Hoofdnavigatie

Naar content

Treinen rijden op Westermeerwind

21 juni 2016 - In de Noordoostpolder is het afgelopen jaar gebouwd aan windmolenpark Westermeerwind. Het windmolenpark is vandaag officieel geopend door minister Kamp van Economische zaken. 99% van de stroom die opgewekt wordt in dit park gaat naar de Nederlandse Spoorsector.


Windpark Westermeerwind is een windpark voor en door de polder en levert een hoeveelheid duurzame stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van 160.000 huishoudens. De stroom die dit windpark opwekt wordt afgenomen door Eneco. Voor 99% gaat deze groene stroom naar de Nederlandse Spoorsector. In totaal zorgt Windpark Westermeerwind voor ruim een derde van de groene stroom die nodig is om de doelstelling van 100% groene stroom voor tractie-energie mogelijk te maken.

De zeer windrijke locatie en de kwaliteit van de gekozen turbines zorgen voor een uitstekende opbrengst. Op dit moment is al zo’n 220 GWh aan groene stroom opgewekt.  

De overige windparken waar de spoorsector via Eneco stroom van afneemt liggen in Nederland, Belgie, Zweden en Finland. Een overzicht van de windparken is te vinden op www.ns.nl/energie.

In 2014 sloot NS namens VIVENS (verenigde spoorvervoerders) met Eneco het grootste groene stroomcontract in Nederland voor een duur van 10 jaar. De duurzame energie uit nieuw te bouwen windparken wordt gebruikt voor de bovenleiding van de Nederlandse spoorsector (tractie-elektriciteit). De benodigde elektriciteit is 1,4 terra wattuur. Dat komt neer op 1% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik en het elektriciteitsverbruik van alle Amsterdamse huishoudens per jaar.