Naar content

Hoofdnavigatie

Overstappen op NS Flex

Als u al een NS abonnement heeft, stapt u gemakkelijk over naar NS Flex. Dit kan op elk moment. Ook als u een jaarabonnement heeft. Let op, NS Flex is alleen te bestellen als u 18 jaar of ouder bent.


Ik heb een jaarabonnement

 1. Stap over via Mijn NS. Dit kan op elk moment tijdens de looptijd van uw jaarabonnement.
 2. Wij beëindigen automatisch uw huidige abonnement. Heeft u al vooruit betaald? Dan storten we het resterende abonnementsgeld binnen twee weken terug op uw rekening.
 3. Als er nog saldo op uw kaart staat, verrekenen we dit op uw eerst volgende NS Flex-factuur.
 4. Haal NS Flex op bij de kaartautomaat, op hetzelfde moment beëindigen wij automatisch uw jaarabonnement. 

Ik heb een maandabonnement

 1. U kunt NS Flex online bestellen zodra uw maandabonnement is afgelopen.
 2. U kunt hiervoor uw huidige OV-chipkaart (met pasfoto) gebruiken. Of vraag gratis een nieuwe kaart aan. Dit geeft u aan tijdens de bestelling.
 3. Na 15 minuten kunt u NS Flex al ophalen bij een NS Kaartautomaat. Kiest u voor een nieuwe kaart? Dan kunt u NS Flex direct gebruiken zodra u de kaart in huis heeft.

Ik heb een regio abonnement

Regionale abonementen en NS Flex kunnen niet gecombineerd worden op één OV-chipkaart. Het is namelijk niet mogelijk om 'Reizen op rekening'-producten te combineren met 'Reizen op saldo'-producten. Bij het combineren op één kaart kan het voorkomen dat bij een incheck bij een regionale vervoerder er ingecheckt wordt op het NS Flex product en het regionale kortingsproduct dus niet wordt toegepast. Wilt u toch gebruik maken van NS Flex? Bestel dan een tweede OV-chipkaart met daarop NS Flex.

Ik heb een studentenreisproduct

Wil je ook gebruik maken van NS Flex, maar reis je met een studentenreisproduct? Dan heb je voor NS Flex een tweede OV-chipkaart nodig. Als je NS Flex namelijk op dezelfde OV-chipkaart als je studentenreisproduct zet, dan overschrijft NS Flex je studentenvoordeel. Dat wil je natuurlijk niet.

Kies daarom voor een nieuwe OV-chipkaart als je NS Flex bestelt. Dat kost niks extra.

Goed om te weten

NS Flex is een nieuw product. En zoals vaker met nieuwe producten, is het niet meteen af. Zo willen we binnenkort een nieuwe Keuzedagen variant voor NS Flex beschikbaar maken.

Ook heeft NS Flex (nog) niet alle klassieke abonnementsvormen. Zo hebben we nog geen:

 • Traject Vrij
 • Kids Vrij
 • Intercity direct Altijd Toeslag Vrij
 • Bus, Tram, Metro Vrij
 • Bij abonnementen
 • Leeftijdskorting voor 65+ op de Weekend Vrij en Dal Vrij abonnementen

Het Voordeelurenabonnement komt niet terug in NS Flex. Van de Keuzedagen komt een nieuwe variant voor NS Flex.

Weekend Vrij of Dal Vrij 1e klas abonnement

Heeft u nu een Weekend Vrij of Dal Vrij 1e klas abonnement en stapt u over naar NS Flex? Dan hoeft u buiten de periode waarin u niet vrij mag reizen niet perse meer 1e klas te reizen. De reisinstelling staat bij de overstap voor buiten uw vrij periode standaard op 2e klas. In MijnNS kunt u dat eventueel weer aanpassen naar 1e klas.