Hoofdnavigatie

Naar content

OV-Begeleiderskaart

Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met u mee in trein, metro, tram en bus.


Wat is een OV-Begeleiderskaart?

U kunt een OV-Begeleiderskaart aanvragen wanneer u in Nederland woont en vanwege een handicap niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen. Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met u mee. Een OV-Begeleiderskaart staat op úw naam. U kunt dus met verschillende begeleiders reizen. De kaart is 1 of 5 jaar geldig en te gebruiken in vrijwel alle treinen en metro's, trams en bussen. Kaarten uitgegeven na 20 maart 2017 zijn tevens voorzien van een chip om de poortjes op treinstations en op metrostations van GVB en RET te openen.

Voorwaarden voor een OV-Begeleiderskaart

  • U én uw begeleider moeten minstens 12 jaar oud zijn
  • U maakt de hele reis gezamenlijk
  • U reist zelf met een geldig vervoerbewijs, terwijl uw begeleider de OV-Begeleiderskaart als vervoerbewijs kan gebruiken
  • U of uw begeleider mogen niet zelf de rolstoelbrug bedienen, dat mag alleen de reisassistent 

Geen geldig vervoerbewijs

Het kan gebeuren dat het voor u onmogelijk is om vooraf een kaartje te kopen. Reist u zonder begeleider, maar kunt u zich wel legitimeren, dan geeft de conducteur u uitstel van betaling. Uw OV-Begeleiderskaart geldt in dit geval als legitimatie. U ontvangt dan een acceptgiro thuis, waarmee u uw treinkaartje tegen het normale tarief kunt betalen.

Zo vraagt u een OV-Begeleiderskaart aan

Voor het aanvragen van een OV-Begeleiderskaart belt u met Argonaut 030-2354661.

Uw Toegangspas Begeleider

Bij OV-Begeleiderskaarten uitgegeven voor 20 maart 2017 werd, automatisch een Toegangspas Begeleider verstrekt. Met deze Toegangspas kan uw begeleider de poortjes op treinstations en op metrostations van GVB en RET openen. Het is geen vervoerbewijs. Reizen kan alleen met de OV-Begeleiderskaart. De Toegangspas is gratis en 5 jaar geldig.

Bij aanvragen voor nieuwe en vervangende OV-Begeleiderskaarten worden sinds 20 maart 2017 niet langer meer 2 kaarten thuisgestuurd, maar 1 hardplastic OV-Begeleiderskaart voorzien van een chip waarmee poortjes geopend kunnen worden.

Bent u nog in bezit van een OV-Begeleiderskaart met losse Toegangspas Begeleider? U kunt deze gewoon blijven gebruiken totdat deze verlopen zijn.

Heeft u nog vragen

Voor specifieke vragen over het reizen met een OV-Begeleiderskaart bij NS, neemt u contact op met NS Klantenservice.