Klik op http://m.ns.nl voor de mobiele versie van de NS site.

Voorzieningen in de treinService en informatie

 

Voor vrijwel alle vervoerbewijzen geldt dat u kunt kiezen uit reizen in de eerste of tweede klas. Op enkele trajecten kunt u alleen tweede klas reizen. In de NS Reisplanner kunt u opzoeken of dat op uw traject het geval is. Wilt u rustig lezen of werken, zoek dan een stiltezone op. U vindt ze in elke Intercity, in de eerste en tweede klas. Verder zijn er in een aantal treinen draadloos internet, speciale reisinformatieservices en toiletten aanwezig.

Tijdens uw treinreis kunt u met vragen over voorzieningen, treinaansluitingen en overstappen bij onze conducteurs terecht.


Sprinter en Intercity

Sprinter
NS Reizigers heeft twee treinformules: Sprinter en Intercity. De Sprinter is een trein die geschikt is voor het afleggen van kortere reisafstanden en op alle tussengelegen stations van zijn traject stopt. De Sprinter is een functionele trein met volledige doorkijk en veel en duidelijk herkenbare brede deuren voor een snelle in-en uitstap. De voorzieningen in deze trein zijn gericht op een korte reistijd.

Intercity
De Intercity is een trein die geschikt is voor de middellange en lange reisafstanden en stopt op de (middel)grote stations. De Intercity is een comfortabele trein met voorzieningen die gericht zijn op langere reistijd, zodat u comfortabel kunt reizen. In al onze Intercity’s treft u toiletten aan. Tevens beschikken alle Intercity’s over stiltezones.

Standaardvoorzieningen en service
Onze treinen bieden allemaal standaard de volgende voorzieningen:

  • Eerste en tweede klas, herkenbaar aan de klasse-aanduiding aan de buitenzijde en binnenzijde van de trein
  • Fietsfaciliteiten op het balkon (behalve in de Intercity direct)
  • Voorzieningen voor mindervaliden
  • Auditieve reisinformatie

Ons servicepersoneel staat voor u klaar in de trein. Ook zijn alle treinen voorzien van een vorm van kunst. Klanten hebben aangegeven kunst in de trein erg te waarderen. Door een verantwoorde keuze van kunststijl en kunstenaars wordt er naar gestreefd bij te dragen aan een prettige, inspirerende reisbeleving.

Om de reis voor iedereen zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, gelden er huisregels in de trein, deze hangen op de balkons van al onze treinen.


naar boven

Draadloos internet in de trein

Wij bieden u, samen met onze partners, gratis draadloos internet in de trein aan. Draadloos internet is nu nog in een beperkt aantal Intercity's beschikbaar, maar dat worden er steeds meer. U herkent een Intercity voorzien van draadloos internet aan het Wi-Fi logo aan de buitenzijde van de trein. In Voorzieningen en symbolen ziet u in welke treinen draadloos internet beschikbaar is.

Hoe werkt het?
Reist u met een trein voorzien van draadloos internet, ga dan op uw laptop of telefoon naar 'Verbindingen'. Daarna kiest u voor 'Wifi in de trein'. U kunt daarna direct online om te internetten, chatten en e-mailen.


naar boven

Service en informatie in de trein

In de treinen met draadloos netwerk wordt ook actuele reisinformatie getoond op beeldschermen die op een aantal plaatsen in de trein hangen. Deze actuele reisinformatie is ook beschikbaar via de startpagina van draadloos internet in de trein. Zo bent u tijdens uw treinreis op de hoogte van de aankomsttijden van de trein waar u op dat moment mee reist en de precieze gegevens van belangrijke overstapmogelijkheden op de naderende stations. In Voorzieningen en symbolen ziet u in welke treinen schermen met actuele reisinformatie aanwezig zijn.

Via de site m.ns.nl kan iedereen met mobiel internet actuele reisinformatie op zijn of haar mobiel opvragen.


naar boven

Toiletten

Intercity
In alle Intercity's is een toilet aanwezig. Informatie over de locatie van de toiletten in de trein, vindt u meestal op de zijwanden van de compartimenten in ieder treinstel. In langere treinen zijn meerdere toiletten aanwezig.

De toiletten worden regelmatig schoongemaakt en gecontroleerd. Als u toch een toilet aantreft dat niet schoon is of defect is, dan verzoeken wij u dit te melden aan een van onze medewerkers op het station of bij NS Klantenservice.

Sprinter
In de Sprinters zijn op dit moment standaard geen toiletten aanwezig. Alle Sprinters die nieuw worden besteld, zijn echter wel uitgerust met een toilet. In de toekomst zullen alle Sprinters over toiletten beschikken.

Sprinters rijden op trajecten waar reizigers over het algemeen kort in een trein verblijven, gemiddeld 17 minuten. Als u reist met een Sprinter zonder toilet kunt u gebruikmaken van de toiletten op de stations. In de Reisplanner Xtra app (Android versie) kunt u eenvoudig zien of er een Intercity of Sprinter op uw traject rijdt en of er op uw station een toilet aanwezig is. NS werkt er aan om dit ook in iOS Reisplanner Xtra app mogelijk te maken.


naar boven

Zones voor ontmoeten, stilte en werken en rust

Er rijden verschillende typen Intercity’s. De oudere generatie Intercitytreinen beschikt over een of meerdere stiltezones. De nieuwere modellen zijn geheel verdeeld in stiltezones, Werken en rustzones en Meet & Greet zones. In Voorzieningen en symbolen ziet u in welke typen Intercity’s de verschillende zones aanwezig zijn.

De verschillende zones worden aangegeven met symbolen:

Symbool stiltezone

Stiltezone
Dit symbool geeft aan waar de stiltezones zich bevinden. In deze zone is het ook écht stil. Hier staan de stoelen daarom zoveel mogelijk achter elkaar en niet tegenover elkaar.

U vindt dit symbool in alle Intercity’s op de binnenwanden van de trein.

Symbool Werken en rustzone

Werken en rustzone
Deze zone is ingericht om rustig te reizen. Hier kan de reiziger lezen, werken, slapen of zachtjes praten. De stoelen staan daarom zoveel mogelijk achter elkaar en niet tegenover elkaar.

U vindt dit symbool op de binnendeuren die toegang geven tot het compartiment en op de ramen van de trein.

Stiltezone
Een deel van de Werken en rustzone is tevens stiltezone. In deze zone is het ook écht stil. Ook hier staan de stoelen daarom zoveel mogelijk achter elkaar en niet tegenover elkaar.

U vindt onderstaand symbool op de ramen van de trein.

Nieuwe symbool stiltezone
Symbool Meet & Greet zone Meet & Greet zone

Deze zone is bedoeld voor ontmoetingen. Er is een open sfeer en de stoelen zijn vaker tegenover elkaar opgesteld. Er zijn ook loungebanken waar groepen bij elkaar kunnen zitten. Op deze verdieping kan en mag de reiziger praten, bellen en ontmoeten.

U vindt deze symbolen op de binnendeuren die toegang geven tot het compartiment en op de ramen van de trein.


naar boven


Opties


Printen

Sluit dit menu