Hoofdnavigatie

Naar content

Dossier OV-chipkaart

NS ziet het als haar kerntaak om reizigers veilig te vervoeren in comfortabele treinen langs aantrekkelijke stations. De OV-chipkaart biedt NS nu en in de toekomst verschillende mogelijkheden om reizigers veilig naar hun plaats van bestemming te vervoeren. De OV-chipkaart maakt het de reiziger ook gemakkelijker om in Nederland met het openbaar vervoer te reizen.

Voor de gebruiker van de OV-chipkaart

OV-chipkaart, waarom ook alweer?

Steeds meer poortjes in gebruik

Waarom staan er op station X poortjes? Waarom niet op station Y? NS plaatst toegangspoortjes op 82 stations. Deze stations vormen een zorgvuldig  samengesteld netwerk. Daarbij is gekeken naar de geografische spreiding van de poortjesstations, de aantallen in- en uitstappers, sociale veiligheid op het station, het verband met bekende agressielijnen en de kans dat zwartrijders kunnen uitwijken naar een naastgelegen kleiner station (zogeheten waterbedstations). De gemaakte keuzes komen altijd tot stand door een combinatie van gewogen factoren.

Veiliger, eerlijker, makkelijker

Reizen met de OV-chipkaart, in combinatie met de ingebruikname van toegangspoortjes op 82 Beheerst Toegankelijke Stations, draagt bij aan het vergroten van de sociale veiligheid en de afname van zwartrijden in de trein. Uit verschillende pilots en ervaring in grote steden blijkt het percentage zwartrijden met enkele procentpunten te dalen.

Niet met de trein, toch door het station

Met de passagepas toch door de poortjes

Internationale reizigers

Buitenlandse reizigers moeten ook door de poortjes

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid van de poortjes

Informatie voor vervoerders

Beheerste toegankelijkheid op alle stations

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de OV-chipkaart

Continu blijven verbeteren

NS wil continu het gebruik van de OV-chipkaart verbeteren