Hoofdnavigatie

Naar content

Reizen met de R-net treindienst

Sinds 11 december 2016 rijdt NS onder de R-net vlag op het traject Alphen aan den Rijn - Gouda. Met nieuwe, comfortabele treinen en een vast team aan servicemachinisten. U kunt elk half uur de trein nemen en vanaf het najaar 2017 elk kwartier.


Reizen met de R-net treindienst

Alle NS-abonnementen en kaartjes zijn gewoon te gebruiken op dit R-net traject. Ook de tarieven van NS zijn van toepassing. Daarnaast is er speciaal voor deze verbinding het GouweTicket.

Net als bij NS kunt u ook op dit traject uw fiets meenemen. En ook hier geldt dat dit in de daluren mag (op werkdagen voor 6.30 uur, tussen 9.00 en 16.00 uur en na 18.30 uur). Het meenemen van de fiets in de daluren is in de R-net treinen echter gratis. Per treinstel zijn 3 speciale fietsenrekken beschikbaar. Ook voor huisdieren gelden dezelfde regels als bij NS.

In- en uitchecken

Ook bij R-net checkt u in en uit voor uw reis. Maar heeft u ingecheckt op het R-net traject Alphen aan den Rijn - Gouda? Dan hoeft u bij een overstap naar NS niet opnieuw in te checken. Andersom geldt hetzelfde: als u al hebt ingecheckt bij NS hoeft u dat niet opnieuw voor de R-net treinen te doen. Bij overstap naar bus, tram, metro of een van de andere treinvervoerders moet u wel opnieuw in- en uitchecken. 

De NS in- en uitcheckpalen en toegangspoorten zullen voor zowel NS als R-net reizen geschikt zijn. Deze palen/poorten bevatten daarom beide logo’s. Daarnaast heeft NS de reisinformatiemiddelen, palen, poorten en de kaartautomaten aangepast naar R-net. Voor het verdere meubilair doet ProRail de aanpassingen.

Overstappen voor richting Leiden of Utrecht

De rechtstreekse treinverbinding van Gouda via Alphen naar Leiden Centraal in de spitsuren is vervallen. In Alphen aan den Rijn kunt u aan de overzijde van hetzelfde perron en met een overstaptijd van 2 minuten overstappen op de Intercity naar Leiden Centraal. Voor reizen richting Utrecht via Gouda blijft de overstap via Alphen aan den Rijn onveranderd. 

Reizen met een beperking

De nieuwe R-net treinen zijn geschikt voor een gelijkvloerse instap en hebben een uitschuiftrede. De perrons die nog niet de juiste hoogte hebben, worden door ProRail aangepast. Zolang nog niet alle perrons op de juiste hoogte zijn om een gelijkvloerse instap te garanderen, kunnen reizigers met een functiebeperking gebruikmaken van de NS Reisassistentie, ook als er geen conducteur op de trein aanwezig is. Daarnaast heeft elke trein een rolstoeltoegankelijk toilet.

Meer weten?

Bij de servicemachinist die op dit traject rijdt kunt u terecht met vragen. Ook zullen regelmatig Service & Veiligheid medewerkers op de station en/of in de treinen aanwezig zijn. Op Gouda is een verkoopbalie waar u terecht kunt voor vragen. Ook is de R-net Klantenservice treindienst Alphen aan den Rijn - Gouda dag en nacht bereikbaar op 030-7515157 (lokaal tarief).