Naar content

Hoofdnavigatie

Groene stroom

In 2017 rijden al onze elektrische treinen op nieuwe groene stroom. Hiermee wordt het voor reizigers mogelijk klimaatneutraal te reizen over langere afstand.


Inkoop van groene stroom

De stroom is afkomstig van nieuwe windparken van onze energieleverancier Eneco. Zo krijgt ook de energiemarkt een impuls en groeit het aanbod aan groene stroom. In 2017 rijden alle elektrische treinen in Nederland volledig op groene stroom.

Nieuwe bronnen

NS heeft met Eneco een contract gesloten voor de levering van tractie-elektriciteit voor de hele spoorsector. De benodigde elektriciteit is 1,4 Terawattuur (dat komt neer op 1% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik en het elektriciteitsverbruik van alle Amsterdamse huishoudens per jaar). De groene stroom die we gebruiken is afkomstig uit nieuwe windparken die stapsgewijs in gebruik zijn genomen in onder meer Nederland, Scandinavië en België. De energie is daardoor direct herleidbaar naar de bron. NS maakt geen aanspraak op bestaande duurzame energiebronnen. Het aanbod van groene stroom op de energiemarkt is hierdoor flink gegroeid.

Ook andere spoorvervoerders doen mee

NS koopt de groene stroom in namens VIVENS, de vereniging van spoorvervoerders, hierin zitten: ProRail, Arriva, Connexxion, Kombi Rail Europe, DB Schenker, ERS Railways, HSL Logistik, Rotterdam Rail Feeding en Rurtalbahn Benelux.