Hoofdnavigatie

Naar content

Zuid-Holland

Vanaf 11 december gaat een nieuwe dienstregeling in. Bekijk wat er in uw regio verandert of plan uw reis in de Reisplanner.


Amsterdam Centraal - Vlissingen

De Intercity Amsterdam Centraal - Vlissingen rijdt via Haarlem. Reizigers tussen Zeeland en Schiphol stappen over in Rotterdam (met de Intercity direct) of in Leiden (op hetzelfde perron aan de overkant).

Dordrecht - Leiden Centraal - Amsterdam Zuid - Lelystad Centrum

De Intercity Dordrecht - Leiden Centraal rijdt door richting Schiphol Airport, Amsterdam Zuid, Almere Centrum en Lelystad. Hiermee ontstaan nieuwe rechtstreekse verbindingen van en naar Amsterdam Zuid: bijvoorbeeld tussen Delft en Amsterdam Zuid. 

Snellere Intercity’s naar Zwolle

In 2017 zijn de Intercity’s tussen Den Haag Centraal en Zwolle via de Hanzelijn 2 tot 3 minuten sneller. Dit komt door de nieuwe infrastructuur op de Amsterdamse Zuidas en doordat deze Intercity niet meer stopt in Duivendrecht. Reizigers tussen Amsterdam Zuid en Leeuwarden zijn, ook door een kortere stop in Zwolle, 4 tot 6 minuten sneller. In Leiden stappen reizigers uit de richting Den Haag HS en Rotterdam Centraal bovendien sneller over op deze Intercity’s. 

Meer rechtstreekse sprinters Hoofddorp - Amsterdam Centraal

Tussen Hoofddorp, Schiphol en Amsterdam Centraal rijdt elk kwartier een rechtstreekse Sprinter. Twee van deze Sprinters rijden na Hoofddorp door richting Leiden en Den Haag Centraal.

Hoofddorp - Leiden Centraal: van 2 naar 4 Sprinters 

De Sprinter Hoorn Kersenboogerd - Hoofddorp rijdt tot 19.00 uur ’s avonds ook door naar Leiden. Zodat er overdag 4 in plaats van 2 Sprinters per uur rijden tussen Hoofddorp en Leiden. Hiermee behoudt Amsterdam Lelylaan een rechtstreekse verbinding met Leiden. De Sprinters Amsterdam Zuid-Hoofddorp rijden niet meer verder richting Leiden.

Leiden Centraal - Den Haag Centraal

De Intercity haalt de Sprinter tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal niet meer in. Het aantal reismogelijkheden op dit traject is hierdoor verhoogd van 6 naar 8 keer per uur. Op station Den Haag Laan van NOI kunnen reizigers 4 keer per uur overstappen van de Sprinter van en naar Leiden op de Intercity van en naar Rotterdam.

Versnelling Intercity Den Haag - Eindhoven 

In 2017 reizen reizigers die van Den Haag naar Eindhoven gaan over de hogesnelheidslijn. Deze Intercity stopt daardoor niet meer in Dordrecht. De eerste maanden is er een ingroeimodel met een snelle overstap in Breda, later wordt Den Haag - Eindhoven een rechtstreekse verbinding. Ook met de overstap is de reistijd ongeveer 9 minuten korter. 

Tilburg - Rotterdam en Breda - Schiphol

De Intercity ’s-Hertogenbosch - Breda en de Intercity direct Breda - Rotterdam sluiten in Breda op elkaar aan. In Rotterdam is een aansluiting tussen de Intercity Den Haag - Eindhoven en de Intercity direct Rotterdam - Amsterdam. Hierdoor krijgen reizigers tussen bijvoorbeeld Tilburg en Rotterdam 4 snelle reismogelijkheden per uur: 2 keer per uur rechtstreeks en 2 keer per uur met een overstap in Breda.

Ook reizigers van Breda naar Schiphol kunnen elk kwartier reizen: 2 keer per uur rechtstreeks, 2 keer per uur met een overstap in Rotterdam. Reizigers kunnen in Breda ook overstappen tussen de Intercity direct en de Sprinter Breda - Tilburg-’s - Hertogenbosch. Reizigers tussen bijvoorbeeld Schiphol en Tilburg Universiteit zijn hierdoor 15 minuten sneller op hun bestemming.

Rotterdam - Hoek van Holland

Vanaf april is er geen treinverkeer tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland. Deze spoorlijn wordt omgebouwd naar een metrolijn. Deze ombouw is eind 2017 gereed.

Dordrecht

Tussen Dordrecht en Breda en tussen Dordrecht en Roosendaal rijden 2 Sprinters per uur. De Sprinters naar Breda rijden door richting Tilburg en ‘s-Hertogenbosch. Dordrecht en Dordrecht Zuid krijgen hiermee een rechtstreekse verbinding met Tilburg Universiteit. Daarnaast rijdt 1 keer per uur een Intercity tussen Dordrecht en Breda als vervanging van de Intercity Den Haag - Eindhoven.

Om de rechtstreekse Sprinter Dordrecht - ‘s-Hertogenbosch te realiseren, rijden de Sprinters uit Rotterdam niet verder dan Dordrecht. Reizigers met de Sprinters vanuit Roosendaal en Breda kunnen in Dordrecht overstappen op de Intercity richting Rotterdam Centraal.

Leiden Centraal

In Leiden zijn goede aansluitingen tussen de Intercity’s van en naar Haarlem en van en naar Schiphol. Iedere 15 minuten is een reismogelijkheid van en naar Den Haag Centraal, waarvan 2 keer per uur met overstap. Ook de Sprinters rondom Leiden sluiten strakker aan op de Intercity’s waardoor reizigers korter onderweg zijn.