Hoofdnavigatie

Naar content

Overstappen van OV-Jaarabonnement naar OV Vrij

OV Vrij is een nieuw abonnement van NS dat het OV-Jaarabonnement -ook wel de ‘OV-Jaarkaart’- zal vervangen. Wilt u meer weten over het overstappen van het OV-jaarabonnement naar OV Vrij, lees dan verder.


Wat is OV Vrij?

Met OV Vrij reist u onbeperkt met de trein, tram, bus én metro door héél Nederland. Geniet van de ultieme reizigersvrijheid met het OV Vrij abonnement: waar u ook heen gaat, hoe laat het ook is. Handig voor de dagelijkse route naar uw werk of studie én voor de leuke uitstapjes in het weekend.

OV Vrij  is één abonnement, maar bestaat uit twee producten:

  • Altijd Vrij, voor onbeperkt gebruik van de trein; én
  • Bus-Tram-Metro (BTM) Vrij, voor onbeperkt gebruik van de bus, tram en metro.

Opvolger OV-Jaarabonnement

OV Vrij is de opvolger van het OV-Jaarabonnement (ook wel de ‘OV-Jaarkaart’). Net als met het OV-Jaarabonnement reist u met OV Vrij eenvoudig en onbeperkt met zowel trein, bus, tram als metro. Het belangrijkste verschil tussen het OV-Jaarabonnement (een zichtkaart) en OV Vrij, is dat u bij OV Vrij dient in en uit te checken.

  OV-Jaarabonnement OV Vrij
Abonnement Zichtkaart.  In- en uitchecken met OV-chipkaart.
Aankoop Online of schriftelijk; eventueel per acceptgiro (jaarbedrag).
Doorlooptijd 5 weken.
Online of telefonisch*. Niet meer per acceptgiro, maar enkel via iDeal en automatische incasso.
Doorlooptijd maximaal 1 week.
40% Samenreiskorting voor max. 3 medereizigers (in daluren) Ja, (sinds 1 januari 2016) tussen 9.00 en 16.00 uur en tussen 18.30 uur en 6.30 uur. Gelijk aan OV-jaarabonnement: tussen 9.00 en 16.00 uur en tussen 18.30 uur en 6.30 uur.
Bijabonnementen Alleen OV-Jaarabonnement als optie, met daarbij een oplopende korting per extra Bijabonnement. Daarbij gold het Bijabonnement bij OV-Jaarabonnement in de trein enkel na 9 uur ’s ochtends en dus niet in de ochtendspits.  Meerdere typen Bijabonnementen mogelijk, waaronder OV Vrij (nu ook geldig voor 9 uur), Dal Vrij met BTM Vrij (vergelijkbaar met oude OV-Jaarbijabonnement), Altijd Vrij, Dal Vrij en Weekend Vrij. Tevens recht op maximaal 3 gratis Kids Vrij abonnementen.  
Betalingskorting bij betalen jaarbedrag in één keer? Ja, 4% jaarbedrag. Nee.

* U kunt alleen telefonisch bestellen indien u al een persoonlijke OV-chipkaart heeft. Let op: wij adviseren u dringend om OV Vrij op een nieuwe OV-chipkaart te bestellen en niet op een bestaande Ov-Jaarkaart.

Overstap van OV-Jaarabonnement naar OV Vrij

NS zorgt ervoor dat uw OV-Jaarabonnement automatisch stopt op het verlengmoment. Omdat OV Vrij een nieuw abonnement is met nieuwe voorwaarden, kan alleen u dit abonnement bestellen. U moet persoonlijk met deze voorwaarden akkoord gaan. U kunt OV Vrij bestellen in onze webshop op ns.nl. Houd rekening met de aanvraagtermijn van één week. U wordt hierover tijdig persoonlijk per post geïnformeerd. Wilt u voor het contracteinde van uw huidige OV-Jaarabonnement overstappen op OV Vrij? Neem dan telefonisch contact op met NS Klantenservice.

Prijzen OV Vrij 2015

Voor OV Vrij gelden voor 2015 de volgende prijzen:

  Tweede klas Eerste klas
OV Vrij per maand  € 386,70 € 611,70

Bij het OV-Jaarabonnement bestond de mogelijkheid om in één keer voor het gehele jaar te betalen, waarmee 4% betalingskorting te behalen was. U kunt bij OV Vrij natuurlijk nog steeds in één keer voor het gehele jaar betalen, maar ontvangt daarvoor geen betalingskorting meer. In één keer betalen kost net zoveel als betalen in 12 maandtermijnen.

Bijabonnementen

Heeft u een OV Vrij abonnement, dan kunnen uw gezinsleden ook genieten van extra voordeel. Voor hen kunt u namelijk gratis of extra voordelig een tweede, derde of vierde abonnement afsluiten; een Bijabonnement.

U kunt een Bijabonnement bestellen voor een partner of kind van 12 jaar of ouder woonachtig op hetzelfde adres. Voor uw (klein)kinderen van 4 t/m 11 jaar kunt u gratis een Kids Vrij abonnement aanvragen (maximaal 3 stuks). Zij hoeven niet op hetzelfde adres te wonen, maar dienen wel een eigen OV-chipkaart te hebben. In de folder over OV Vrij vindt u een uitgebreid overzicht van alle mogelijke Bijabonnement bij OV Vrij, alsmede de prijzen.

Bestellen OV Vrij

Bestel via de bestelpagina voor OV Vrij of bestel bij NS Klantenservice, dag en nacht staan wij voor u klaar.

Voor OV Vrij heeft u een persoonlijke OV-chipkaart met pasfoto nodig. Let op: wij adviseren u dringend om OV Vrij op een nieuwe OV-chipkaart te bestellen en niet op een bestaande OV-Jaarkaart. Bij uw bestelling van OV Vrij ontvangt u gratis een nieuwe OV-chipkaart, wel dient u een nieuwe pasfoto aan te leveren. Houdt u rekening met een verwerkingstijd van één week.

Bijabonnement op een nieuwe OV-chipkaart

Wilt u een Bijabonnement bestellen op een nieuwe OV-chipkaart, neem dan contact op met NS Klantenservice op 030-7515155. Zij kunnen uitleggen hoe u dit kunt regelen.