Hoofdnavigatie

Naar content

Praktische informatie

Om tijdens Koningsnacht en Koningsdag het voor iedereen gezellig te houden zijn er op woensdag 26 april en donderdag 27 april een aantal regels en maatregelen in de treinen en op de stations.


Alcohol

Om de sfeer en de veiligheid tijdens je reis te waarborgen, is het tijdens Koningsnacht en Koningsdag in het hele land niet toegestaan om alcohol te drinken, schenken of mee te nemen op de stations of in de trein. Dit geldt van woensdagavond 26 april 19.00 uur tot vrijdagochtend 28 april 7.00 uur. De horeca en winkels op het station zullen dan ook geen alcoholhoudende dranken verkopen.

Bagagekluizen

Met het oog op de veiligheid van de reizigers, zijn op sommige stations de bagagekluizen en -depots tijdens Koningsnacht en Koningsdag gesloten. Het gaat om stations in de buurt van grote evenementen.

Op onderstaande stations zijn de bagagekluizen gesloten van woensdagavond 26 april 19.00 uur tot vrijdagochtend 28 april 7.00 uur.

  • Amsterdam Amstel
  • Amsterdam Centraal
  • Alkmaar
  • Amersfoort
  • Eindhoven
  • Haarlem
  • 's-Hertogenbosch
  • Tilburg

Op station Utrecht Centraal sluiten de bagagekluizen al op dinsdagavond 25 april om 19.30 uur.

Vervoerbewijs

Zorg dat je de trein instapt met een geldig vervoerbewijs. We adviseren je vooraf je reis te plannen en je vervoerbewijs te regelen. Reis je met je OV-chipkaart? Laad het saldo op je kaart dan van tevoren al op. Je kunt er ook voor kiezen dit automatisch te doen, dan heb je altijd voldoende saldo op je kaart staan.
Of koop online het Oranje-retour met 20% korting. Zo hoef je op Koningsdag zelf niet in de rij te staan voor de automaten. 

Actiekaarten zijn niet geldig op Koningsdag! Maak gebruik van het Oranjeretour en reis met de trein. 

Studentenreisproduct

Als student met een weekabonnement kun je op donderdag 27 april niet vrij reizen; je reist op saldo met 40% korting. Met een weekendabonnement kun je op Koningsdag wel vrij reizen.

Plan je reis

Ga goed voorbereid op pad en plan je reis met de NS Reisplanner. Hierin kun je zien wat onze Oranje-dienstregeling voor jouw reis betekent. Houd rekening met veel drukte en eventueel extra reistijd. Check ook alvast je terugreis. Als je laat op de avond nog naar huis reist, kijk dan vooraf of je je aansluiting kunt halen.

Kijk op de dag zelf, kort voor vertrek, voor het meest actuele advies. Op het station zie je de actuele vertrekinformatie op de digitale schermen. Check onderweg de NS Reisplanner of de Reisplanner Xtra app.