Hoofdnavigatie

Naar content

Drukke treinen

NS voorziet voor 2017 dat er, met name in de spits op specifieke trajecten, hinder zal zijn voor reizigers.


Drukte in de spits is van alle tijden, maar in 2016 wordt dit versterkt door groeiende aantallen reizigers dankzij de aantrekkende economie, krappe reserves en grootschalige werkzaamheden aan het spoor. NS spant zich in deze periode daarom maximaal in om extra zit- en staplaatsen in te zetten en de hinder voor reizigers zoveel mogelijk te beperken.

Met name de werkzaamheden rond Utrecht raken dit jaar veel reizigers. Treinen kunnen door werkzaamheden soms niet in de gewenste materieelsamenstelling rijden, bijvoorbeeld omdat er minder of kortere perrons beschikbaar zijn. Dat kan ervoor zorgen dat treinen korter zijn dan gewenst, zelfs wanneer uw reis niet direct geraakt wordt door de werkzaamheden. 

Welke maatregelen neemt NS?

NS neemt verschillende maatregelen om de drukte zoveel mogelijk te beperken. Het gaat om onder meer de volgende zaken:

 • We werken aan extra materieel door de inzet van opgeknapte oude dubbeldekkers en we zetten structureel een deel van onze reservetreinen in. Daarnaast zijn er 58 nieuwe Sprinters besteld, welke we in 2017 op het spoor verwachten.
 • In 62 van onze Sprinters hebben wij een deel van de 1e klas omgebouwd naar 2e klas, dit heeft ongeveer 1.000 2e klas zitplaatsen opgeleverd.
 • Eigen (kantoor)medewerkers van NS reizen (waar mogelijk) voor of na de spits.
 • Daarnaast informeren we gericht reizigers over verwachte drukte op bepaalde trajecten en mogelijke alternatieven. 
 • Punten sparen buiten de spits met MyOV op 7 trajecten richting Utrecht. 
 • Spits mijden met de trein op het traject Alkmaar - Amsterdam. 
 • In het najaar van 2016 heeft NS op een aantal trajecten met NS-Spitsbussen gereden. Hiermee gaf NS een alternatief voor bepaalde drukke treinen in de ochtend- en avondspits. NS is per 21 november gestopt met het rijden van deze NS-Spitsbussen. Deze bussen trokken slechts enkele reizigers per rit.
 • U kunt zelf te drukke treinen melden via de Reisplanner Xtra app

Wat kunt u doen om rustiger te reizen?

 • Afhankelijk van de locatie waar de trein op het perron staat, stappen reizigers vaak in op dezelfde plek in de trein. Daardoor kan het in dat gedeelte druk zijn. Soms is het in een ander deel van de trein rustiger, door daar in te stappen zorgt u voor een betere spreiding in de trein.
 • Raadpleeg voor vertrek de Reisplanner Xtra app. U ziet de actuele vertrektijden en de drukte-indicator van deze trein. Dit wordt weergegeven door 1, 2 of 3 poppetjes.
 • U kunt nu ook de actuele treinlengte zien in de Reisplanner Xtra app. Is een trein korter dan normaal, bijvoorbeeld door een verstoring, dan ziet u dat bij uw reisinformatie. Zo weet u voor vertrek al of u rekening moet houden met wat extra drukte in de trein. Mogelijk is een trein eerder of later minder druk.