Naar content

Hoofdnavigatie

Keuzehulp abonnementen

Het kiezen van een abonnement is niet altijd makkelijk. Het aanbod is groot en je wil wel de juiste korting. Welk abonnement bij jou past hangt af van hoe je reist. In het weekend, tijdens de spits, op een vast traject… Ben je er nog niet helemaal uit? We helpen je graag op weg.


Op saldo of op rekening

We hebben 2 soorten abonnementen. Onze klassieke abonnementen op saldo. En onze nieuwe abonnementen van NS Flex waarbij je reist op rekening. Om je op weg te helpen leggen we eerst de grootste verschillen uit.

Geen saldo laden

Zowel bij NS Flex als abonnementen op saldo zijn er twee soorten abonnementen. Vrij en Voordeel. Neem je een Vrij abonnement (bijvoorbeeld Altijd Vrij), dan reis je onbeperkt voor een vast bedrag waarbij je alleen abonnementskosten betaalt. Neem je een Voordeelabonnement (bijvoorbeeld Dal Voordeel), dan betaal je een vast bedrag om met korting te reizen. Je betaalt dus je abonnementskosten + je daadwerkelijke reiskosten.

Bij de abonnementen op saldo betaal je deze reiskosten vooraf door je OV-chipkaart op te laden. Bij NS Flex hoef je alleen in en uit te checken, zonder saldo te laden. De daadwerkelijke reiskosten worden namelijk achteraf per maandelijks factuur berekend.

Maandelijks aanpasbaar

Alle abonnementen op saldo zijn verkrijgbaar als jaarabonnement, waarbij je sommige ook als maandabonnement kunt kopen. Deze zijn in verhouding wel iets duurder.

Bij NS Flex maken we geen onderscheid meer tussen jaar- of maandabonnementen. Neem je een NS Flex abonnement, dan kun je na één maand al switchen naar een ander abonnement of deze zelfs helemaal uitzetten. Zonder extra kosten.

Tijdelijk geen abonnement

Neem je een abonnement op saldo, dan sluit je een contract af voor één jaar (tenzij je voor de maandvariant gaat). Op het moment dat je zonder abonnement reist, moet je vooraf saldo laden op je OV-chipkaart.

NS Flex kun je na één maand al stopzetten. Je reist dan zonder korting en betaalt je reizen achteraf via een maandelijks factuur. Saldo laden is dus niet meer nodig.

Welk abonnement in welke situatie?

Als je niet zo vaak reist

Je reist per maand slechts een paar keer met de trein. Ook dan kun je met een abonnement geld besparen. Zo reis je met Weekend Voordeel (alleen verkrijgbaar bij NS Flex) met 40% korting in het weekend, voor maar € 2 per maand.

Reis je ook op doordeweeks? Dan is Dal Voordeel een goede optie. Daarmee reis je met 40% korting buiten de spits en in het weekend. Dal Voordeel is verkrijgbaar als jaarabonnement op saldo voor € 52 per jaar en bij NS Flex voor € 5 per maand. NS Flex Dal Voordeel is dus € 0,67 per maand duurder, maar wel maandelijks gratis opzeg- en aanpasbaar.

Als je niet zo vaak reist… Ons advies: NS Flex

Als je flexibel wilt zijn

We snappen dat je flexibel wilt kunnen omgaan met je abonnement. Heb je een nieuwe baan, ga je verhuizen of op vakantie dan wil je je abonnement daarop kunnen aanpassen.

Sommige abonnementen op saldo hebben een maandvariant. In verhouding zijn deze fors duurder dan de jaarvariant en je moet het elke maand opnieuw aanschaffen. NS Flex mag je elke maand aanpassen of opzeggen. Zonder extra kosten. Bovendien loopt NS Flex gewoon door. Je hoeft het dus niet iedere maand opnieuw aan te schaffen.

Als je flexibel wilt zijn… Ons advies: NS Flex

Als je vooraf wilt betalen

Bij de abonnementen op saldo zet je vooraf een bedrag op je OV-chipkaart, waar je vervolgens mee kunt in en uitchecken. Ook als van klasse wisselt of een toeslag koopt, betaal je dit vooraf. Met NS Flex worden deze kosten allemaal achteraf in rekening gebracht. Maandelijks ontvang je één overzichtelijk factuur. Gedurende de maand houd je je kosten in de gaten via Mijn NS.

Als je vooraf wilt betalen… Ons advies: abonnement op saldo

Als je reist op 1 vast traject

Reis je minstens 4 dagen in de week op een vast traject in de spits, dan is Traject Vrij meestal de slimste keuze. Traject Vrij is momenteel alleen beschikbaar als abonnement op saldo en komt binnenkort ook als NS Flex abonnement.

Kanttekening: Altijd Vrij (onbeperkt reizen) is goedkoper geworden bij NS Flex. Daardoor is NS Flex Altijd Vrij (€ 351 p.m.) zelfs voordeliger dan wanneer je Traject Vrij neemt op een lang traject. 

Als je reist op 1 vast traject… Ons advies: check goed wat voor jouw traject de voordeligste keuze is

Als je (ex)student bent of onder de 18

Studeer je, ben je net klaar met studeren of ben je nog geen 18 jaar? Dan is NS Flex voor jou misschien geen optie. Lees hier verder.