Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Nieuwe dienstregeling

Sinds 12 december is de nieuwe dienstregeling ingegaan met een aantal verbeteringen op het spoor. Bekijk wat dit betekent voor jouw reis.

Check of je reis verbeterd is

Meer treinen en betere verbindingen

Sinds zondag 12 december 2021 is de nieuwe dienstregeling ingegaan. Deze zorgt voor een aantal verbeteringen op het spoor. Er komen meer treinen, snellere verbindingen en veel regio’s van Nederland worden nog beter op elkaar aangesloten.

Zo komen er twee nieuwe tienminutentreinen bij tussen Rotterdam en Nijmegen via Schiphol. Verder volgt een eerste tienminutensprinter van Dordrecht naar Rotterdam en ook wordt het aantal treinen per uur verhoogd tussen Leiden en Utrecht en tussen Driebergen-Zeist en Breukelen.

Aangepaste dienstregeling door coronamaatregelen

Tegelijkertijd maken als gevolg van de coronamaatregelen minder mensen gebruik van de trein in de avonduren en in de spits. Daarom zijn sinds 20 december 2021 tijdelijk op zes trajecten minder nacht- en spitstreinen gaan rijden.

Ook start vanaf 10 januari de gebruikelijke avonddienstregeling twee uur eerder. Zo gaan op tien trajecten na 18.30 uur minder treinen rijden. Voor deze tien trajecten geldt: waar zes treinen per uur reden, zullen dat er na 18:30 uur vier zijn. En waar er vier treinen per uur rijden, zullen dat er twee zijn. Het reguliere nachtnet, inclusief de verbinding naar Schiphol, blijft hetzelfde.

Bekijk ook Tijdelijk minder treinen voor meer informatie.

De komende periode worden de reizigersaantallen goed in de gaten gehouden en de inzet van treinen hierop afgestemd.

De landen waar onze treinen doorheen rijden hebben verschillende afspraken over coronamaatregelen die regelmatig veranderen. Daarom raden we internationale reizigers aan om altijd voor vertrek de reisinformatie van NS International en de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse zaken te checken.

Dit zijn de verbeteringen

 • Nieuwe tienminutentreinen Rotterdam - Schiphol - Arnhem

  Op onderstaande trajecten gaat doordeweeks een tienminutentrein rijden:

  • Rotterdam - Delft - Den Haag - Leiden - Schiphol
  • Nijmegen - Arnhem - Ede-Wageningen - Utrecht - Schiphol

  Er rijdt dan zes keer per uur een Intercity. Hierdoor worden veel steden aan elkaar verbonden.

 • Eerste tienminutensprinter Rotterdam - Dordrecht

  Tussen Rotterdam en Dordrecht gaat de eerste tienminutensprinter van Nederland rijden. Overdag rijdt iedere tien minuten een Sprinter. Dit is de eerste stap in de ambitie van NS om twaalf keer per uur een CitySprinter te rijden en op meer stations te laten stoppen.

 • Verbeteringen van de dienstregeling in Noord-Holland

  In Hoorn wordt een betere aansluiting gemaakt tussen treinen en tussen trein en bus.

  De Intercity’s tussen Alkmaar en Haarlem gaan in de ochtend- en avondspits in beide richtingen rijden. Reizigers uit Beverwijk, Castricum en Heiloo krijgen hiermee meer reismogelijkheden.

  Tussen Uitgeest en Amsterdam Centraal wordt het aantal Sprinters in het weekend verdubbeld, van twee naar vier keer per uur.

 • Kortere reistijd van en naar Zeeland

  De verbinding tussen Zeeland met Noord-Brabant en de Randstad is verbeterd. Eén van de twee intercity's stopt per uur alleen op de grotere stations (Vlissingen, Middelburg, Goes). De verbinding naar de Randstad wordt hierdoor 15 minuten sneller.

  Ook komt er een nieuwe Sprinterverbinding tussen Vlissingen en Roosendaal waarbij de Sprinter twee keer per uur rijdt.

 • Meer treinen Leiden - Utrecht en Driebergen–Zeist - Breukelen

  Er gaan in de ochtend- en avondspits meer treinen rijden tussen Leiden en Utrecht. De Sprinter tussen Leiden en Alphen aan den Rijn rijdt het grootste gedeelte van de dag door naar Woerden en Utrecht. Hierdoor ontstaan 4 keer per uur in de spits een direct verbinding tussen Leiden en Utrecht.

  Tussen Driebergen-Zeist en Breukelen gaan meer Sprinters rijden in de daluren en het weekend van twee naar vier per uur.

 • Sneller naar het Noorden

  Door de aanleg van een nieuw netwerk door ProRail tussen Meppel en Zwolle, rijdt de Sprinter Leeuwarden - Meppel door naar Zwolle. Deze Sprinter rijdt 1 tot 2 minuten sneller en zorgt ervoor dat de aansluiting van Leeuwarden naar Zwolle verbetert. Deze verandering is ingegaan op 6 september 2021.

 • Internationale treinen: Nightjet, IC Brussel & Thalys

  Nightjet

  Vanuit Amsterdam reis je dagelijks in de avond met een nieuwe Nightjet-verbinding naar Basel en Zürich. In omgekeerde richting arriveert elke ochtend een nachttrein vanuit Zürich in Nederland.

  IC Brussel

  De IC Brussel gaat ieder uur van en naar Amsterdam Centraal. Hiermee komt de verbinding naar Den Haag HS te vervallen. Reizigers tussen Den Haag en Brussel kunnen reizen via een sneller alternatief met een overstap in Breda of Rotterdam.

  Thalys

  In maart gaat weer een Thalys tussen Amsterdam en Marne-la-Vallée-Chassy (Disneyland Parijs) rijden via Airport Charles de Gaulle.

Met ingang van de nieuwe dienstregeling kunnen vertrek- en aankomsttijden op sommige stations iets veranderen. 

Check of je reis verbeterd is

Wil je weten of er iets voor jou verandert? Check je reis in de NS-app of Reisplanner.