Naar content

Hoofdnavigatie

Groene stroom

Sinds 2017 rijden al onze treinen op nieuwe windstroom. Hiermee wordt het voor reizigers mogelijk klimaatneutraal te reizen over langere afstand.


Inkoop van groene stroom

De stroom is afkomstig van nieuwe windparken van onze energieleverancier Eneco. Zo krijgt de energiemarkt een impuls en groeit het aanbod aan groene stroom. 

Nieuwe bronnen

NS heeft met Eneco een contract gesloten voor de levering van elektriciteit voor het rijden van alle treinen. De elektriciteit die NS hiervoor jaarlijks gebruikt is 1,2 Terawattuur. Dat komt neer op 1% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik en het elektriciteitsverbruik van alle Amsterdamse huishoudens per jaar. De groene stroom die we gebruiken is afkomstig uit nieuwe windparken die stapsgewijs in gebruik zijn genomen. De helft van deze stroom komt uit Nederland, de andere helft uit Zweden, Finland en België. Zie tabel voor de actuele situatie. Deze energie is direct herleidbaar naar deze windparken doordat we werken met het Europese Certificatensysteem van GVO’s. Wil je meer weten? Klik hier.

Land en windpark

Aandeel van totale windstroom 2018

Nederland:
Westermeerwind, Luchterduinen
50%
Zweden:
Mörttjärnberget, Ögonfägnaden
33%
Finland
Tohkojan, Jokela
15%
Belgie:
Arlon, Berloz
2%

Ook andere spoorvervoerders doen mee

NS koopt de groene stroom in namens VIVENS, de vereniging van spoorvervoerders, hierin zitten: ProRail, Arriva, Connexxion, Kombi Rail Europe, DB Schenker, Rotterdam Rail Feeding en Rurtalbahn Benelux. Totaal gaat dit om jaarlijks 1,4 Terawattuur.

Wat doet NS nog meer?

Alle gebouwen van NS gebruiken windstroom. We kijken ook of we verder bij kunnen dragen aan het vergoten van de groene stroom productie in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn de zonnepanelen op een aantal van onze werkplaatsen en de samenwerking met Vattenfall. Op onze grond in het Amsterdamse havengebied plaatst Vattenfall nieuwe windmolens.