Klik op http://m.ns.nl voor de mobiele versie van de NS site.

Voorzieningen in de treinService en informatie

 

Voor vrijwel alle kaartsoorten geldt dat u kunt kiezen uit reizen in de 1e of 2e klas. Op enkele trajecten kunt u alleen 2e klas reizen. In de Reisplanner kunt u opzoeken of dat op uw traject het geval is. Wilt u rustig lezen of werken, zoek dan een stiltezone op. U vindt ze in elke Intercity, in de 1e of 2e klas. De stiltezones in de Intercity direct kunt u herkennen aan het pictogram 'stiltezone' op de deuren.

Tijdens uw treinreis kunt u met vragen over voorzieningen, treinaansluitingen en overstappen bij onze conducteurs terecht. Verder is er in een aantal treinen draadloos internet, speciale reisinformatie services en toiletten.


Sprinter en Intercity

NS Reizigers heeft twee treinformules: Sprinter en Intercity. De Sprinter is een trein die geschikt is voor het afleggen van kortere reisafstanden en op alle tussengelegen stations van zijn traject stopt. De Sprinter is een functionele trein met volledige doorkijk en veel en duidelijk herkenbare brede deuren voor een snelle in-en uitstap. De voorzieningen in deze trein zijn gericht op een korte reistijd.

De Intercity is een trein die geschikt is voor de middellange en lange reisafstanden en stopt op de (middel) grote stations. De Intercity is een comfortabele trein met voorzieningen die gericht zijn op langere reistijd zodat u comfortabel kunt reizen. In al onze Intercity’s treft u toiletten aan. Tevens beschikken alle Intercity’s over stiltezones.

Alle treinen van NS bieden standaard de volgende voorzieningen zoals: eerste en tweede klas, herkenbaar aan de klasse-aanduiding aan de buitenzijde en binnenzijde van de trein; fietsfaciliteiten op het balkon (behalve in de Intercity direct); voorzieningen voor mindervaliden en auditieve reisinformatie. Ons servicepersoneel staat voor u klaar in de trein. Ook zijn alle treinen voorzien van een vorm van kunst. Klanten hebben aangegeven kunst in de trein erg te waarderen. Door een verantwoorde keuze van kunststijl en kunstenaars wordt er naar gestreefd bij te dragen aan een prettige, inspirerende reisbeleving.

Om de reis voor iedereen zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, gelden er huisregels in de trein, deze hangen op de balkons van al onze treinen.


naar boven

Draadloos internet in de trein

 • NS en haar partners bieden u gratis draadloos internet in de trein aan. Draadloos internet is nu nog in een beperkt aantal Intercity's beschikbaar, maar dat worden er steeds meer
 • U herkent een Intercity voorzien van draadloos internet aan het Wi-Fi logo aan de buitenzijde van de trein
 • Hoe werkt het? Reist u met een trein voorzien van draadloos internet, ga dan op uw laptop of telefoon naar 'Verbindingen'. Daarna kiest u voor 'Wifi in de trein'
 • U kunt daarna direct online om te internetten, chatten en e-mailen
 • Draadloos internet in de trein is gratis

naar boven

Service en informatie in de trein

In de internettreinen wordt ook actuele reisinformatie getoond op beeldschermen die op een aantal plaatsen in de trein hangen. Deze actuele reisinformatie is ook beschikbaar via de startpagina van draadloos internet in de trein. Zo bent u tijdens uw treinreis op de hoogte van de aankomsttijden van de trein waar u op dat moment mee reist en de precieze gegevens van belangrijke overstapmogelijkheden op de naderende stations.

Via de site m.ns.nl kan iedereen met mobiel internet actuele reisinformatie op zijn of haar mobiel opvragen.


naar boven

Toiletten

 • In alle Intercity's is een toilet aanwezig
 • Informatie over de locatie van toiletten in de trein, vindt u meestal op de zijwanden van de compartimenten in ieder treinstel
 • In langere treinen zijn meerdere toiletten aanwezig
 • Op het traject Ede-Wageningen - Arnhem (reisduur 18 minuten) rijdt een trein van het type SGMII zonder toilet. Deze is ook aangegeven op de kaart die u kunt downloaden

Schoon en heel

Toiletten worden regelmatig schoongemaakt en gecontroleerd. Als u een toilet aantreft dat niet schoon of defect is, dan verzoeken wij u dit te melden aan een van onze medewerkers op het station of bij NS-klantenservice.


naar boven

Toiletten en Sprinters

 • In de nieuwe Sprinter (treintype SLT) is geen toilet aanwezig
 • De nieuwe Sprinter rijdt op trajecten waar reizigers over het algemeen kort in een trein verblijven (gemiddeld 17 minuten)
 • Als u reist op een traject met een nieuwe Sprinter, kunt u gebruik maken van de toiletten op de stations
 • Alle nieuwe Sprinters die worden besteld, krijgen een toilet
 • Een kaart met de trajecten waar nieuwe Sprinters zonder toilet rijden, kunt u onderaan deze pagina downloaden. Op deze kaart is weergegeven op welke stations op deze trajecten toiletten aanwezig zijn

De kaart in de download kan soms afwijken van de situatie in de praktijk. Zo is door wijzigingen in de dienstregeling soms elders materieel nodig waardoor het kan voorkomen dat er een andere Sprinter rijdt dan u van ons gewend bent. In de toekomst (vanaf 2017) krijgen echter alle moderne sprinters zonder toilet alsnog een toilet. Heeft u een vraag over de treinen op uw traject dan kunt u contact opnemen met NS Klantenservice. In de Reisplanner Xtra kunt u eenvoudig zien of er sprinters op trajecten rijden en/of intercity’s en of op het station een toilet aanwezig is.


naar boven


Opties


Printen

Sluit dit menu