Naar content

Hoofdnavigatie

Interieur

Bij NS hebben we een duidelijke opdracht, reizigers van het ene station naar het andere station brengen. Naast dat we de reiziger op tijd en veilig naar de juiste bestemming willen brengen, willen we de reiziger ook iets meer bieden. Maar waar de ene reiziger behoefte aan heeft, daar zit een andere reiziger misschien niet op te wachten. Daarom willen we dat je de reis met de trein kan indelen zoals je zelf wilt.


De afgelopen jaren hebben we veel onderzoek gedaan naar wat een reiziger bezighoudt in de trein. De ene reiziger is de ander namelijk niet. Wil je bijvoorbeeld een gesprek voeren of juist in stilte zitten? Uit het raam kijken, werken op je telefoon of laptop, een zakelijk overleg voeren of telefoneren?

Deze activiteiten zijn gecategoriseerd en voor elke categorie is er een ruimte gecreëerd. Vanaf eind 2018 gaan we de plannen verder uitwerken maar vooral ook testen. Zo kunnen we zien of we op de juiste weg zijn om aan de behoeftes van de reiziger te voldoen. Hoe zit het met veiligheid van bijvoorbeeld een nieuw treinontwerp? Mag dit in Nederland? Mag dit op het spoor? Hoe zit het met het schoonmaken? Is dit goed te onderhouden? Is dit wel comfortabel? Snapt de reiziger waar deze ruimte voor is? Door meerdere testen uit te voeren willen we daar achter komen. Als reiziger kan je alvast een voorproefje krijgen en helpen testen bij de Reis van morgen op Dutch Design Week 2018.

Samenwerken met TU Delft

Onderzoek naar de mogelijkheden voor de inrichting van de trein doen we natuurlijk niet alleen. Zo werken we veel samen met TU Delft. Wij hebben een vraag en een opdracht en studenten van TU Delft helpen ons met het antwoord. Zij doen onderzoek naar de mogelijkheden en bouwen waar mogelijk ook een prototype, welke wij weer kunnen gebruiken bij het testen met klanten. In februari 2018 zijn studenten met een ontwerp voor een nieuwe treininrichting aan de slag gegaan. Dit prototype is The Commute geworden. Comfortabele fauteuils zijn er al in de trein, maar een plek om nog snel even te werken aan een laptop is er nog niet. Een ruw idee voor een soort picknicktafel in de trein hebben de studenten van de TU Delft omgezet in een vergevorderd concept waarvan het prototype op Dutch Design Week te bewonderen is.

What Design Can Do

Op 24 mei 2018 organiseerde NS een workshop tijdens het internationale What Design Can Do event in de Amsterdamse Schouwburg. Tijdens de workshop kregen deelnemers de kans om een creatieve en duurzame oplossing te bedenken voor restmaterialen van de trein. Drie groepen en drie verschillende concepten. Het winnende concept was het ‘Festival’ pakket. Hierbij worden de restmaterialen van de trein gebruikt om verschillende festivals op de bouwen. Zo blijven we duurzaam.

Andere ideeën waren om de tafeltjes in de trein als fietsenrekken te gebruiken, of als dakpanelen op kinderspeelhuisjes. De prullenbakjes kunnen plantenbakken worden en vloerdelen zouden na een kleine aanpassing kunnen werken als krijtbord. In hoeverre deze plannen uitgevoerd kunnen worden moet komend jaar duidelijk worden.