Klik op http://m.ns.nl voor de mobiele versie van de NS site.

Met uw OV-chipkaart reizen bij NSIn- en uitchecken bij NS

Let op

Proef in- en uitchecken alle poortjes.

Proef ook in Almere Centrum

Met uw OV-chipkaart reizen bij NS

Zodra uw chipkaart geactiveerd is en er voldoende saldo op staat, is in- en uitchecken het enige wat u hoeft te doen om te reizen bij NS. U checkt in op uw vertrekpunt en checkt uit op uw eindstation.

Inchecken kunt u doen bij de poorten of incheckpalen. Heeft een station en stationshal, dan vindt u de incheckpalen in de stationshal. Heeft een station geen stationshal, dan staan ze op het perron. Hulp nodig? Onze servicemedewerkers helpen u graag op weg. U vindt ze op de volgende stations

Let op: U moet per treinvervoerder in- en uitchecken. Dat geldt ook wanneer u overstapt op bus, tram of metro. U checkt eerst bij een NS-kaartlezer uit voordat u incheckt bij de andere vervoerder.

Al in het bezit van een van deze NS-abonnementen? Lees dan wat u in uw geval moet doen om te reizen bij NS. 

Zo reist u met uw OV-chipkaart. Uitleg in 4 stappen

 1. Saldo checken 

  Om te kunnen reizen bij NS dient u minimaal het instaptarief van € 20 op uw kaart te hebben staan. Heeft u Weekend Vrij, Dal Vrij, Dal Voordeel, Altijd Voordeel of een Voordeelurenabonnement dan is dit € 10. Voor Altijd Vrij en Kids Vrij hanteert NS geen instaptarief.

 2. Inchecken op vertrekpunt

  Houd uw kaart bij vertrek tegen een NS-kaartlezer. Dit kan een losse paal of toegangspoort zijn voorzien van NS- én OV-chipkaartlogo. U hoort nu één piepje en ziet op het scherm ‘goede reis’ of de naam van uw abonnement.

 3. Uitchecken eindbestemming

  Om de juiste ritprijs van uw saldo te schrijven, dient u ook uit te checken op het NS-station van uw eindbestemming. U hoort nu twee piepjes en ziet op het scherm uw ritprijs en resterende saldo.

 4. Reizen bij andere vervoerder

  U dient per (trein)vervoerder in en uit te checken. Dat geldt ook als u wisselt van vervoermiddel. Wanneer u dus overstapt op tram, metro of bus dient u éérst bij een NS-kaartlezer uit te checken voordat u incheckt bij de andere vervoerder.

Specifieke reissituaties 

Overstappen

Zolang u reist met NS, hoeft u alleen op uw vertrekpunt in en op uw eindbestemming uit te checken. Stapt u over op een andere (trein)vervoerder, dan werkt het net even anders.

Meer informatie

Samenreiskorting

Als u met een NS-abonnement reist, kunnen maximaal 3 personen met u meereizen met 40% korting in de daluren. Er zijn enkele dingen waar u en uw medereizigers rekening mee moeten houden.

Meer informatie

Keuzedagen (60+)

Heeft u een Voordeelurenabonnement met Keuzedagen, dan ontvangt u deze niet meer op papier.

Meer informatie

Klassewissel 

Als u voortaan liever in een andere klasse reist, dan kunt u dat op verschillende manieren wijzigen.

Meer informatie

Reizen met de Intercity direct

Wilt u extra snel reizen tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda? Reis dan met de Intercity direct. Wanneer het traject Schiphol – Rotterdam deel uitmaakt van uw reis heeft u een Toeslag nodig. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Meer informatie

Meenemen fiets/huisdier

Uw fiets kunt u op bepaalde momenten en met een speciaal NS-vervoerbewijs meenemen in de trein. Ook uw huisdier mag onder bepaalde voorwaarden meereizen in de trein.

Meer informatie

Reizen naar het buitenland

Als u naar het buitenland reist, kunt u geen gebruik maken van de OV-chipkaart.

Meer informatie

Reizen met andere treinvervoerders

Omdat in Nederland meerdere treinvervoerders actief zijn, kan het zijn dat u ook met een regionale treinvervoerder reist.

Meer informatie

Printen

Sluit dit menu

Video wordt geladen...