Naar content

Hoofdnavigatie

Schouwdagen SGM Sprinter

NS streeft naar een zo circulair mogelijke bedrijfsvoering. Een trein rijdt ruim 40 jaar op het spoor. Op een gegeven moment is het materieel verouderd en voldoet deze niet meer aan de klantwensen en de technische eisen. Deze trein moet dan worden vervangen. Wij geven de oude trein graag een tweede leven!


Het treintype SGM (stadsgewestelijk materieel) trein rijdt sinds 1978 door Nederland als sprinter. Rond 2005 heeft NS deze trein gemoderniseerd en zijn bepaalde interieurdelen vernieuwd. Vanaf eind 2019 wordt dit type langzaam vervangen door een modernere en energiezuinigere trein. Volgens de huidige inzichten stromen de eerste rijtuigen vanaf begin 2020 uit.

NS streeft er naar om 100% van deze trein een nieuw leven te geven. Als het niet lukt om de trein te verkopen, biedt NS de interieuronderdelen aan om nieuwe producten van te maken. Denk hierbij aan stoelen, treinramen, de bekleding, jashaakjes, bagagerekken en zelfs omroepspeakers. We kennen inmiddels voorbeelden van tafeltennistafels gemaakt van treinvloeren, prullenbakjes die nu als plantenbak door het leven gaan en tassen gemaakt van oude treinstoelbekleding.

Door de trein op deze manier aan te bieden blijven de materialen in de kringloop en besparen we 11,7 miljoen kg afval.

Schouwdagen

Op 2 en 3 september organiseert NS de zogeheten ‘schouwdagen’ voor het treintype SGM. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de treinproducten, krijgen te zien wat mogelijk is en welk materiaal beschikbaar komt. Ook krijgen ze de gelegenheid om door de trein te lopen, aan de hand van de ‘oogstlijst’. De oogstlijst is hier als download te vinden.

Met het organiseren van de schouwdagen gunt NS het oude treinmateriaal een tweede leven. Ons streven is daarbij niet om winst te maken op de verkoop van oude treinonderdelen. Alleen de noodzakelijk te maken kosten voor het verkrijgen van de onderdelen, zoals demontage en logistiek, worden doorberekend aan de kopers. Per item is daarom een minimum stukprijs en minimum aantal bepaald. Op die manier kunnen wij ook een financieel duurzame bedrijfsvoering borgen.

Geïnteresseerd?

Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich inschrijven via deze link
NB: inschrijving is niet voor particulieren.

De eerstkomende schouwdagen vinden plaats op 2 en 3 september tussen 11.00 - 15.00 in Leidschendam. Ieder uur start een nieuwe schouw.

Spelregels in het kort

  • Alleen bij de KvK ingeschreven bedrijven kunnen zich inschrijven voor de schouw
  • Het oogsten (demonteren van materialen) gebeurt alleen op voorwaarde dat er voldoende animo is voor de producten. Indien er te weinig vraag is, kan er niet voldoende duurzaam geopereerd worden.
  • Bedrijven die inschrijven op de producten, komen de producten zelf ophalen. De locatie is op dit moment nog niet bekend.