Hoofdnavigatie

Naar content

Treinen als decor voor inspirerende groene ideeën

De Groene Top Trein, een initiatief van de Nederlandse Klimaatcoalitie, NS en het Ministerie van IenM, reed op 27 november door Nederland om duurzame ideeën op te halen. Zij boden de opbrengst op 28 november aan Staatssecretaris Dijksma aan ter inspiratie.


Zij vertrok die zaterdag met de rest van de Nederlandse delegatie met de trein naar Parijs (Train to Paris) voor de Internationale Klimaatconferentie COP21.

Groene Top Trein

Al om 7.15 uur zaten de eerste genodigden aan de ontbijttafel ideeën uit te wisselen. Met station Haarlem als decor en vrolijke muziek ontstond er al snel een positieve en inspirerende sfeer. Door verschillende pitches en presentaties werd deze nog versterkt.  De aanwezigen waren enthousiast over elkaars goede ideeën om CO2-uitstoot en afval te verminderen. Ideeën zoals een warmterotonde, een getijdencentrale en een Repair Café.

Ondertussen deelden de aanwezigen hun nieuwe inzichten en ervaringen massaal op Twitter. De hashtag van dit evenement, #DGTT (De Groene Top Trein) was de hele dag ‘trending topic’.

Presentator Harm Edens en directeur duurzaamheid Carola Wijdoogen sloten de dag af in het Spoorwegmuseum. Harm Edens reikte verschillende prijzen uit, onder andere aan de Klimaatheldenklas van Nederland; het Rondeel uit Den Bosch. Zij bedacht het idee om koeienscheten om te zetten in biogas en zo duurzame energie op te wekken.

Het idee ‘Bin Bang’ van Anja Cheriakova en Gijs Langeveld won de startup prijs. De Bin Bang is een slim ontworpen afvalbak waarmee je makkelijk afval kunt scheiden. Op deze manier wil deze organisatie 250 kilo afval per persoon per jaar uit de verbrandingsoven redden.

Train to Paris

De vele ideeën die de Groene Top Trein ophaalde werden de volgende dag aangeboden aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Sharon Dijksma. Zij was in Rotterdam om de ‘Train to Paris’  te nemen voor de Klimaattop.
Op station Rotterdam vonden verschillende activiteiten plaats. Zangeres Krystl bracht haar ‘Ode aan de wind’ en op het station lag een ‘Energy floor’ waar mensen een dansje konden doen om de batterij van hun mobiele telefoon op te laden.
Staatssecretaris Dijksma had het druk met ondertekenen van mooie initiatieven en overeenkomsten. Onder andere een Intentieverklaring van de Spoorsector: ‘Samen realiseren we een CO2-neutraal spoor’.
Kinderen van ‘Generatie C’ overhandigden ‘Groene Voetstappen’. Deze hebben ze verzameld door lopend, fietsend of met het Openbaar Vervoer naar school te gaan.
Ook in de trein ging het inspireren, overhandigen en ondertekenen verder. Michiel van Roozendaal, directeur NedTrain met duurzaamheid in de portefeuille, overhandigde een intentieverklaring van een aantal grote werkgevers waaronder KPN, Unilever en Arcadis, waarmee zij het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun medewerkers gaan verduurzamen. De lease-auto krijgt daarmee concurrentie van het OV en de fiets.
Dit is slechts een greep uit de vele organisaties en individuen die praktische voorbeelden presenteerden van de initiatieven die er al zijn om duurzaam te ondernemen.

Een video-verslag van zowel de Groene Top Trein als de Train to Paris zijn beschikbaar op YouTube:

Sfeerimpressie Groene Top Trein. https://youtu.be/qaHukzi238A

Sfeerimpressie Train to Paris. https://youtu.be/1uC1yrv7rXk