Hoofdnavigatie

Naar content

Winnaars ontwerpwedstrijd groene trein

7 augustus 2014 - De Amsterdamse ontwerpers Michiel van Sinderen (26) en Steffen de Jonge (25) zijn winnaar van de ontwerpwedstrijd van Eneco en NS.


De Amsterdamse ontwerpers Michiel van Sinderen (26) en Steffen de Jonge (25) zijn winnaar van de ontwerpwedstrijd van Eneco en NS. Als prijs wordt hun ontwerp op de buitenzijde van de ‘groene trein’ aangebracht. Deze gaat een jaar lang kriskras door Nederland rijden om te laten zien dat de trein straks op groene stroom rijdt. Michiel en Steffen studeren beiden Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft en werken samen onder de naam “spek”. Ze werden als winnaar gekozen door de jury bestaande uit onder meer Daan Roosegaarde, Jelle Brandt Corstius, Hans Ubbink en Erik Kessels.

Jury-oordeel

In totaal deden 72 jonge ontwerpers mee met de ontwerpwedstrijd. Jurylid Daan Roosegaarde is enthousiast over de winnaars: “Mooi hoe zij gebruik maken van de trein als platform van nieuw denken. Michiel en Steffen richtten in mei het Amsterdamse designcollectief “spek” op. Ze zijn blij met de eerste grote opdracht die ze met de wedstrijd hebben gewonnen: “Vaak werken we aan handzame producten, maar een hele trein is wel even wat anders. We kozen voor gemêleerde kleurvlakken die symbool staan voor de veelzijdige maatschappij waarin iedereen op zijn eigen manier een bijdrage kan leveren aan duurzaamheid. Samen vormen ze een groen geheel. Zo kunnen we via de buitenkant van de trein laten zien dat je straks schoon reist als je voor de trein kiest”. Na de overwinning nodigde jurylid Daan Roosegaarde de winnaars uit in zijn studio om het ontwerp verder te perfectioneren. De jonge designers zijn nauw betrokken bij de definitieve productie van het treinontwerp.

Tweede en derde prijs

De winnaar van de tweede prijs is Rob Kitzmann (35, Academie Beeldende Vorming). De jury roemde zijn ontwerp ‘movemation’ waarin de beweging van de rijdende trein en de dynamiek van de wind op een verrassende manier waren samengekoppeld.

De derde prijs is voor Danny Klootwijk (17, Mediavormgeving, Grafisch Lyceum Rotterdam). ‘Gedurfd, dynamisch, verfrissend, een paar steekwoorden die de jury gebruikte om toe te lichten waarom dit ontwerp van ‘groene stromen’ de derde prijs verdiende. Gezien zijn jonge leeftijd, hoopt de jury dat Danny dit ook als een aanmoediging ziet om door te gaan met zijn ambities.

Onthulling

Het winnende ontwerp wordt op 20 september onthuld op een dubbeldekker intercity tijdens de viering 175 jaar spoor. Dan zijn ook de ontwerpen van Rob Kitzmann en Danny Klootwijk te bewonderen. Naast veel historisch materieel dat op deze dag te zien zal zijn, staat de groene trein symbool voor de toekomst, waarin het voor de reiziger voor het eerst mogelijk wordt lange afstanden klimaatneutraal af te leggen. In 2015 rijden de treinen voor 50% op groene stroom die met nieuwe windmolenprojecten wordt opgewekt. Vanaf 2018 rijden de treinen volledig op groene stroom. Dat zijn Eneco en de gezamenlijke spoorpartijen dit voorjaar overeengekomen.