Main navigation

Go to content

Assen

Assen is the fastest growing city in the north of the Netherlands; this growth has brought with it an increase in traffic. In the future, there will also be more trains running. That is why the tracks and the station in Assen will also have to grow. There are going to be a lot of improvements for passengers at and around Assen station in the coming years. A completely new station building, additional bicycle parking, improved access, better tracks and a new lowered access road will make travel via Assen faster and more comfortable.


New station building for Assen

In 2016, the construction of a new station and a new square started. The design for Assen station has an urban feel, and gives the station allure. A remarkable feature of the new station is the large triangular canopy. This canopy connects all parts of the station with each other. The building is more accessible thanks to the new entrance via a tunnel on the east side of the station, with a lift and wider stairs. Platform 1 is being lengthened and widened, so that Intercity's will be able to stop here too. In addition, a new bicycle storage area for 2,600 bicycles is being constructed under the station. The building is arranged logically, and will have facilities that ensure it is a pleasant place to be. The station will be ready in late 2018, at which point the temporary station will be removed.

More accessible

The accessibility of the station is being improved dramatically. On the one hand by the construction of a new platform tunnel providing a direct connection between the Assen-Oost district and the town centre. On the other hand by the improvement of access to the station district through the separation of through traffic and local traffic. In the future, the through traffic will use the 170 metre long Overcingeltunnel. The construction of this tunnel will make it possible to realise an attractive station square. This square will help to give the city a recognisable and contemporary entrance.

Collaboration

The project is a collaboration between the Municipality of Assen, ProRail, the Province of Drenthe and NS Stations. The renovation of the station district is an integral part of the FlorijnAs programme.