Hoofdnavigatie

Naar content

50% minder autogebruik door Low Car Diet

24 mei 2016 - Urgenda, de organisator van Low Car Diet, maakte tijdens de slotbijeenkomst bij Eneco in Rotterdam de resultaten en prijswinnaars van het Low Car Diet van april 2016 bekend. Opvallend: deelnemers maakten 50% minder gebruik van de auto in de spits en namen twee keer zo vaak de trein tijdens de daluren. Ook maakten ze vijf keer zo vaak gebruik van een OV-fiets als vóór het Low Car Diet.


OV-fiets

Barend Kuenen, directeur Retail & Services NS Stations, gaf de aanwezigen meer informatie over nog meer voordelen van de OV-fiets. “De OV-fiets vervangt vaak een tweede (stations)fiets. Daardoor zijn er minder fietsen nodig en komt er meer ruimte in de fietsenstallingen” volgens Barend. In de toekomst zullen OV-fietsen op steeds meer plaatsen verkrijgbaar zijn.

Goed voor het milieu, de portemonnee én de gezondheid

In de maand april reisden 1200 medewerkers van 22 bedrijven en overheden zo min mogelijk met vervoersmiddelen op benzine en diesel en verminderden daarmee hun CO2-uitstoot met 50. In die periode maakten zij bijna twee keer zo vaak gebruik van het OV (van 13% naar 27% van de reizen). Ze reisden in totaal 245.000 km met het OV, dit komt neer op ca. 120.000 extra OV-kilometers. Ze bespaarden 20-30% op mobiliteitskosten. Ook niet onbelangrijk: ze bewogen twee keer zo veel.

Winnaars

Strukton won het Low Car Diet april 2016-editie. Zij bereikten de meeste verandering in duurzamer reizen en realiseerden daardoor 64% minder CO2-uitstoot. Strukton-medewerker Herman van Meijl werd ook beloond voor het maken van de meeste fietskilometers. Zijn reactie: “Kwestie van doortrappen.”

Johan van Uden van  ICT Automatisering nam voor het eerst deel aan het Low Car Diet. Hij won de Social Media prijs voor het beste en meeste gebruik van Social Media. “Omdat ik nu een Business Card heb, ben ik vandaag met de trein gekomen. Anders had ik waarschijnlijk de lease-auto gepakt. Voordeel is ook dat ik nu een biertje kan drinken. Ik ga aan mijn werkgever vragen of ik die kaart niet kan houden.”

Blijvend resultaat

Uit eerdere resultaten bleek al dat 40% van de deelnemers aan het Low Car Diet structureel anders blijft reizen. “Eén ervaring heeft meer impact dan duizend woorden. Dat is de essentie van het Low Car Diet”, aldus mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg van Urgenda.

Daag jij ook een kennis of familielid uit om mee te doen met het Low Car Diet? Dat kan! In oktober 2016 start een nieuwe Low Car Diet. Ga naar de website van Low Car Diet voor alle informatie. Kijk op YouTube voor een compilatie van het Low Car Diet van april 2016.