Hoofdnavigatie

Naar content

NS en Tijd voor Lezen

NS ondersteunt drie campagnes van de Stichting CPNB onder de noemer van ‘Tijd voor Lezen’


Boekenweek

Op de laatste zondag van de Boekenweek reizen jaarlijks ruim 200.000 mensen gratis met de trein op vertoon van het Boekenweekgeschenk. In 2016 organiseerde NS dit voor de 16de keer en mocht men gratis reizen met het boek Broer van Esther Gerritsen. Bekijk hier de terugblik op de Boekenweek 2016
De Boekenweek 2017 loopt van 25 maart t/m 2 april. Herman Koch is dit jaar de schrijver van het Boekenweekgeschenk. Lees hier meer over de Boekenweek en de gratis reiszondag.

NS Publieksprijs

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De NS Publieksprijs is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland.
Een comité van boekverkopers en bibliothecarissen kiest uit een groslijst van de meest populaire boeken van het afgelopen jaar 6 boeken: de 6 nominaties. De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt toegekend aan de titel die bij het publiek op de eerste plaats is geëindigd mits de titel ook voorkomt in de einduitslag van de Kernjury bestaande uit 250 lezers. De auteur van het winnende boek ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500 en een NS Business Card 1e klas.
De NS Publieksprijs leverde in 2016 een record aantal stemmen van 118.312 op. De bekendmaking van zowel de genomineerden als van de winnaar, vindt de afgelopen jaren plaats in het programma van De Wereld Draait Door. De winnaar van de titel ‘Boek van het Jaar 2016’ is Pogingen iets van het leven te maken geschreven door Herman Groen.

De NS Publieksprijs 2017 vindt plaats van 25 oktober t/m 22 november.

Kinderboekenweek

Naast de Boekenweek en de NS Publieksprijs ondersteunt NS sinds 2014 ook de Kinderboekenweek. NS was al eerder aan de Kinderboekenweek verbonden van 2001 t/m 2009.
Voor veel kinderen is een treinreis niet alleen een bijzondere ervaring. Tijdens de reis hebben zij en hun (groot-)ouders tijd voor elkaar; tijd om samen te lezen bijvoorbeeld.
In 2015 organiseerde NS op de laatste zondag van de Kinderboekenweek de Nationale Kinderboekenruil op station Utrecht Centraal. Ruim 1200 kinderboeken wisselden van eigenaar. In 2016 werd de Kinderboekenruil op 3 stations georganiseerd, te weten Amsterdam, Arnhem en Breda. 

De Kinderboekenweek 2017 vindt plaats van woensdag 4 t/m zondag 15 oktober.