Naar content

Hoofdnavigatie

Reizen zonder CO2-uitstoot

Hoe meer mensen de trein pakken, des te beter voor het milieu. In Nederland is 20% van de CO2-uitstoot en dus luchtvervuiling, afkomstig van verkeer en vervoer. Als u met de trein reist, reist u zonder CO2-uitstoot. De trein is het meest duurzame vervoermiddel.


Met de trein

Door met de trein te reizen kunt u dus een verschil maken. Als alle autoreizigers in Nederland 1 x per jaar een retourreis van 60 km met de trein zouden maken in plaats van met de auto, dan levert dit forse CO2-vermindering op. Deze is de te vergelijken is met de jaarlijkse uitstoot door het elektriciteitsgebruik van de inwoners van een stad als Arnhem.

Bezettingsgraad verhogen

De beste manier om efficiënt om te gaan met energiegebruik is meer mensen vervoeren op momenten dat er ruimte is in de treinen. NS stimuleert reizen in de daluren door onder meer voordelige abonnementen aan te bieden.

Met de bus

Wanneer treinen niet kunnen rijden zet NS bussen in. Deze bussen rijden sinds januari 2019 op HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) gemaakt van afgewerkt frituurvet en industriële vetten. Deze brandstof wordt beschouwd als klimaatneutraal: zonder CO2-uitstoot. Ook legt de productie ervan geen beslag op natuurlijke bronnen of voedselproductie.