Klik op http://m.ns.nl voor de mobiele versie van de NS site.

Actualiteiten

Werk aan het spoor tussen Sittard en Maastricht

In de laatste week van de zomervakantie in regio Zuid is er geen treinverkeer mogelijk tussen Sittard en Maastricht. Naast diverse kleinere werkzaamheden vindt er een grote renovatie plaats aan de A2-brug ter hoogte van station Beek-Elsloo.

We beseffen dat dit gevolgen heeft voor uw treinreis;  we zullen er alles aan doen om u een goed alternatief te bieden.

Gevolgen voor uw treinreis:
Van maandag 18 tot en met zondag 24 augustus rijden er geen treinen maar NS-bussen tussen Sittard en Maastricht v.v.:

 • NS-Snelbussen tussen Sittard en Maastricht (rechtstreeks) v.v.
 • NS-Stopbussen tussen Sittard en Maastricht die ook stoppen op Geleen Lutterade, Beek- Elsloo en Bunde.

De extra reistijd is afhankelijk van het moment en het traject waarop u reist, dit varieert van 15 tot 30 minuten.  

trajectkaart aangepaste dienstregeling Sittard - Maastricht



Vertrekplaatsen van de NS-bussen:

Maastricht : Aankomst: Meerssenerweg (ter hoogte van de passarelle). Vertrek : snelbussen ter hoogte van de Taxi standplaats, stopbussen ter hoogte van het busstation.
Bunde : bushalte aan de spoorstraat.
Beek Elsloo : voorzijde station (Aan de drie Heren)
Geleen Lutterade : ter hoogte van het parkeer terrein aan de Borrekuilweg, (wijk Lindenheuvel zijde)
Sittard : aan de achterzijde van het station ter hoogte van de P en R (Q-park, Geerstraat)

Plan uw reis
In de NS Reisplanner ziet u vanaf 10 dagen voor reisdatum wat deze werkzaamheden voor uw reis betekenen. Kijkt u kort voor vertrek nogmaals voor het meest actuele reisadvies.

Meer informatie
Deze pagina wordt regelmatig aangepast als er nieuwe of aanvullende informatie beschikbaar is.

Downloads:


Werk aan het spoor bij Zwolle

ProRail werkt deze zomer op en rond station Zwolle. Daardoor is er minder treinverkeer mogelijk in het weekend van 23 en 24 augustus 2014. Houdt u rekening met een extra reistijd tot circa 30 minuten.

Zaterdag 23 augustus

Op zaterdag 23 augustus rijden er geen sprinters tussen:

 • Zwolle – Raalte
 • Zwolle – 't Harde

U kunt gebruik maken van de NS-bussen die worden ingezet.
Houdt u er rekening mee dat de treinen richting Leeuwarden, Groningen, Lelystad, Amersfoort en Arnhem van andere sporen vertrekken dan gebruikelijk.

Let op! Tussen Zwolle en Kampen-Zuid rijden geen sprinters, daarom zal de Intercity richting Lelystad een extra stop maken in Kampen-Zuid. Deze Intercity zal circa 10 minuten eerder dan gebruikelijk vertrekken vanaf station Zwolle. In de NS Reisplanner ziet u vanaf 10 dagen voor reisdatum de exacte vertrektijden.

Zondag 24 augustus 2014

Op zondag 24 augustus rijden er geen treinen maar NS-bussen tussen Zwolle en Raalte. Houdt u er rekening mee dat de meeste treinen in Zwolle aankomen en vertrekken vanaf andere perrons dan gebruikelijk.

Plan uw reis
In de NS Reisplanner ziet u vanaf 10 dagen voor reisdatum wat deze werkzaamheden voor uw reis betekenen. Kijkt u kort voor vertrek nogmaals voor het meest actuele reisadvies.

Geldig vervoerbewijs

U kunt gebruikmaken van de NS-bussen op vertoon van uw NS-vervoerbewijs. Dat kan zowel met papieren kaartjes als met een OV-chipkaart. Stapt u met een OV-chipkaart over van de trein op de NS-bus of andersom, dan hoeft u niet apart in en uit te checken. 

Planning 2014

Er zijn na dit weekend van augustus nog een aantal weekenden gepland waarin werkzaamheden invloed hebben op het treinverkeer. De planning is (onder voorbehoud):  

 • zaterdag 13 en zondag 14 september
 • zaterdag 22 en zondag 23 november

Actuele informatie
De informatie op deze pagina wordt regelmatig ververst als er nieuwe of aanvullende informatie beschikbaar is.


Aanpassingen dienstregeling 1 september

Vanaf maandag 1 september zijn voor een aantal treinen de tijden en/of sporen gewijzigd. Plan nu uw reis in de Reisplanner.
Dit is vooral van belang als u 's avonds gebruik maakt van de laatste verbinding naar uw bestemming.   

Aanpassingen in de dienstregeling vanaf 1 september 

 • Station Amsterdam Zuid, Schiphol 
  De Intercity's richting Utrecht Centraal, met eindbestemming Eindhoven of Heerlen vertrekken één minuut eerder. 

Ga goed voorbereid op reis!
Raadpleeg de Reisplanner voor exacte vertrek- en aankomsttijden en een compleet reisadvies vanaf huis tot aan de eindbestemming van uw reis of vraag één van onze medewerkers voor een persoonlijk reisadvies op maat.

NS Reisplanner


Werk aan het spoor bij Schiphol

ProRail werkt al geruime tijd aan uitbreiding en verbetering van de infrastructuur rondom Schiphol. Een goede bereikbaarheid van Schiphol is belangrijk voor de duurzame ontwikkeling van de luchthaven als economisch centrum. Vernieuwing van de spoorverbindingen is noodzakelijk om in de toekomst meer treinverkeer van en naar Schiphol mogelijk te kunnen maken. 

In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 september vanaf 02.10 uur tot en met maandagochtend 8 september 05.10 uur worden er door ProRail op verschillende locaties tal van werkzaamheden op het spoor uitgevoerd.  Zo wordt er onder andere een ophaalburg gemonteerd, een nieuw stuk spoor aangesloten en worden de vloerdelen voor een nieuw viaduct aangebracht.

Gevolgen voor uw reis
Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, rijden er geen treinen tussen:

 • Schiphol en Amsterdam Sloterdijk
 • Schiphol en Duivendrecht/Diemen Zuid
 • Schiphol en Amsterdam Bijlmer ArenA

Reist u op een van deze trajecten dan kunt u hiervan hinder ondervinden omdat u moet omreizen, extra overstappen of omdat u gebruik moet maken van bus of metro. Uw extra reistijd varieert van 15 tot 60 minuten.  

Nachttreinen:

 • Richting Leiden Centraal: in de nacht rijden er pendeltreinen tussen Schiphol en Leiden Centraal. Wilt u verder dan Leiden Centraal, houdt u dan rekening met een extra overstap.
 • Richting Amsterdam Centraal: zowel overdag als in de nacht rijden NS-bussen naar Amsterdam Sloterdijk. Vanaf daar kunt u verder met de nachttrein naar Amsterdam Centraal/Utrecht Centraal.

In het weekend van 6 en 7 september is Schiphol wel bereikbaar vanuit de richting Rotterdam, Den Haag en Leiden Centraal.

Plan uw reis
In de NS Reisplanner ziet u vanaf 10 dagen voor reisdatum wat deze werkzaamheden voor uw reis betekenen. Kijkt u kort voor vertrek nogmaals voor het meest actuele reisadvies.

Geldig vervoerbewijs
U kunt gebruikmaken van de NS-bussen op vertoon van uw NS-vervoerbewijs. Stapt u met een OV-chipkaart over van de trein op de NS-bus of andersom, dan hoeft u niet apart in en uit te checken. 

Planning 2014
Er is na dit weekend nog een weekend gepland waarin werkzaamheden invloed hebben op het treinverkeer. De planning is (onder voorbehoud):  

 • zaterdag 1 en zondag 2 november
 • zaterdag 22 en zondag 23 november
 • Zaterdag 6 en zondag 7 december

Actuele informatie
De informatie op deze pagina wordt regelmatig ververst als er nieuwe of aanvullende informatie beschikbaar is.


Werkzaamheden bij station Zutphen

ProRail bouwt twee nieuwe onderdoorgangen die zorgen voor een veiliger en betere bereikbaarheid van de binnenstad van Zutphen en het gebied Noorderhaven. De perrons op het station worden aangepast wat het in- en uitstappen makkelijker maakt. Verder worden de wissels rondom het station stiller gemaakt. In de herfstvakantie vernieuwt ProRail de sporen op de IJsselbrug. Deze verbeteringen zullen bijdragen aan een comfortabeler treinreis.

Herfstvakantie
Van zaterdag 18 t/m zondag 26 oktober (herfstvakantie) hebben de werkzaamheden op de IJsselbrug invloed op het treinverkeer. Daarover geven wij u rond half september meer informatie op deze pagina.

Plan uw reis
In de NS Reisplanner ziet u vanaf 10 dagen voor reisdatum wat deze werkzaamheden voor uw reis betekenen.
Kijkt u kort voor vertrek nogmaals voor het meest actuele reisadvies.

Actuele informatie
Deze pagina wordt regelmatig ververst als er nieuwe of aanvullende informatie beschikbaar is. Wilt u meer informatie over de werkzaamheden van ProRail, kijk dan op www.prorail.nl/zutphen.


Hoeveel treinen rijden er op tijd?

Dagelijks verzorgen wij de treinreis voor ruim 1,2 miljoen reizigers in Nederland. Dat betekent ongeveer 5.200 treinritten over een spoorwegnet van ongeveer 2100 kilometer lengte.

Op tijd rijden is een hoofddoelstelling van NS. Of dit ook lukt, meten we dagelijks. In de grafiek kunt u zien hoeveel % van de treinen de vorige kalendermaand op tijd heeft gereden.

 

Uitleg
Met de overheid is afgesproken dat 93% van alle treinen op tijd moet rijden. Op tijd, dat wil zeggen dat de trein binnen een marge van 5 minuten aankomt op de aangegeven aankomsttijd. U ziet hier zowel de normlijn (de blauwe lijn) als de werkelijke prestaties van de vorige kalendermaand (oranje lijn).

Rechts van de grafiek ziet u het laatste maandpercentage en die van dezelfde kalendermaand in het vorige jaar.

Pieken en dalen
Bij grote afwijking van de norm vertellen wij graag wat de reden is geweest waar het treinverkeer, en dus ook u als reizigers, last van heeft gehad.

Deze cijfers zijn afkomstig van ProRail.


Bezetting in de trein

Dagelijks verzorgen we de treinreis voor ruim 1,2 miljoen reizigers in Nederland met enkele duizenden treinen per dag. Zeker in de spits is kan het daarbij soms druk zijn. Dan brengen wij immers ca. 600.000 reizigers in een heel kort tijdsbestek naar hun bestemming. Op deze pagina kunt u periodiek lezen hoe wij de verschillende treinen zo goed mogelijk inzetten, waarom het soms wat drukker was op een traject en wat wij daar aan hebben gedaan. Heeft u een melding over ‘uw’ trein geef dit dan door via NS Klantenservice.

Lees meer informatie over de treinplanning


Reisinformatie actualiteiten

Eenmaal onderweg checkt u de laatste reisadviezen eenvoudig via uw mobieltje op (zonder www)  http://mobiel.ns.nl  of download de Reisplanner Extra.

Printen

Sluit dit menu