Hoofdnavigatie

Naar content

Zuid-Holland

Bekijk wat er in uw regio is veranderd of plan uw reis met de Reisplanner.


Amsterdam Centraal - Vlissingen

De Intercity Amsterdam Centraal - Vlissingen rijdt via Haarlem en niet meer via Schiphol. Reizigers tussen Zeeland en Schiphol stappen over in Rotterdam (met de Intercity direct) of in Leiden (op hetzelfde perron aan de overkant).

Dordrecht - Leiden Centraal - Amsterdam Zuid - Lelystad Centrum

De Intercity Dordrecht - Leiden Centraal rijdt door richting Schiphol Airport, Amsterdam Zuid, Almere Centrum en Lelystad. Hiermee ontstaan nieuwe rechtstreekse verbindingen van en naar Amsterdam Zuid: bijvoorbeeld tussen Delft en Amsterdam Zuid. 

Snellere Intercity’s naar Zwolle

In 2017 zijn de Intercity’s tussen Den Haag Centraal en Zwolle via Lelystad 2 tot 3 minuten sneller. Dit komt door de nieuwe infrastructuur op de Amsterdamse Zuidas en doordat deze Intercity niet meer stopt in Duivendrecht. Reizigers tussen Amsterdam Zuid en Leeuwarden zijn, ook door een kortere stop in Zwolle, 4 tot 6 minuten sneller. In Leiden stappen reizigers uit de richting Den Haag HS en Rotterdam Centraal bovendien sneller over op deze Intercity’s. 

Meer rechtstreekse sprinters Hoofddorp - Amsterdam Centraal

Tussen Hoofddorp, Schiphol en Amsterdam Centraal rijdt elk kwartier een rechtstreekse Sprinter. Twee van deze Sprinters rijden na Hoofddorp door richting Leiden en Den Haag Centraal.

Hoofddorp - Leiden Centraal: van 2 naar 4 Sprinters 

De Sprinter Hoorn Kersenboogerd - Hoofddorp rijdt tot 19.00 uur ’s avonds ook door naar Leiden. Zodat er overdag 4 in plaats van 2 Sprinters per uur rijden tussen Hoofddorp en Leiden. Hiermee behoudt Amsterdam Lelylaan een rechtstreekse verbinding met Leiden. De Sprinters Amsterdam Zuid-Hoofddorp rijden niet meer verder richting Leiden.

Leiden Centraal - Den Haag Centraal

De Intercity haalt de Sprinter tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal niet meer in. Het aantal reismogelijkheden op dit traject is hierdoor verhoogd van 6 naar 8 keer per uur. Op station Den Haag Laan van NOI kunnen reizigers 4 keer per uur overstappen van de Sprinter van en naar Leiden op de Intercity van en naar Rotterdam.

Versnelling Intercity Den Haag - Eindhoven 

De Intercity van Den Haag naar Eindhoven gaat over de hogesnelheidslijn rijden (zonder extra toeslag). Deze Intercity stopt daardoor niet meer in Dordrecht. De eerste maanden is er een extra overstap in Breda. Later wordt Den Haag - Eindhoven een rechtstreekse verbinding met een reistijdwinst tot 11 minuten.

Tilburg - Rotterdam en Breda - Schiphol

De Intercity ’s-Hertogenbosch - Breda en de Intercity direct Breda - Rotterdam sluiten in Breda op elkaar aan. In Rotterdam is een aansluiting tussen de Intercity Den Haag - Eindhoven en de Intercity direct Rotterdam - Amsterdam. Hierdoor krijgen reizigers tussen bijvoorbeeld Tilburg en Rotterdam 4 snelle reismogelijkheden per uur: 2 keer per uur rechtstreeks en 2 keer per uur met een overstap in Breda.

Ook reizigers van Breda naar Schiphol kunnen elk kwartier reizen: 2 keer per uur rechtstreeks, 2 keer per uur met een overstap in Rotterdam. Reizigers kunnen in Breda ook overstappen tussen de Intercity direct en de Sprinter Breda - Tilburg-’s - Hertogenbosch. Reizigers tussen bijvoorbeeld Schiphol en Tilburg Universiteit zijn hierdoor 15 minuten sneller op hun bestemming.

Rotterdam - Hoek van Holland

Vanaf 1 april is er geen treinverkeer tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland. Deze spoorlijn wordt omgebouwd naar een metrolijn. Deze ombouw is eind 2017 gereed. In de tussentijd zet RET bussen in. 

Dordrecht

Tussen Dordrecht en Breda en tussen Dordrecht en Roosendaal rijden 2 Sprinters per uur. De Sprinters naar Breda rijden door richting Tilburg en ‘s-Hertogenbosch. Dordrecht en Dordrecht Zuid krijgen hiermee een rechtstreekse verbinding met Tilburg Universiteit. Daarnaast rijdt 1 keer per uur een Intercity tussen Dordrecht en Breda als vervanging van de Intercity Den Haag - Eindhoven.

Om de rechtstreekse Sprinter Dordrecht - ‘s-Hertogenbosch te realiseren, rijden de Sprinters uit Rotterdam niet verder dan Dordrecht. Reizigers met de Sprinters vanuit Roosendaal en Breda kunnen in Dordrecht overstappen op de Intercity richting Rotterdam Centraal.

Sneller overstappen op Leiden Centraal

In Leiden verbeteren de aansluitingen van en naar Haarlem en van en naar Schiphol. Iedere 15 minuten is er vanuit deze richtingen in Leiden een reismogelijkheid naar Den Haag Centraal en Den Haag HS, waarvan 2 keer per uur met overstap in Leiden. Ook sluiten de Sprinters rondom Leiden beter aan op de Intercity’s.

Den Haag / Rotterdam - Amersfoort: Intercity's niet meer samengevoegd

In Utrecht Centraal worden de Intercity’s uit Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal richting Amersfoort niet meer samengevoegd. Hierdoor kunnen deze treinen op drukke momenten langer worden gemaakt. Het gevolg is wel dat er van en naar Rotterdam 2 keer per uur in Utrecht moet worden overgestapt. Vanuit Rotterdam rijdt 2 keer per uur een rechtstreekse Intercity. Door de gewijzigde vertrektijden neemt daarnaast het aantal reismogelijkheden van Den Haag naar Amersfoort toe van 2 naar 4 keer per uur. Vanuit Amersfoort richting Den Haag blijft het aantal reismogelijkheden per Intercity 2 keer per uur (rechtstreeks). Daarnaast kan er 2 keer per uur vanuit de Intercity’s richting Rotterdam worden overgestapt in Gouda op de Sprinter richting Den Haag.

Tijdelijk minder reismogelijkheden Schiedam - Delft Zuid

In verband met de gefaseerde introductie van de Intercity Den Haag - Eindhoven (in de eerste maanden heeft deze trein een overstap in Breda) kunnen er tijdelijk in zuidelijke richting minder treinen stoppen op stations Delft Zuid en Schiedam Centrum. In Delft Zuid stoppen tijdelijk 2 in plaats van 4 Sprinters per uur. In Schiedam Centrum stoppen 6 in plaats van 8 treinen per uur (2 intercity´s in plaats van 4). Zodra de Intercity Den Haag - Eindhoven zonder overstap gaat rijden, wijzigen de vertrektijden op dit traject. Er zullen dan weer 4 sprinters per uur stoppen in Delft Zuid en Schiedam Centrum en 4 Intercity’s per uur in Schiedam Centrum.

Nachttrein Haarlem - Amsterdam Centraal 

In de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag rijdt er om 2.10 uur een nachttrein van Haarlem naar Amsterdam Centraal. Deze trein rijdt om 2.34 uur terug naar Haarlem.

Niet uit- en inchecken bij overstap NS-trein en R-net Alphen - Gouda

Vanaf de nieuwe dienstregeling rijden tussen Alphen aan den Rijn en Gouda NS-treinen onder de R-net formule. Reizigers die overstappen van een R-nettrein op een NS-trein (of andersom) checken daarbij niet uit en in. Naar verwachting wordt na de zomer van 2017 de frequentie van het aantal treinen op dit traject verhoogd.