Hoofdnavigatie

Naar content

Groningen, Friesland en Drenthe

Vanaf 11 december gaat een nieuwe dienstregeling in. Bekijk wat er in uw regio verandert of plan uw reis in de Reisplanner.


Betere overstappen in Leeuwarden en Groningen

De aansluitingen in Leeuwarden en Groningen zijn verbeterd. De Intercity’s komen eerder uit Zwolle aan en vertrekken later naar Zwolle. Hierdoor worden de overstappen ruimer en beter haalbaar. 

Rondom Zwolle

Betere aansluitingen

De Intercity van en naar Leeuwarden wacht voortaan 3 minuten korter in Zwolle. HIerdoor wordt de reistijd tussen Leeuwarden en de Randstad korter. De aansluiting tussen de treindienst Emmen - Zwolle en de Intercity’s van en naar de Hanzelijn wordt juist 3 minuten ruimer. Reizigers kunnen hierdoor comfortabeler overstappen. In de ochtendspits heeft de Intercity van Zwolle naar Leeuwarden driemaal een extra wachttijd van 3 minuten op station Zwolle. Dit biedt ruimte voor extra spitstreinen vanuit Emmen. 

Van Zwolle naar de Randstad

In 2017 zijn de Intercity’s tussen Zwolle en Den Haag Centraal via de Hanzelijn 2 tot 3 minuten sneller. Dit komt door de nieuwe infrastructuur op de Amsterdamse Zuidas en doordat deze Intercity niet meer stopt in Duivendrecht. Reizigers tussen Leeuwarden en Amsterdam Zuid zijn, ook door de kortere stop in Zwolle, 4 tot 6 minuten sneller. In Leiden stappen reizigers bovendien sneller over op de Intercity’s richting Den Haag HS en Rotterdam. 

Tijdelijk andere aansluiting Groningen richting Enschede in Zwolle

De Sprinter Zwolle - Enschede vertrekt tijdelijk eerder en 3 minuten vóór de Intercity naar Roosendaal uit Zwolle. Hierdoor is er geen aansluiting tussen de Intercity Groningen - Zwolle en de Sprinter Zwolle - Enschede (in zuidelijke richting). In de zomer van 2017 zal de infrastructuur aan de oostzijde van Zwolle worden opgeleverd waardoor de aansluiting weer kan worden hersteld. Reizigers tussen Groningen en Twente reizen tot die tijd met de Sprinter Groningen - Zwolle.

Zwolle - Roosendaal 

Reizigers reizen tot 9 minuten sneller in de Intercity tussen Zwolle en Roosendaal doordat deze niet meer stopt in Arnhem Zuid, Elst en Nijmegen Lent.

Vanaf 1 mei meer treinen tussen Groningen en Assen 

Zodra de extra infrastructuur op station Assen gereed is, rijden er vanaf 1 mei in de ochtend- en avondspits 4 in plaats van 2 Sprinters per uur tussen Groningen en Assen in beide richtingen. Samen met de Intercity’s rijden dan tussen Groningen en Assen 6 treinen per uur.

Sprinter Leeuwarden - Meppel 

In december zou een vierde trein tussen Leeuwarden en Meppel gaan rijden. Dit wordt nog niet gerealiseerd. Het baanvak is op dit moment niet geschikt voor 4 treinen per uur. Hiervoor moet een structurele oplossing door ProRail gerealiseerd worden in de tractie- en energievoorziening. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Voor de periode tot de stroomvoorziening op orde is, zoekt NS naar een tijdelijke oplossing met 4 treinen. Daarbij wordt ook gekeken naar tijdelijke inzet van dieseltreinen. Hierover verwachten we binnenkort meer duidelijkheid.