Hoofdnavigatie

Naar content

Amsterdam Centraal

Station Amsterdam Centraal ondergaat de komende jaren een metamorfose. Het drukst bezochte monument van Nederland wordt verbouwd tot een hoogwaardige toegangspoort van de stad.


Het station is een belangrijk knooppunt dat ruimte moet bieden aan de groeiende stroom reizigers in de toekomst. Een grondige renovatie en restauratie herstelt het monumentale stationsgebouw, ontworpen door architect Pierre Cuypers, de komende jaren in zijn oude glorie. Het station krijgt een tweede hoofdingang aan het IJ. Vanuit deze hal lopen reizigers straks naar de metro, het busplatform en via twee passages door het station naar het stadscentrum.

Zowel de IJ-hal als de passages worden voorzien van eet- en drinkgelegenheden, winkels en andere faciliteiten voor bezoekers met wat meer tijd. Ook worden de perrons, de middentunnel en de oosttunnel gemoderniseerd. Fietsers en voetgangers kunnen via een nieuwe tunnel gebruikmaken van een snelle verbinding tussen IJ en stad. Bovendien komen er extra fietsenstallingen. De Noord/Zuid metrolijn verbindt straks Amsterdam Noord met Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid.