. The project involves close cooperation between the partners ProRail, the City of Gooische Meren and NS Stations.

Rotterdam Alexander

The renovation project for station Rotterdam Alexander is a unique collaborative effort by RET, NS Stations, NS Reizigers, ProRail, the City of Rotterdam and Metropolitan Region Rotterdam-The Hague to make optimal use of a modern, multimodal public transport junction and to transform it into one that focuses on the needs of the traveller.

Better transfer facilities between train and metro

In the station, the facilities to transfer between trains and the metro will be optimised. Extending the metro platforms into the station building, and by allowing the metros to stop directly inside the station will significantly reduce walking distances, both to the trains and to other connections such as buses, P+R, K+R and bicycle storage facilities. Travellers waiting at the metro platforms will also be more comfortable, due to protection from rain and wind. A separate bypass will be realised between the train platform to Rotterdam CS, which will dramatically shorten the time needed to transfer. It will also be safer for travellers, as they will no longer need to cross the metro line. These measures will make it much more convenient for travellers transferring at Rotterdam Alexander, and will make the public transport junction a worthy alternative for commuters looking to avoid traffic jams.

Renovated station hall

The planned renovations to the station hall will make no differentiation between metro and train facilities. The station hall is the place where travellers prepare for their journey, or transfer to the next leg. Traveller flows will be bundled to improve security. The addition of shops to the station will increase surveillance during the evening hours as well. The transparent facade with a lively plint will also make it easier to see and be seen at the station. The lifts will also be moved and made transparent, with a better line of sight from the platforms. Plus, the platforms will be expanded to better facilitate future flows of travellers and transfers to other trains.

Ede-Wageningen

Ede-Wageningen will receive a completely new, attractive station to be built a few meters to the east of the current station. The new station will be a modern and easy-to-navigate public transport junction that will be one of the calling cards for the City of Ede-Wageningen.

Optimal accessibility and good facilities

The station surroundings will also be completely remodeled, with major changes to the infrastructure to make it optimally accessible. The new rail zone will connect two new residential neighbourhoods in Ede. Thanks to this renovation, almost all travellers will approach the station from the south side. This will make it possible to double the number of shops (500 m2) and give the traveller an attractive selection of facilities, such as a bicycle storage facility for 6,000 bicycles and good parking facilities for cars. Construction is scheduled to begin in 2018 and will continue through 2019.

Partnership

The City of Ede, ProRail and NS Stations are collaborating in the Spoorzone Ede project, which is financed in part by the Ministry of Infrastructure and Environment and the Province of Gelderland.