Hoofdnavigatie

Naar content

Dag van de duurzaamheid

15 oktober 2015 - De Dag van de Duurzaamheid, 9 oktober, was een dag vol duurzame initiatieven, waaronder het Circulair Atelier in de stationshal van Utrecht Centraal, een Silent Disco Party in ‘Het Groene Station’ van Radio 2, en de start van het Low Car Diet 2015.


Het was de zevende keer dat de Dag van de Duurzaamheid plaatsvond.

Circulair Atelier

In de stationshal van Utrecht Centraal knutselden Utrechtse ontwerpers en leerlingen van de opleiding ‘Beeld en Vormgeving’ (Hogeschool Utrecht) er vrijdag flink op los. Zij gaven afval van bedrijven in het stationsgebied een nieuw leven in het Circulair Atelier. Het was een initiatief van de Green Business Club, waar NS lid van is.

De ontwerpers en scholieren toverden lege blikjes om in lampenkappen, oude NS-posters in pennen- en prullenbakjes en textielafval in duurzame tassen. Ze lieten niet alleen zien wat je met afval kan doen, maar vroegen reizigers, die vaak nieuwsgierig bleven kijken, ook naar hun ‘afvalgedrag’. ‘Mevrouw, weet u wel dat u een boete kunt krijgen als u dit flesje bij het restafval gooit?’ En: ‘Scheidt u uw afval wel?’. Het Circulair Atelier was een mooi initiatief om te laten zien wat afval en een beetje creativiteit ons kunnen opleveren.

Het Groene Station

Even verderop in de stationshal verzorgden de dj’s van NPO Radio 2, voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Het Groene Station’ hun uitzendingen. Dit deden ze de hele week in aanloop naar de Dag van de Duurzaamheid op 9 oktober. De dj’s gingen samen met hun luisteraars de uitdaging aan om duurzamer te leven. Elke dag stond er ander duurzaamheidsthema centraal, bijvoorbeeld voeding (‘Eet een dag geen vlees’) en afval (‘Gooi twee stuks zwerfafval weg’). In Het Groene Station, letterlijk groen met gras op de grond, waren dagelijks optredens van artiesten als Racoon en Douwe Bob. Douwe Bob speelde in de trein op weg naar Utrecht zelfs al wat nummers. Bezoekers dansten de energie voor de optredens bij elkaar op een Energy Floor. Hoe uitbundiger de moves, hoe meer energie voor de optredens.

Vrijdagavond draaiden de Radio 2-dj’s plaatjes tijdens een Groene Silent Disco Party, waar bezoekers met een koptelefoon op losgingen op de Energy Floor. Dj Gijs Staverman werd uitgeroepen tot ‘groenste’ dj, hij volbracht de dagopdrachten het beste. In totaal is met de uitdagingen bijna 205.264 kg CO2-uitstoot (circa 10.000 bomen), bijna 50.000 kg afval (ongeveer 1000 kliko’s) en ruim 2,5 miljoen liter water (21.500 badkuipen) bespaard.

Duurzame 100 van 2015

Het Groene Station sloot af met de bekendmaking van de ‘Duurzame 100 van 2015’ van Trouw, een ranglijst van duurzame Nederlanders. Dit jaar staat Carola Wijdoogen, hoofd Duurzaamheid bij NS, voor het eerst in deze lijst. Zij bekleedt, als nieuwkomer, een mooie 51e plaats. De voornaamste reden voor haar plek is het ‘eigen’ windmolenpark dat ze NS bezorgde, om alle treinen op groene stroom te laten rijden.

Start Low Car Diet

Op de Dag van de Duurzaamheid ging ook het Low Car Diet van start, een initiatief van Urgenda om bedrijven kennis te laten maken met duurzame vervoermiddelen. Dertig dagen lang proberen bedrijven zoveel mogelijk duurzame kilometers te maken, met het openbaar vervoer, de (deel-)fiets, of elektrische (deel-)auto’s, high speed e-bikes en werk- en vergaderlocaties. Het bedrijf met de meeste duurzame kilometers wint het Low Car Diet 2015. De winnaar wordt op 8 november bekend gemaakt.

Energy Floor Schiedam en Amsterdam Sloterdijk

Een ander duurzaam initiatief is de tijdelijke Energy Floor die sinds 9 oktober op station Schiedam ligt. Door op deze vloer te bewegen wekken reizigers zelf stroom op, waarmee ze bijvoorbeeld hun telefoon kunnen opladen en lichteffecten kunnen creëren. De Energy Floor, een initiatief van NS Stations en RET, ligt de komende week nog op station Schiedam Centrum en verhuist daarna voor twee weken naar station Amsterdam Sloterdijk. De vloer maakt het wachten voor reizigers leuker en zo dragen ze bij aan een schonere wereld.