Klik op http://m.ns.nl voor de mobiele versie van de NS site.

Actualiteiten

Aanpassingen dienstregeling 7 april

Vanaf maandag 7 april zijn voor een aantal treinen de tijden en/of sporen gewijzigd. Plan nu uw reis in de Reisplanner. Dit is vooral van belang als u 
's avonds gebruik maakt van de laatste verbinding naar uw bestemming. 

Een aantal aanpassingen in de dienstregeling vanaf 7 april  

 • Station Rotterdam Noord
  De Sprinters richting Gouda, met eindbestemming Uitgeest vertrekken
  één minuut eerder.  
  Deze Sprinters vertrekken elk uur om -.00 en -.30 uur (i.p.v. -.01 en -.31 uur).
 • Stations Apeldoorn, Apeldoorn Osseveld, Twello, Deventer,
  Deventer Colmschate, Holten, Rijssen en Wierden
  Na 20.00
  uur en op zaterdag en zondag zijn de vertrektijden van een aantal Sprinters naar Almelo gewijzigd.
 • Stations Almelo, Almelo de Riet, Borne, Hengelo, Enschede Drienerlo
  Op zaterdag wijzigt de vertrektijd van een aantal Sprinters naar Enschede.
 • Station Gouda
  In de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag rijdt de Nachtnettrein van 00.58 uur naar Den Haag HS niet meer.
 • Station Delft
  In de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag rijdt de
  NS-bus van 00.58 uur naar Den Haag HS niet meer.
  In deze nachten rijdt er een Nachtnettrein om 01.05 uur naar Den Haag HS, Leiden Centraal, Schiphol, Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal.
 • Station Rotterdam Centraal
  In de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag rijdt de Nachtnettrein van 00.32 uur naar Gouda niet meer.
  De eerste Nachtnettrein rijdt om 00.53 uur via Delft naar Den Haag HS,
  Leiden Centraal, Schiphol, Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal.
  In deze nachten rijdt de NS-bus van 01.18 uur naar Delft niet meer.

 

 • Ga goed voorbereid op reis!
  Raadpleeg de Reisplanner voor exacte vertrek- en aankomsttijden en een compleet reisadvies vanaf huis tot aan de eindbestemming van uw reis of vraag één van onze medewerkers voor een persoonlijk reisadvies op maat.

NS Reisplanner


Werkzaamheden bij station Zutphen

ProRail bouwt twee nieuwe onderdoorgangen die zorgen voor een veiliger en betere bereikbaarheid van de binnenstad van Zutphen en het gebied Noorderhaven. De perrons op het station worden aangepast wat het in- en uitstappen makkelijker maakt. Verder worden de wissels rondom het station stiller gemaakt. In de herfstvakantie vernieuwt ProRail de sporen op de IJsselbrug. Deze verbeteringen zullen bijdragen aan een comfortabeler treinreis.

Gevolgen voor uw treinreis
Om het werk goed en veilig te kunnen uitvoeren is er dit voorjaar gedurende een aantal periodes geen of slechts beperkt treinverkeer mogelijk. Dit treft mogelijk ook uw treinreis. De periodes zijn:
• zaterdag 19 t/m maandag 21 april (Paasweekend)
• zaterdag 3 en zondag 4 mei
• donderdag 29 mei t/m zondag 1 juni (Hemelvaartweekend)

Paasweekend
Reist u in het weekend van 19 t/m 21 april met de trein, houdt u dan rekening met bus in plaats van trein en extra overstappen. Op zaterdag is de situatie anders dan op zondag en maandag.

Op zaterdag 19 april is er geen treinverkeer mogelijk van en naar Zutphen. Op alle trajecten rijden bussen in plaats van treinen. Houdt u rekening met een extra reistijd tussen 30 en 60 minuten.
• tussen Deventer en Arnhem rijden NS-Snelbussen
• tussen Zutphen en Dieren rijden NS-Stopbussen
• tussen Zutphen en Goor rijden Syntus-bussen
• tussen Zutphen en Winterswijk rijden Arriva-bussen
• tussen Zutphen en Apeldoorn rijden Arriva-bussen

De busdiensten van Arriva en Syntus kunt u onderaan deze pagina downloaden.

Op zondag 20 en maandag 21 april is er slechts beperkt treinverkeer mogelijk van en naar Zutphen
Houdt u rekening met een extra reistijd van ongeveer 30 minuten door extra overstappen. Uw vertrek- en aankomsttijden kunnen bovendien anders zijn. Deze aanpassingen zijn vanaf 10 dagen voor vertrek te zien in de NS Reisplanner.

Herfstvakantie
Van zaterdag 18 t/m zondag 26 oktober (herfstvakantie) hebben de werkzaamheden op de IJsselbrug opnieuw invloed op het treinverkeer. Daarover geven wij u rond half september meer informatie op deze pagina.

Plan uw reis
In de NS Reisplanner ziet u vanaf 10 dagen voor reisdatum wat deze werkzaamheden voor uw reis betekenen.
Kijkt u kort voor vertrek nogmaals voor het meest actuele reisadvies.

Actuele informatie
Deze pagina wordt regelmatig ververst als er nieuwe of aanvullende informatie beschikbaar is. Wilt u meer informatie over de werkzaamheden van ProRail, kijk dan op www.prorail.nl/zutphen.

Downloads:


Oranjedienstregeling

Tijdens Koningsdag zijn in het hele land veel evenementen en festiviteiten. Daarom rijden de treinen op vrijdagavond 25 april en zaterdag 26 april volgens de Oranjedienstregeling. Er wordt extra personeel en treinen ingezet, zodat reizigers op hun Koningsfeest kunnen komen. Dit betekent dat op een aantal trajecten extra treinen rijden, treinen op andere tijden of van andere perrons vertrekken en/of naar een andere bestemming rijden. Soms moet u extra overstappen. Op vrijdagavond 25 april rijden er op sommige trajecten meer treinen en op vrijdagnacht meer nachtnettreinen.

Plan uw reis
Ga goed voorbereid op pad en plan uw reis. In de Reisplanner ziet u wat de Oranjedienstregeling voor uw reis betekent. Houdt u rekening met veel drukte en eventueel extra reistijd. Check ook alvast uw terugreis. Als u laat op de avond nog naar huis reist, kijk dan vooraf of u uw aansluiting kunt halen. Kijk op de dag zelf, kort voor vertrek voor het meest actuele advies. Check onderweg m.ns.nl of de Reisplanner Xtra app.

Wij wensen u een goede reis en een prettige Koningsdag!

Lees meer


Werk aan het spoor bij Schiphol

ProRail werkt al geruime tijd aan uitbreiding en verbetering van de infrastructuur rondom Schiphol. Een goede bereikbaarheid van Schiphol is belangrijk voor de duurzame ontwikkeling van de luchthaven als economisch centrum. Vernieuwing van de spoorverbindingen zijn noodzakelijk om in de toekomst meer treinverkeer van en naar Schiphol mogelijk te kunnen maken. 

Zaterdag 10 en zondag 11 mei 

In het weekend van 10 en 11 mei 2014 wordt door ProRail gewerkt aan het spoor rondom Schiphol. Houdt u rekening met een extra reistijd van 15 tot 30 minuten. Er rijden geen treinen tussen:

 • Schiphol en Amsterdam Zuid
 • Schiphol en Amsterdam RAI
 • Schiphol en Diemen Zuid

Op deze trajecten kunt u gebruik maken van NS-Stopbussen. Reist u tussen Schiphol en Weesp, dan kunt u het beste omreizen via Amsterdam Centraal. Vanuit de overige richtingen blijft Schiphol bereikbaar per trein. 

Geldig vervoerbewijs
U kunt gebruik maken van de NS-bussen op vertoon van uw NS-vervoerbewijs. Dat kan zowel met papieren kaartjes als met een OV-chipkaart. Stapt u met een OV-chipkaart over van de trein op de NS-bus of andersom, dan hoeft u niet apart in en uit te checken. 

Planning 2014
Er zijn na het weekend van mei nog 5 weekenden gepland waarin werkzaamheden invloed hebben op het treinverkeer. De planning is (onder voorbehoud):  

 • zaterdag 21 en zondag 22 juni
 • zaterdag 28 en zondag 29 juni
 • zaterdag 19 en zondag 20 juli
 • zaterdag 6 en zondag 7 september
 • zaterdag 22 en zondag 23 november

Plan uw reis 
Vanaf 10 dagen voor vertrek ziet u in de Reisplanner wat de exacte gevolgen zijn voor uw reis en hoe lang u onderweg bent. Kijkt u voor actuele reisinformatie kort voor vertrek nogmaals in de planner. Onderweg vindt u uw reisinformatie op m.ns.nl of in de Reisplanner Xtra.

Actuele informatie
De informatie op deze pagina wordt regelmatig ververst als er nieuwe of aanvullende informatie beschikbaar is.


Werkzaamheden tussen Nijmegen en 's-Hertogenbosch

Vanaf februari 2014 wordt er gewerkt aan de vernieuwing van station Wijchen en de aanleg van het nieuwe station Nijmegen Goffert.
Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren is het noodzakelijk dat er op een aantal momenten geen treinen rijden.

In het weekend van 10 en 11 mei 2014 rijden er daarom geen treinen tussen Nijmegen en Den Bosch.
Daarna is er in de zomer nog een periode: van maandag 28 juli t/m dinsdag 5 augustus 2014 rijden er geen treinen tussen Nijmegen en Oss.

In beide gevallen zet NS bussen in. In de loop van de komende weken zult u via deze pagina steeds op de hoogte worden gehouden van de meest actuele informatie.


Werkzaamheden bij Utrecht Centraal

Utrecht Centraal is hét spoorknooppunt van Nederland. Het aantal reizigers neemt tot 2030 toe tot zo’n 360.000 per dag. Om die groei mogelijk te maken werkt ProRail aan de vernieuwing en uitbreiding van het station en het spoor.
Vanaf 2016 zijn de meeste vernieuwingen rond Utrecht gerealiseerd. Dat levert voor u als treinreiziger veel profijt op: comfortabel en makkelijk overstappen op nieuwe stations en meer treinen in een hogere frequentie.

Gevolgen voor uw treinreis
Om het werk goed en veilig te kunnen uitvoeren is er dit voorjaar gedurende een aantal periodes geen of slechts beperkt treinverkeer mogelijk op een aantal trajecten rondom Utrecht Centraal. Dit treft mogelijk ook uw treinreis.
De periodes zijn:
• donderdag 29 mei t/m zondag 1 juni (Hemelvaartweekend)
• zaterdag 7 juni t/m maandag 9 juni (Pinksterweekend)

De extra reistijd is afhankelijk van het moment en het traject waarop u reist, dit varieert van 15 tot 30 minuten. Klik op de link hieronder om te zien wat u per periode kunt verwachten. 

Plan uw reis
In de NS Reisplanner ziet u vanaf 10 dagen voor reisdatum wat deze werkzaamheden voor uw reis betekenen. Kijkt u kort voor vertrek nogmaals voor het meest actuele reisadvies.

Meer informatie
Deze pagina wordt regelmatig ververst als er nieuwe of aanvullende informatie beschikbaar is.

Lees meer


Hoeveel treinen rijden er op tijd?

Dagelijks verzorgen wij de treinreis voor ruim 1,2 miljoen reizigers in Nederland. Dat betekent ongeveer 5.200 treinritten over een spoorwegnet van ongeveer 2100 kilometer lengte.

Op tijd rijden is een hoofddoelstelling van NS. Of dit ook lukt, meten we dagelijks. In de grafiek kunt u zien hoeveel % van de treinen de vorige kalendermaand op tijd heeft gereden.

 

Uitleg
Met de overheid is afgesproken dat 93% van alle treinen op tijd moet rijden. Op tijd, dat wil zeggen dat de trein binnen een marge van 5 minuten aankomt op de aangegeven aankomsttijd. U ziet hier zowel de normlijn (de blauwe lijn) als de werkelijke prestaties van de vorige kalendermaand (oranje lijn).

Rechts van de grafiek ziet u het laatste maandpercentage en die van dezelfde kalendermaand in het vorige jaar.

Pieken en dalen
Bij grote afwijking van de norm vertellen wij graag wat de reden is geweest waar het treinverkeer, en dus ook u als reizigers, last van heeft gehad.

Deze cijfers zijn afkomstig van ProRail.


Bezetting in de trein

Dagelijks verzorgen we de treinreis voor ruim 1,2 miljoen reizigers in Nederland met enkele duizenden treinen per dag. Zeker in de spits is kan het daarbij soms druk zijn. Dan brengen wij immers ca. 600.000 reizigers in een heel kort tijdsbestek naar hun bestemming. Op deze pagina kunt u periodiek lezen hoe wij de verschillende treinen zo goed mogelijk inzetten, waarom het soms wat drukker was op een traject en wat wij daar aan hebben gedaan. Heeft u een melding over ‘uw’ trein geef dit dan door via NS Klantenservice.

Lees meer informatie over de treinplanning


Reisinformatie actualiteiten

Eenmaal onderweg checkt u de laatste reisadviezen eenvoudig via uw mobieltje op (zonder www)  http://mobiel.ns.nl  of download de Reisplanner Extra.

Printen

Sluit dit menu