Klik op http://m.ns.nl voor de mobiele versie van de NS site.

Met uw OV-chipkaart reizen bij NSIn- en uitchecken bij de palen en poortjes van NS

Let op

Steeds meer poortjes in gebruik

Lees meer

Met uw OV-chipkaart reizen bij NS

Zodra uw chipkaart geactiveerd is en er voldoende saldo op staat, is in- en uitchecken het enige wat u hoeft te doen om te reizen bij NS. U checkt in op uw vertrekpunt en checkt uit op uw eindstation. Onderbreekt u uw reis? Check dan op dát station uit. Wanneer u vervolgens doorreist, checkt u weer in, omdat u dan een nieuwe reis start.

Inchecken kunt u doen bij de poorten of incheckpalen. Heeft een station en stationshal, dan vindt u de incheckpalen in de stationshal. Heeft een station geen stationshal, dan staan ze op het perron. Hulp nodig? Onze servicemedewerkers helpen u graag op weg. U vindt ze op de volgende stations

Let op: U moet per treinvervoerder in- en uitchecken. Dat geldt ook wanneer u overstapt op bus, tram of metro. U checkt eerst bij een NS-kaartlezer uit voordat u incheckt bij de andere vervoerder.

Vergeten in te checken?
Stel u reist normaal gesproken op saldo, maar bent uw reis begonnen zonder in te checken. Dan kunt u wel uitchecken bij een poortje. U betaalt vervolgens het instaptarief (€ 10 of € 20) als ritprijs. Let op: zonder in te checken rijdt u niet met een geldig vervoerbewijs.

Vergeten uit te checken?
U kunt nog tot 6 uur na het begin van uw reis uitchecken bij een NS-paal of poortje. Na 24 uur kunt u het zelf online regelen via uw Mijn NS-account bij ‘Mijn Reishistorie’. Komt u er niet uit? Belt u dan met NS Klantenservice. Wij zijn dag en nacht bereikbaar op 030 - 7515155. Goed om te weten: online kunt u maximaal 3 x per kalenderjaar geld terug vragen als u bent vergeten uit te checken. Daarna kunt u contact opnemen met NS Klantenservice.

U leest hier wat u kunt doen als u vergeten bent in en/of uit te checken.
Of bekijk het instructiefilmpje.

Reizen met bepaalde
NS-abonnementen

Al in het bezit van een van deze NS-abonnementen? Lees dan wat u in uw geval moet doen om te reizen bij NS. 

Herinnering ontvangen voor het uitchecken?

Gebruik dan de uitcheck-melding in de gratis app Reisplanner Xtra.

Zo reist u met uw OV-chipkaart. Uitleg in 4 stappen

 1. Saldo checken 

  Om te kunnen reizen bij NS dient u minimaal het instaptarief van € 20 op uw kaart te hebben staan. Heeft u Weekend Vrij, Dal Vrij, Dal Voordeel, Altijd Voordeel of een Voordeelurenabonnement dan is dit € 10. Voor Altijd Vrij en Kids Vrij hanteert NS geen instaptarief.

 2. Inchecken op vertrekpunt

  Houd uw kaart bij vertrek tegen een NS-kaartlezer. Dit kan een losse paal of toegangspoort zijn voorzien van NS- én OV-chipkaartlogo. U hoort nu één piepje en ziet op het scherm ‘goede reis’ of de naam van uw abonnement.

 3. Uitchecken eindbestemming

  Om de juiste ritprijs van uw saldo te schrijven, dient u ook uit te checken op het NS-station van uw eindbestemming. U hoort nu twee piepjes en ziet op het scherm uw ritprijs en resterende saldo.

 4. Reizen bij andere vervoerder

  U dient per (trein)vervoerder in en uit te checken. Dat geldt ook als u wisselt van vervoermiddel. Wanneer u dus overstapt op tram, metro of bus dient u éérst bij een NS-kaartlezer uit te checken voordat u incheckt bij de andere vervoerder.

Specifieke reissituaties 

Overstappen

Zolang u reist met NS, hoeft u alleen op uw vertrekpunt in en op uw eindbestemming uit te checken. Stapt u over op een andere (trein)vervoerder, dan werkt het net even anders.

Meer informatie

Samenreiskorting

Als u met een NS-abonnement reist, kunnen maximaal 3 personen met u meereizen met 40% korting in de daluren. Er zijn enkele dingen waar u en uw medereizigers rekening mee moeten houden.

Meer informatie

Keuzedagen (60+)

Heeft u een Voordeelurenabonnement met Keuzedagen, dan ontvangt u deze niet meer op papier.

Meer informatie

Reizen naar het buitenland

Als u naar het buitenland reist, kunt u geen gebruik maken van de OV-chipkaart.

Meer informatie

Klassewissel 

Als u voortaan liever in een andere klasse reist, dan kunt u dat op verschillende manieren wijzigen.

Meer informatie

Reizen met de Intercity direct

Wilt u extra snel reizen tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda? Reis dan met de Intercity direct. Wanneer het traject Schiphol – Rotterdam deel uitmaakt van uw reis heeft u een Toeslag nodig. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Meer informatie

Meenemen fiets/huisdier

Uw fiets kunt u op bepaalde momenten en met een speciaal NS-vervoerbewijs meenemen in de trein. Ook uw huisdier mag onder bepaalde voorwaarden meereizen in de trein.

Meer informatie

Reizen met andere treinvervoerders

Omdat in Nederland meerdere treinvervoerders actief zijn, kan het zijn dat u ook met een andere treinvervoerder reist.

Meer informatie

Printen

Sluit dit menu

Video wordt geladen...