Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Chroom-6 en de gezondheidsrisico's

Chroom-6 is een metaal dat werd toegevoegd aan verf omdat het onder andere roestwerend is. In opgedroogde verf zit het chroom-6 vast en is er geen gevaar voor de gezondheid. Bij bewerking van het geverfde oppervlak, of het aanbrengen van de verf, kan via stof in de lucht chroom-6 in het lichaam terechtkomen. Bij langdurige en/of veelvuldige blootstelling kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid.


In het verleden hebben (oud-)medewerkers van NS werkzaamheden aan treinen verricht. De vraag is of zij bij deze werkzaamheden in aanraking zijn gekomen met chroom-6-houdende verf. Samen met het Institute of Risk Assessment Sciences (IRAS) brengt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in kaart of (oud-)medewerkers van NS blootgesteld zijn geweest aan chroom-6 en wat de arbeidsomstandigheden waren.

In vaste vorm brengt chroom-6 de gezondheid en het milieu geen schade toe. Chroom-6 is alleen schadelijk in stof- of dampvorm, bij langdurige en/of veelvuldige blootstelling. Ons lichaam kan kleine hoeveelheden chroom-6 omzetten naar het niet schadelijke chroom-3. Op de website van het RIVM vindt u meer informatie over wat het is, voor welke toepassingen de stof werd gebruikt en wat de gezondheidsrisico’s zijn.