Hoofdnavigatie

Naar content

OV-Begeleiderskaart

Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met u mee in trein, metro, tram en bus.


Wat is een OV-Begeleiderskaart?

U kunt een OV-Begeleiderskaart aanvragen wanneer u in Nederland woont en vanwege een handicap niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen. Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met u mee. Een OV-Begeleiderskaart staat op úw naam. U kunt dus met verschillende begeleiders reizen. De kaart is 1 of 5 jaar geldig en te gebruiken in vrijwel alle treinen en metro's, trams en bussen.

Voorwaarden voor een OV-Begeleiderskaart

  • U én uw begeleider moeten minstens 12 jaar oud zijn
  • U maakt de hele reis gezamenlijk
  • U reist zelf met een geldig vervoerbewijs, terwijl uw begeleider de OV-Begeleiderskaart als vervoerbewijs kan gebruiken
  • U of uw begeleider mogen niet zelf de rolstoelbrug bedienen, dat mag alleen de reisassistent 

Geen geldig vervoerbewijs

Het kan gebeuren dat het voor u onmogelijk is om vooraf een kaartje te kopen. Reist u zonder begeleider, maar kunt u zich wel legitimeren, dan geeft de conducteur u uitstel van betaling. Uw OV-Begeleiderskaart geldt in dit geval als legitimatie. U ontvangt dan een acceptgiro thuis, waarmee u uw treinkaartje tegen het normale tarief kunt betalen.

Zo vraagt u een OV-Begeleiderskaart aan

Voor het aanvragen van een OV-Begeleiderskaart belt u met Argonaut 030-2354661.

Uw Toegangspas Begeleider

Als u recht heeft op een OV-Begeleiderskaart, ontvangt u automatisch een Toegangspas Begeleider. Met deze Toegangspas kan uw begeleider de poortjes op de stations en bij GVB, RET en NS openen. Het is geen vervoerbewijs. Reizen kan alleen met de OV-Begeleiderskaart. De Toegangspas is gratis en 5 jaar geldig.

Heeft u nog vragen

Voor specifieke vragen over het reizen met een OV-Begeleiderskaart bij NS, neemt u contact op met NS Klantenservice.