Naar content

Hoofdnavigatie

Basisschool groep 6 t/m 8

Voordat er treinen reden, was er al wel openbaar vervoer in ons land. Nederland stond zelfs bekend om zijn goede verbindingen. Halverwege de achttiende eeuw kwam er een iets sneller vervoersmiddel: de koets of diligence en in 1712 werd de stoommachine uitgevonden. De eerste stap op weg naar de trein zoals we die nu kennen.


Geschiedenis van de trein - van trekschuit tot hogesnelheidslijn

Vanaf de zeventiende eeuw konden zo’n beetje alle steden worden bereikt met de trekschuit. Dat was een boot die werd voortbewogen door een paard op de wal. Langzaam werd het vervoer steeds luxer: de schuit werd een koets, de koets een stoomlocomotief, de locomotief werd een trein. En de ontwikkeling ging nog verder. 

Hoe werkt een trein - over bakken, blokken, tractie en nog veel meer

Er zijn verschillende type treinen. Maar ook de manier waarop de trein wordt voortbewogen verschilt. En dat hangt weer af van de spoorlijn en de bakken en blokken die worden gebruikt. We zetten al deze begrippen even voor je op een rij.

NS Reizigers - hoe is NS Reizigers georganiseerd?

NS Reizigers een onderdeel van de Nederlandse Spoorwegen (NS). NS bestaat uit zelfstandige onderdelen die ook wel dochterbedrijven worden genoemd. Deze dochterbedrijven verzorgen de stations en hun omgeving, het binnenlandse en buitenlandse reizigersvervoer, en het onderhoud  van al het materieel.

Nog meer informatie nodig? Kijk dan op de website Alles over het spoor.