Hoofdnavigatie

Naar content

Zeeland, Noord-Brabant en Limburg

Bekijk wat er in uw regio is veranderd of plan uw reis met de Reisplanner.


Versnelling Intercity Den Haag - Eindhoven  

De Intercity van Den Haag naar Eindhoven gaat over de hogesnelheidslijn rijden (zonder extra toeslag). Deze Intercity stopt daardoor niet meer in Dordrecht. De eerste maanden is er een extra overstap in Breda. Later wordt Den Haag - Eindhoven een rechtstreekse verbinding met een reistijdwinst van 11 minuten.

Tilburg - Rotterdam en Breda - Schiphol

De Intercity ’s-Hertogenbosch - Breda en de Intercity direct Breda - Rotterdam sluiten in Breda op elkaar aan. In Rotterdam is er een aansluiting tussen de Intercity Den Haag - Eindhoven en de Intercity direct Rotterdam - Amsterdam. Hierdoor krijgen reizigers tussen bijvoorbeeld Tilburg en Rotterdam 4 snelle reismogelijkheden per uur: 2 keer per uur rechtstreeks en 2 keer per uur met een overstap in Breda. Ook reizigers van Breda naar Schiphol kunnen elk kwartier reizen: 2 keer per uur rechtstreeks, 2 keer per uur met een overstap in Rotterdam. Reizigers kunnen in Breda ook overstappen tussen de Intercity direct en de Sprinter Breda - Tilburg - ’s-Hertogenbosch. Reizigers tussen bijvoorbeeld Schiphol en Tilburg Universiteit zijn hierdoor 15 minuten sneller op bestemming.

Dordrecht

Tussen Dordrecht - Breda en tussen Dordrecht - Roosendaal rijden 2 Sprinters per uur. De Sprinters naar Breda rijden door richting Tilburg en ‘s - Hertogenbosch. Dordrecht en Dordrecht Zuid krijgen hiermee een rechtstreekse verbinding met Tilburg Universiteit. Daarnaast rijdt 1 keer per uur een Intercity tussen Dordrecht en Breda als vervanging van de Intercity Den Haag - Eindhoven.

Om de rechtstreekse Sprinter Dordrecht - ‘s-Hertogenbosch te realiseren rijden de Sprinters uit Rotterdam niet verder dan Dordrecht. Reizigers met de Sprinters vanuit Roosendaal en Breda kunnen in Dordrecht overstappen op de Intercity richting Rotterdam Centraal.

Venlo - Eindhoven - Utrecht Centraal - Schiphol 

De Intercity Venlo-Eindhoven rijdt door richting Schiphol, in plaats van Den Haag. Hiervoor wordt deze Intercity in Eindhoven gecombineerd met de Intercity Heerlen-Schiphol. Reizigers uit Venlo, Helmond en Deurne krijgen hiermee een rechtstreekse verbinding met ‘s-Hertogenbosch, Utrecht, Amsterdam Zuid en Schiphol. In Eindhoven is een overstap aan de overzijde van het perron op de Intercity Eindhoven-Den Haag.  In de andere richting splitst de Intercity vanuit Schiphol in Eindhoven in een deel richting Venlo en een deel richting Heerlen.

In de avonduren rijdt de Intercity Heerlen-Schiphol niet. Dan rijdt een Intercity Venlo-Eindhoven v.v. met dezelfde dienstregeling als overdag. Zo worden de overstappen van en naar Den Haag altijd geboden.

Betere aansluiting in Venlo

In Venlo kunnen reizigers tussen de Maaslijn (Nijmegen - Venlo-Roermond) en de Intercity’s van en naar Eindhoven snel en op hetzelfde perron overstappen. Hierdoor ontstaan reistijdwinsten tot 20 minuten tussen de Maaslijn en Eindhoven. Reizigers tussen Eindhoven - Düsseldorf zijn ongeveer 15 minuten sneller en tussen Den Haag - Düsseldorf circa 25 minuten sneller. 

’s-Hertogenbosch/Tilburg - Eindhoven - Weert - Sittard

De Intercity’s tussen Eindhoven - Sittard rijden 4 keer per uur met een interval van 10 en 20 minuten in plaats van elk kwartier. De Sprinter Weert - Eindhoven rijdt weer door naar Tilburg Universiteit. De Sprinter tussen Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch wordt in Boxtel ingehaald door een Intercity en is hierdoor langer onderweg. 

Utrecht - ’s-Hertogenbosch

In ‘s-Hertogenbosch rijden de Sprinters uit Utrecht niet meer door richting Tilburg. Reizigers tussen Utrecht en Tilburg stappen in ’s-Hertogenbosch over op de Sprinter naar Dordrecht of de Intercity naar Roosendaal.

Zwolle - Roosendaal

Reizigers reizen tot 9 minuten sneller in de Intercity tussen Zwolle en Roosendaal. Dit komt doordat deze niet meer stopt in Arnhem Zuid, Elst en Nijmegen Lent.

Zeeland

De aansluiting in Roosendaal vanuit de richting Vlissingen naar Breda, Tilburg en ’s-Hertogenbosch v.v. wordt 10 minuten korter. De reistijd tussen Vlissingen - Rotterdam wordt 4 tot 6 minuten langer doordat de Intercity vanuit Zeeland naar Amsterdam v.v. langer in Roosendaal blijft staan.

Meer Sprinters in de spits Oss - ‘s-Hertogenbosch 

Tussen Oss en ‘s-Hertogenbosch gaat het aantal Sprinters van 2 naar 4 per uur. De Sprinters sluiten in ‘s-Hertogenbosch aan op de Intercity’s van en naar Utrecht, waardoor in de spitsrichting 4 reismogelijkheden ontstaan tussen bijvoorbeeld Rosmalen en Utrecht.

Andere vervoerders stoptreinen Limburg

De stoptreinen Roermond - Maastricht en Sittard - Heerlen worden door Arriva geëxploiteerd in plaats van NS. Arriva neemt daarnaast de trajecten Nijmegen - Roermond en Maastricht Randwyck - Kerkrade Centrum over van Veolia. U kunt gewoon blijven reizen met uw NS abonnement. Als abonnementhouder wordt u apart geïnformeerd over deze wijziging.