Hoofdnavigatie

Naar content

Groningen, Friesland en Drenthe

Bekijk wat er in uw regio is veranderd of plan uw reis met de Reisplanner.


Rond Groningen en Leeuwarden

Betere aansluitingen

De aansluitingen in Leeuwarden en Groningen zijn verbeterd. De Intercity’s komen eerder uit Zwolle aan en vertrekken later naar Zwolle. Hierdoor worden de overstappen ruimer en beter haalbaar. 

Sprinter Leeuwarden - Meppel 

In december 2016 zou een vierde trein tussen Leeuwarden en Meppel gaan rijden. Dit bleek niet haalbaar te zijn omdat er door de inzet van meer treinen een tractieprobleem, oftewel een elektriciteitsprobleem kan optreden. De elektrische spanning op het spoor loopt op als er meer treinen op dit traject rijden. De oplossing is dat ProRail aan het werk gaat met de transformatorhuisjes (onderstations) langs het spoor. Deze aanpassing kost normaal gesproken minimaal 2 jaar. ProRail heeft een manier gevonden om dit in 1 jaar op te lossen, zodat naar verwachting de extra trein eind 2017 al kan rijden. Er rijden vanaf dat moment 2 snelle Intercity’s naar de Randstad. Daarnaast rijden er 2 Sprinters tussen Leeuwarden en Meppel. Vanaf 2021, als de aanpassing van de spoorinfrastructuur tussen Meppel en Zwolle klaar is, rijden de 2 Sprinters vanuit Leeuwarden door naar Zwolle.

Vanaf 1 mei meer treinen tussen Groningen en Assen 

Zodra de extra infrastructuur op station Assen gereed is, rijden er vanaf 1 mei in de ochtend- en avondspits 4 in plaats van 2 Sprinters per uur tussen Groningen en Assen in beide richtingen. Samen met de Intercity’s rijden dan tussen Groningen en Assen 6 treinen per uur.

Rondom Zwolle

Betere aansluitingen

De Intercity van en naar Leeuwarden wacht voortaan 3 minuten korter in Zwolle. Hierdoor wordt de reistijd tussen Leeuwarden en de Randstad korter. De aansluiting tussen de treindienst Emmen - Zwolle en de Intercity’s van en naar de Hanzelijn wordt juist 3 minuten ruimer. Reizigers kunnen hierdoor comfortabeler overstappen. In de ochtendspits hebben 3 Intercity’s van Zwolle naar Leeuwarden 3 minuten extra wachttijd in Zwolle. Dit biedt ruimte voor extra spitstreinen vanuit Emmen. 

Van Zwolle naar de Randstad

In 2017 zijn de Intercity’s tussen Zwolle en Den Haag Centraal via Lelystad 2 tot 3 minuten sneller. Dit komt door de nieuwe infrastructuur op de Amsterdamse Zuidas en doordat deze Intercity niet meer stopt in Duivendrecht. Reizigers tussen Leeuwarden en Amsterdam Zuid zijn, ook door de kortere stop in Zwolle, 4 tot 6 minuten sneller. In Leiden stappen reizigers bovendien sneller over op de Intercity’s richting Den Haag HS en Rotterdam. 

Tijdelijk andere aansluiting Groningen richting Enschede in Zwolle

De Sprinter Zwolle - Enschede vertrekt tijdelijk (tot en met de zomer) eerder en 3 minuten vóór de Intercity naar Roosendaal uit Zwolle. Hierdoor is er geen aansluiting tussen de Intercity Groningen - Zwolle en de Sprinter Zwolle - Enschede (in zuidelijke richting). In de zomer van 2017 zal de infrastructuur aan de oostzijde van Zwolle worden opgeleverd waardoor de aansluiting weer kan worden hersteld. Reizigers tussen Groningen en Twente reizen tot die tijd met de Sprinter Groningen - Zwolle.

Zwolle - Roosendaal 

Reizigers reizen tot 9 minuten sneller in de Intercity tussen Zwolle en Roosendaal doordat deze niet meer stopt in Arnhem Zuid, Elst en Nijmegen Lent.