Klik op http://m.ns.nl voor de mobiele versie van de NS site.

Test voor verdere uitbreiding Reisplanner Xtra van start

Publicatiedatum: 4 februari 2013

Nieuwe innovatieve technologie beproefd op de lijn Zwolle-Roosendaal met ca. 500 reizigers

NS bouwt de Reisplanner uit met steeds meer diensten voor de reiziger (real time reisinformatie, informatie over voorzieningen op stations, CO2-besparing, etc.). Vanaf vandaag doet NS als één van de eerste vervoerders in de wereld tests op de IJssellijn (Zwolle-Roosendaal) met een uitgebreide versie van de Reisplanner Xtra. Reizigers die aan de proef meedoen kunnen door een nieuwe functionaliteit zien in welke samenstelling de trein aankomt op het perron en waar bijvoorbeeld de 1e en 2e klas zich bevindt (inclusief stiltezones; ingang voor fietsen en rolstoelen en of er WiFi is). Ook de bezetting van de trein (en komende treinen), en waar dus nog veel plekken zijn, is real time te zien.

Met ingang van deze week zijn voor 3 maanden 11 Intercity’s (zogeheten ICM’s) uitgerust met infrarood sensoren om de bezetting in de trein te meten. De zo verkregen informatie wordt gevisualiseerd in een nieuwe instapfunctionaliteit van de Reisplanner Xtra. Daarin wordt dus de exacte indeling van de trein getoond en ‘real time’ informatie over de drukte (groen is rustig, rood is druk). “Met deze nieuwe functionaliteit in de app. kunnen reizigers straks eenvoudig kiezen welke trein ze nemen, waar het rustig is, waar ze lekker rustig kunnen werken (stiltezone) en waar ze bijvoorbeeld hun fiets kwijt kunnen”, aldus Wim Fabries, directeur vervoer bij NS-reizigers.

NS-klanten die soms of regelmatig reizen met de Intercity op het traject Zwolle-Roosendaal kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor de proef met de uitgebreide versie van de reisplanner Xtra. Enige eis is dat men een Android of iPhone telefoon gebruikt  en feedback geeft. Aanmelden kan eenvoudig online. NS zoekt circa 500 reizigers die willen deelnemen.

Achtergronden
NS-dochter NedTrain heeft de nieuwe infraroodtechnologie ingebouwd in de treinen. Het infraroodsysteem telt het aantal in- en uitstappende reizigers op de balkons en de coupes. Deze informatie, gecombineerd met informatie over de samenstelling van de trein voedt de app. van de deelnemende reizigers. CGI, toonaangevende zakelijke en technologische dienstverlener, heeft de innovatieve software ontwikkeld voor NS. Na afloop van de proef, die zo’n 2 miljoen euro kost, wordt deze geëvalueerd en wordt gekeken of het systeem mogelijk landelijk kan worden uitgerold over alle treinen en de Reisplanner Xtra. Dit vraagt, gelet op de kosten, om een grondige evaluatie van de proef.

Impressie testversie reisplanner extra

Impressie IJsellijnPrinten

Sluit dit menu