Hoofdnavigatie

Naar content

50,6 ton minder CO2 dankzij Low Car Diet

De resultaten van het Low Car Diet van oktober-november 2016 zijn bekend. Ook tijdens deze najaarseditie is weer flink minder CO2 uitgestoten tijdens woon-werk verkeer en zakelijke afspraken. De in totaal 1200 deelnemers hebben in 30 dagen voor 50,6 ton CO2-besparing gezorgd. Arcadis is de winnaar, de medewerkers van dit bedrijf bespaarde 9 ton CO2-uitstoot.


Deelnemer Léon Verhoeven van Antea vertelt tijdens het slotevent over zijn ervaringen: “Ik was een totale OV-dummy. Toen ik een OV-chipkaart nodig had ben ik met de auto naar Utrecht Centraal gereden. Daar zag ik een OV-servicewinkel, waar ze me verder hebben geholpen.” De eerste ervaringen vielen niet altijd mee. “De eerste dag had ik bijna de trein gemist. Ik snapte niet hoe de P+R werkte en ik moest erg zoeken naar een incheckpaal. Ook ben ik er door scha en schande achter gekomen dat je in de bus écht op de stopknop moet drukken…” Inmiddels is hij geen OV-dummy meer. “Nu vind ik het veel relaxter dan de auto, zelfs als ik moet staan of als ik een trein mis. Ik kan gewoon werken tijdens het reizen, terwijl ik anders in de file op de A2 sta”, aldus Verhoeven.

Deze editie van het Low Car Diet stond in het teken van de langdurige gedragsverandering. De resultaten zijn in lijn met de voorjaarseditie van dit jaar. Ook ten opzichte van 2014 blijft de groep ‘andersreizenden’ dit nieuwe gedrag vasthouden. Naard Hermans van organisator Urgenda: “Ongeveer zestig procent van de mensen geeft aan na deelname anders en schoner reizen. De gedragscampagne heeft dus langdurige effecten. Als alle forenzen in Nederland, zo’n 4,5 miljoen, een permanent Low Car Diet zouden invoeren, kunnen we een derde van de doelstellingen van het SER-Energieakkoord op mobiliteit halen.”

Tijdens het Low Car Diet reizen medewerkers van bedrijven 30 dagen lang zo veel mogelijk zonder CO2-uitstoot. Ze maken daarvoor gebruik van duurzame vervoersmiddelen zoals het OV, de (elektrische) fiets of de elektrische auto. De voorjaarseditie van het Low Car Diet vindt plaats van 3 t/m 28 april 2017. Meer resultaten van het Low Car Diet van najaar 2016 lees je in dit persbericht.