Hoofdnavigatie

Naar content

Groene stroom

In 2017 rijden al onze treinen op nieuwe groene stroom. Hiermee wordt het voor reizigers mogelijk klimaatneutraal te reizen over langere afstand.


Inkoop van groene stroom

De stroom is afkomstig van nieuw te bouwen windparken van onze energieleverancier Eneco. Zo krijgt ook de energiemarkt een impuls en groeit het aanbod aan groene stroom. Dit jaar rijdt al bijna 75% van de treinen op groene stroom en in 2017 rijden we volledig groen.

Duurzame ambitie

Mobiliteit is verantwoordelijk voor ruim 20% van de CO2-uitstoot in Nederland. Als voorloper in duurzaam vervoer wil de spoorsector haar verantwoordelijkheid nemen. Dit verwachten onze reizigers en andere stakeholders ook van ons. Iedere reiziger die zijn auto laat staan en de trein neemt, stoot nu al 95% minder CO2 uit voor zijn reis. Over een paar jaar zal een treinreis vrijwel geen CO2-uitstoot meer veroorzaken.

Nieuwe bronnen

NS heeft met Eneco een contract gesloten voor de levering van tractie-elektriciteit. De benodigde elektriciteit is 1,4 terra wattuur (dat komt neer op 1% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik en het elektriciteitsverbruik van alle Amsterdamse huishoudens per jaar). De groene stroom die we gaan gebruiken is afkomstig uit nieuwe windparken die stapsgewijs in gebruik worden genomen de komende jaren in onder meer Nederland, Scandinavië en België.  De energie is daardoor direct herleidbaar naar de bron. NS maakt geen aanspraak op bestaande duurzame energiebronnen. Het aanbod van groene stroom op de energiemarkt groeit hierdoor flink.

In de tabel kun je zien uit welke parken VIVENS de groene stroom geleverd krijgt:

Ook andere spoorvervoerders doen mee

NS koopt de groene stroom in namens VIVENS, de vereniging van spoorvervoerders, hierin zitten: ProRail, Arriva, Veolia, Connexxion, Kombi Rail Europe, DB Schenker, ERS Railways, HSL Logistik, Rotterdam Rail Feeding en Rurtalbahn Benelux.