Hoofdnavigatie

Naar content

Extra voorzieningen in trein en op het station

Als u reist met een functiebeperking is het goed om te weten welke voorzieningen er in de treinen en op het station zijn.


Reizen met een rolstoel, scootmobiel, aangepaste driewieler of blindengeleidehond?

Een als dusdanig herkenbare assistentiehond (al dan niet in opleiding) reist gratis mee, mits voorzien van een tuigje, dekje of beugel met logo van een hulphondorganisatie. U heeft in dat geval geen Dagkaart hond nodig. Voor uw rolstoel, scootmobiel of aangepaste driewieler gelden bepaalde voorwaarden over onder andere gewicht en afmeting.

Speciale ingang voor rolstoel of scootmobiel

Veel Intercity's hebben extra brede plaatsen voor uw rolstoel of scootmobiel. De ingang herkent u aan het Internationaal Toegankelijkheid Symbool (ITS). De meeste Intercity's hebben een rolstoeltoegankelijk toilet.

Voorzieningen op stations voor reizigers met een functiebeperking

  • Liften, hellingbanen en geleidelijnen naar een kaartautomaat en de in- en uitcheckpaaltjes of poortjes. Ook is van diverse stations een gedetailleerde routebeschrijving beschikbaar. U kunt deze printen of downloaden als een mp3-bestand.
  • Braille pictogram op alle poortjes en paaltjes voor in- en uitchecken met de OV-chipkaart
  • Extra brede poortjes voor uw rolstoel of scootmobiel.
  • Verrijdbare bruggen op ruim 100 stations die het in- en uitstappen voor rolstoelers eenvoudiger maakt. Alleen daarvoor opgeleid personeel mag ze bedienen.
  • Service- en alarmzuilen op kleinere stations zonder servicemedewerkers waarmee u 24 uur per dag, 7 dagen per week om informatie kunt vragen. Deze zuilen hebben ook een braillevermelding.