Hoofdnavigatie

Naar content

Intercity VIRM

Het Verlengd InterRegio Materieel is een intercity dubbeldekker en bestaat uit 4 series. VIRM-I, II en III zijn de eerste series, VIRM-IV is de laatste serie en is in 2008 opgenomen in de dienstregeling. De voorloper van de VIRM, de IRM-I, werd al geïntroduceerd in 1995/1996.


VIRM-I, II, III

De VIRM intercity’s worden sinds 2003 ingezet in de dienstregeling. Ze zijn voorzien van comfortabele stoelen. De 1e klas is herkenbaar aan de blauwe kleurstelling en is voorzien van ruimere verstelbare stoelen, een voetensteun en meer beenruimte. De 2e klas heeft een paarse kleurstelling. In alle VIRM treinstellen is reisinformatie aanwezig via de omroep. In een aantal VIRM treinstellen zijn ook beeldschermen met reisinformatie en draadloos internet aanwezig. In de nabije toekomst is dit in alle VIRMs aanwezig. De stiltezones zijn verdeeld over de bovenverdieping van de trein. 30% van de zitplaatsen in de 1e en 2e klas bevindt zich in de stiltezone.

Kunst

De kunst op de kopwanden en in de stoelbekleding in de VIRM-I, II en III is van Marijke de Goeij.

VIRM-IV

De VIRM-IV is de nieuwste serie en wordt ingezet sinds 2008-2009. De grootste verschillen met de eerdere series van de VIRM zijn de bredere trappen en de afwezigheid van liftschachten in de compartimenten en op het balkon. De stoelen in de 1e klas zijn voorzien van rood leer en in de 2e klas is blauwe stof gebruikt. Ook zijn er stopcontacten in de 1e klas. In de nabije toekomst zullen alle VIRMs uitgerust worden met beeldschermen met reisinformatie en draadloos internet.

Kunst

De zeefdrukken op de glazen tussenwanden en deuren in de VIRM-IV is van Bert-Jan Pot.