Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Fiets mee in de trein

Fiets mee in de trein? Met een Fietskaart Dal mag je tijdens daluren je fiets meenemen in de trein. Plan je reis in de NS-app en meld gelijk je reis én je fiets aan. Zo zorgen we samen voor een zo goed mogelijke spreiding. En een zo veilig mogelijke reis.


Hoe meld ik een fietsplek aan?

Je fietsplek aanmelden kan eenvoudig via Treinwijzer in de NS-app of op ns.nl (vergeet niet eerst de app te updaten). Aanmelden kan ook via de klantenservice of de servicebalie op het station. Aanmelden is alleen nodig voor NS-treinen en kan vanaf twee weken van tevoren tot het moment van vertrek. Houd er rekening mee dat je alleen in de daluren mee mag: maandag t/m vrijdag tussen 9.00 – 16.00 uur en tussen 18.30 – 6.30 uur. Een fietsplek aanmelden in treinen die tijdens de spits rijden is dus niet mogelijk.

Gaat je reis niet door?

Gaat je reis onverwacht niet door? Dan is het fijn als je je aanmelding even annuleert. Dat kan via de link in je aanmeldbevestiging die je op het door jou opgegeven emailadres ontvangt of in Treinwijzer als je een Treinwijzer-account hebt.

In deze video leggen we uit hoe je jouw fiets aanmeldt

Fietsplek aanmelden via de NS-app of op ns.nl

 1. Open de Reisplanner in de NS-app of op ns.nl en plan je reis.
 2. Selecteer je station van vertrek en aankomst, en de vertrektijd.
 3. Klik op “Treinreis aanmelden”. Een nieuw scherm wordt geopend.
 4. Voldoende plekken beschikbaar? Klik dan op “Fietsplek aanmelden”.
 5. Klopt alles? Als je ingelogd bent met je NS-account, dan kun je je aanmelding nu bevestigen met een druk op knop.
 6. Heb je (nog) geen NS-account? Vul dan je e-mailadres in en bevestig je aanmelding.
 7. Je ontvangt een bevestigingsmail van je aanmelding. Dit is inclusief link waarmee je jouw aanmelding kunt annuleren.
 8. Vergeet niet om je Fietskaart Dal te kopen.

* Heb je nog geen Mijn NS-account? Dan is deze eenvoudig aan te maken of activeer je Mijn NS Zakelijk-account.

Goed om te weten

 • Het aanmelden van een fietsplek is niet verplicht: aanmelden is vrijwillig. Je hebt met je aanmelding dezelfde rechten als reizigers zonder aanmelding.
 • De Fietskaart Dal is alleen geldig i.c.m. een ander vervoersbewijs. Je hebt naast je Fietskaart Dal dus ook altijd nog een vervoerbewijs nodig voor je eigen reis.
 • Een Fietskaart Dal is ook geldig bij andere vervoerders in Nederland.
 • Je fiets kan niet mee in de ICE, Thalys, Eurostar, Nightjet en NS-bussen. In IC Berlijn en IC Brussel kunnen wel fietsen mee, maar in de zomermaanden (juli en augustus) hebben alleen reizigers met een internationaal fietsticket toegang tot deze treinen.
 • Van september t/m juni mag je fiets doordeweeks alleen in de daluren mee: maandag t/m vrijdag tussen 9.00 – 16.00 uur en tussen 18.30 – 6.30 uur. In het weekend en op feestdagen mag je je fiets de hele dag meenemen. In juli en augustus mag je je fiets ook de hele dag mee.
 • Voor het meenemen van je fiets geldt dat dit alleen is toegestaan als er genoeg ruimte is. Dit geldt ook als je aangemeld bent. In bepaalde gevallen kan je aanmelding dus vervallen, zie hiervoor de voorwaarden die zijn opgenomen in de Voorwaarden fiets mee in de trein.
 • Gebruik je een fiets als hulpmiddel vanwege een beperking dan mag je je fiets onder bepaalde voorwaarden gratis meenemen.
 • Kijk hier of op ns.nl/voorwaarden voor de voorwaarden voor het meenemen van je fiets in de trein, waaronder de aanmeldvoorwaarden.

Veelgestelde vragen

 • Ben ik verplicht om mijn fietsplek aan te melden?

  Nee, het aanmelden voor je fietsplek niet verplicht: aanmelden voor je fietsplek is vrijwillig. Je hebt met je aanmelding dezelfde rechten als reizigers zonder aanmelding.

 • Is de aanmelding voor mijn fiets een vervoerbewijs?

  Nee, je aanmelding is geen vervoerbewijs. Je reist zoals je gewend bent met je OV-chipkaart of een los vervoerbewijs, zoals een e-ticket. Voor je fiets heb je een Fietskaart Dal nodig.

 • Kan mijn fiets altijd mee als ik een aanmelding heb?

  Voor het meenemen van je fiets geldt dat dit alleen is toegestaan als er genoeg ruimte is. Dit geldt ook als je je fiets aangemeld hebt. In bepaalde gevallen kan je aanmelding dus vervallen. Kijk hiervoor in de voorwaarden, die zijn opgenomen in de Voorwaarden fiets mee in de trein.

 • Kan ik mijn fiets meenemen tijdens de inzet van bussen?

  Nee, je kunt je fiets niet meenemen in de NS-bus. Hier is helaas geen plaats voor.

 • Mag mijn vouwfiets mee in de trein?

  • Je vouwfiets mag gratis mee in de trein als je deze inklapt, ook tijdens de spitsuren. Je hoeft niet te reserveren, omdat je vouwfiets niet op een fietsplek staat.
  • Je vouwfiets klap je in vóór het instappen en klap je weer uit ná het uitstappen.
  • Je vouwfiets (en bagage) mag onder geen enkele voorwaarde buitendeuren, binnendeuren of gangpaden blokkeren. Dit heeft met de veiligheid te maken: alle deuren zijn nooduitgangen.
 • Mag mijn fiets mee in internationale treinen?

  • In ICE International, Thalys, Eurostar en Nightjet zijn geen binnenlandse fietsreizigers toegestaan.
  • In de spits en in de zomermaanden juli en augustus is fietsvervoer in Intercity Berlijn en Intercity Brussel voorbehouden aan reizigers met een internationaal fietsticket en verplichte internationale fietsreservering.
  • Buiten deze periode kun je jouw fiets ook meenemen op het binnenlandse traject van Intercity Berlijn en Intercity Brussel. Reserveren voor een binnenlands traject is niet mogelijk.
  • Kijk hier voor meer informatie.
 • Hoe kom ik door de poortjes met mijn fiets?

  Je houdt je reisproduct tegen de kaartlezer van het poortje. Zo check je in en open je de poortjes. Voor meer informatie kijk op de pagina In- en uitchecken.

 • Ik hoef me niet aan te melden als ik mijn fiets als hulpmiddel meeneem, waarom adviseren jullie het me wel?

  Als je reist met een fiets als hulpmiddel heb je geen voorrang op een fietsplek boven andere reizigers. Je kunt dus alleen mee als er plek is in de trein. Hoewel een aanmelding niet verplicht is als je reist met je hulpmiddel, verzoeken je wel dringend om indien mogelijk een aanmelding te maken. Dit geeft andere reizigers namelijk inzicht in de beschikbare plekken én het geeft jou meer zekerheid op een plek.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met NS Klantenservice. We helpen je graag.

Voorwaarden

Plan je reis

Treinwijzer

Krijg een melding als de drukte toeneemt. Meld je reis aan in de NS-app.

Twee vrouwen met mondkapje op zitten naast elkaar in de trein

Bereid je goed voor

Van plan om met de trein te gaan? Bereid je reis dan goed voor

Verantwoord reizen tijdens corona

NS neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.