Hoofdnavigatie

Naar content

Amsterdam en Schiphol

Vanaf 11 december gaat een nieuwe dienstregeling in. Bekijk wat er in uw regio verandert of plan uw reis in de Reisplanner.


Meer rechtstreekse sprinters Hoofddorp - Amsterdam Centraal 

Tussen Hoofddorp, Schiphol en Amsterdam Centraal rijdt elk kwartier een rechtstreekse Sprinter. Twee van deze Sprinters rijden na Hoofddorp door richting Leiden en Den Haag Centraal. 

Hoofddorp - Leiden Centraal: van 2 naar 4 Sprinters

De Sprinter Hoorn Kersenboogerd - Hoofddorp rijdt tot 19.00 uur ’s avonds ook door naar Leiden. Zodat er overdag 4 in plaats van 2 Sprinters per uur rijden tussen Hoofddorp en Leiden. Hiermee behoudt Amsterdam Lelylaan een rechtstreekse verbinding met Leiden. De Sprinters Amsterdam Zuid - Hoofddorp rijden niet meer verder richting Leiden.

Almere - Schiphol

Het aantal Intercity’s tussen Almere en Schiphol gaat van 2 naar 4 keer per uur. De spreiding over het uur tussen Lelystad en Almere verbetert, waardoor reizigers minder lang hoeven te wachten op het station. De Intercity’s tussen Lelystad en Almere rijden 4 keer per uur door richting Amsterdam Zuid, Schiphol en Leiden en gaan vanaf daar om en om naar Den Haag Centraal en naar Den Haag HS - Rotterdam Centraal - Dordrecht. In Leiden worden goede overstappen geboden.

Enkhuizen - Amsterdam Centraal

Alle (spits-)Intercity’s stoppen weer op station Hoorn Kersenboogerd. De Intercity’s Enkhuizen - Amsterdam Centraal en Amsterdam Centraal-Amersfoort zijn niet meer gekoppeld. Dit heeft geen extra reistijd tot gevolg, wel een extra overstap.

Meer Sprinters tussen Breukelen en Amsterdam Centraal

Tussen Breukelen en Amsterdam Centraal gaan overdag 4 in plaats van 2 Sprinters per uur rijden. De Sprinter Rhenen - Breukelen gaat hiervoor doorrijden naar Amsterdam Centraal en Uitgeest. Hiermee krijgen reizigers vaker een rechtstreekse verbinding.

Nachttrein Haarlem - Amsterdam Centraal

In de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag rijdt er om 2.10 uur een nachttrein van Haarlem naar Amsterdam Centraal. Deze trein rijdt om 2.34 uur terug naar Haarlem. 

Amsterdam Centraal - Vlissingen via Haarlem

De Intercity Amsterdam Centraal - Vlissingen rijdt via Haarlem. Reizigers tussen Zeeland en Schiphol stappen over in Rotterdam (met de Intercity direct) of in Leiden (op hetzelfde perron aan de overkant).

Sneller overstappen in Leiden Centraal

In Leiden zijn goede aansluitingen tussen de Intercity’s van en naar Haarlem en van en naar Schiphol. Er is bijvoorbeeld elk kwartier een reismogelijkheid van en naar Den Haag Centraal, waarvan 2 keer per uur met overstap. Ook de Sprinters rondom Leiden sluiten strakker aan op de Intercity’s waardoor reizigers korter onderweg zijn.

Dordrecht - Leiden Centraal - Amsterdam Zuid - Lelystad Centrum

De Intercity Dordrecht - Leiden Centraal rijdt door richting Schiphol Airport, Amsterdam Zuid, Almere Centrum en Lelystad Centrum. Hiermee ontstaan nieuwe rechtstreekse verbindingen van en naar Amsterdam Zuid: bijvoorbeeld tussen Delft en Amsterdam Zuid.

Lelystad - Amsterdam Centraal overstappen in Almere

Door de extra Intercity naar Amsterdam Zuid en Schiphol, vervalt de rechtstreekse Intercity tussen Lelystad en Amsterdam Centraal op het traject Lelystad - Almere. Reizigers tussen Lelystad Centrum en Amsterdam Centraal kunnen in Almere aan de overzijde van hetzelfde perron overstappen met gelijkblijvende reistijd.

Duivendrecht

De Intercity’s tussen Zwolle en Den Haag Centraal stoppen niet meer op station Duivendrecht. De Intercity Lelystad - Almere - Schiphol - Dordrecht stopt wel in Duivendrecht. Hiermee behoudt Duivendrecht een Intercityverbinding met Almere en Lelystad.

Treinen in de avond en in het weekend rond Weesp

  • De Intercity Zwolle - Schiphol rijdt ook in de avonduren via Amsterdam Zuid. Hierdoor zijn reizigers tussen bijvoorbeeld Lelystad en Schiphol (en verder) 15 minuten sneller op hun bestemming. In aanvulling daarop rijdt de Intercity Almere - Amsterdam Centraal. Er rijden dus in de avonduren 4 in plaats van 2 Intercity’s vanuit Almere richting de Randstad. 
  • De nieuwe derde en vierde Intercity Lelystad - Almere - Schiphol rijdt op werkdagen en zaterdag tot circa 20.00 uur.
  • Tussen Hoofddorp, Schiphol, Amsterdam Zuid, Hilversum en Utrecht rijden in de avonduren vanaf circa 20.00 uur 2 treinen per uur. In Weesp en Hilversum kunnen reizigers overstappen. De Sprinter Utrecht - Hilversum stopt 2 keer per uur op alle stations en rijdt 1 keer per uur door naar Almere Centrum.

Venlo - Eindhoven - Utrecht Centraal - Schiphol 

De Intercity Venlo - Eindhoven rijdt door richting Schiphol, in plaats van Den Haag. Hiervoor wordt deze Intercity in Eindhoven gecombineerd en gesplitst met de Intercity Heerlen - Schiphol (en vice versa). Reizigers uit Venlo, Helmond en Deurne krijgen hiermee een rechtstreekse verbinding met ‘s-Hertogenbosch, Utrecht, Amsterdam Zuid en Schiphol. In Eindhoven is een cross-platform overstap op de Intercity Eindhoven - Den Haag. In de avonduren rijdt de Intercity Heerlen - Schiphol niet. Dan rijdt er een losse Intercity Venlo - Eindhoven met dezelfde dienstregeling als overdag. Zo worden de overstappen van en naar Den Haag altijd geboden.

Nieuwe stationsnamen

In de zaanstreek wijzigen 2 stations van naam. Koog Bloemdijk wordt Koog aan de Zaan. Koog Zaandijk wordt Zaandijk Zaanse Schans.