Naar content

Hoofdnavigatie

Fiets mee in de trein

Vanaf 1 juli mag je je fiets weer meenemen in de trein. Wel verzoeken we je om deze vooraf te registreren. Je krijgt zo voor vertrek te zien in welke NS-trein er nog voldoende plek is voor je fiets. Zo zorgen we samen voor een zo goed mogelijke spreiding en een zo veilig mogelijke reis. 


Hoe werkt het registreren?

Je kunt een nieuwe treinreis registreren door in te loggen in de Trein Veilig Service. Zodra je dat hebt gedaan kom je in ‘Mijn Registraties’. Hier vind je je nog te maken geregistreerde reizen en kun je een nieuwe reis registreren. Tijdens het registreren zie je meteen hoeveel plekken er nog zijn voor je fiets in de trein.

Je kunt je treinreis registreren tot 1 minuut voor de geplande vertrektijd van de trein. Het is alleen mogelijk om een treinreis te registreren voor vandaag en morgen.

Let op: het is nog niet mogelijk om een treinreis te registreren waarbij je onderweg moet overstappen. Hierdoor moet je je treinreis in meerdere delen registreren: je reis naar het overstapstation en je reis vanaf het overstapstation naar je eindstation.

We raden je aan om eerst je reis en je fiets te registreren en daarna een Fietskaart Dal te kopen. Daarnaast heb je uiteraard een geldig vervoerbewijs nodig.

Lees hieronder de voorwaarden die van toepassing zijn op het registreren van je treinreis, met en zonder fiets (Voorwaarden Trein Veilig Service).

Video instructie trein veilig service

Veelgestelde vragen over het registreren met de Trein Veilig Service

 • Ben ik verplicht om mijn treinreis en/of fiets te registreren?

  Nee, je bent niet verplicht om je treinreis te registreren en je bent dus ook niet verplicht om je fiets te registreren. Je mag ook reizen zonder reisregistratie. Wel verzoeken we je om je reizen te registreren.

  Hierdoor kunnen wij – en jij als reiziger – vooraf zien hoe druk het in de trein gaat zijn en of er ruimte is om je fiets mee te nemen. Zo zorgen we samen voor een zo goed mogelijke spreiding en een zo veilig mogelijke reis. 

 • Hoe registreer ik een reis?

  Je kunt een nieuwe treinreis registreren door in te loggen in de Trein Veilig Service. Zodra je dat hebt gedaan kom je in ‘Mijn Registraties’. Hier vind je je nog te maken geregistreerde reizen en kun je een nieuwe reis registreren.

 • Is mijn registratie een vervoerbewijs?

  Nee, je registratie is geen vervoerbewijs. Je reist zoals je gewend bent met je OV-chipkaart of een los vervoerbewijs zoals een e-ticket. Neem je je fiets mee in de trein? Registreer dan je fiets en vergeet niet ook een Fietskaart Dal te kopen. Een Fietskaart Dal is momenteel alleen online verkrijgbaar.

 • Krijg ik met een registratie voorrang als het druk is in de trein?

  Nee, een registratie voor een reis geeft geen recht om te reizen in de trein waarvoor geregistreerd is.  Datzelfde geldt voor de registratie van je fiets: een registratie geeft niet het recht om je fiets mee te nemen in de trein. Je kunt je fiets alleen meenemen in de trein als er plek is. 

  Wel zorgt het registreren van je reis en fiets ervoor dat je inzicht krijgt in de drukte in de trein voor zitplaatsen en fietsen.

 • Waarom moet ik inloggen met een NS-account om te registreren?

  We hebben je e-mailadres nodig om je te informeren over je geregistreerde reis. Je ontvangt van ons een e-mail om je geregistreerde reis te bevestigen, wanneer je je reis annuleert en als jouw geregistreerde treinreis door een verstoring uitvalt. Bij de meeste reizigers staat dit e-mailadres gekoppeld aan een NS-account. Heb je een Mijn NS-account, dan kun je ook hiermee inloggen en registreren.
   
  Heb je geen NS-account? Maak deze dan eenvoudig aan. Je hebt hier alleen je e-mailadres en een zelf in te stellen wachtwoord voor nodig. Na het aanmaken moet je eenmalig je e-mailadres bevestigen om in te kunnen loggen. 

 • Hoe gaan jullie om met mijn gegevens?

  Lees alles over hoe NS met je gegevens omgaat in het privacystatement en in de voorwaarden van de Trein Veilig Service (te vinden op deze pagina).

Staat je vraag er niet tussen? Bekijk alle veelgestelde vragen over de Trein Veilig Service of neem contact op met NS Klantenservice via telefoonnummer 088 672 1057. We helpen je graag.

Voorwaarden Fietskaart Dal

Met een Fietskaart Dal kun je voor € 7,50 een dag jouw fiets, ligfiets, racefiets, elektrische fiets of tandem meenemen in het aangegeven gedeelte van de trein. Hiervoor gelden de volgende regels:

 • Je beschikt over een Fietskaart Dal.
 • Een Fietskaart Dal is alleen geldig in combinatie met een ander vervoerbewijs. Je hebt naast je Fietskaart Dal dus altijd nog een vervoerbewijs nodig voor je eigen reis.
 • Een Fietskaart Dal is ook geldig bij andere vervoerders. Fietsen mogen echter niet mee in de ICE, de Thalys en in NS-bussen.
 • Je reist buiten de spits.
 • In de spits, tussen 6.30 - 9.00 uur en 16.00 - 18.30 uur, mag je jouw fiets dus niet meenemen in de trein in verband met de beperkte ruimte. Deze regel geldt ook wanneer je vóór de spits bent ingecheckt, maar tijdens de spits reist.
 • In het weekend, op feestdagen en in juli en augustus mag je fiets de hele dag mee in de trein, ook tijdens spitsuren.
 • Andere vervoermiddelen dan degenen die op deze pagina genoemd worden, zijn niet toegestaan. Denk hierbij aan fiets-/bolderkarren.
 • Stal je fiets alleen op een speciaal daarvoor bestemde plek in de trein. Is deze ruimte er niet? Dan mag de fiets niet mee.
 • Haal altijd je bagage (fietstassen etc.) van je fiets af, zodat er ruimte overblijft voor het plaatsen van andere fietsen.
 • Je dient zelf toezicht te houden op je fiets.
 • Heb je een aangepaste fiets, ligfiets of tandem vanwege een beperking? Dan mag je deze onder bepaalde voorwaarden gratis meenemen.

Jouw fiets mee in de trein naar het buitenland

 • In de spits en in de zomermaanden juli en augustus is fietsvervoer in Intercity Berlijn en Intercity Brussel voorbehouden aan reizigers met een internationaal fietsticket en verplichte fietsreservering.
 • Buiten deze periode kun je jouw fiets ook meenemen op het binnenlandse traject van Intercity Berlijn en Intercity Brussel. Reserveren voor een binnenlands traject is niet mogelijk.

In alle gevallen geldt dat er voldoende ruimte in de trein moet zijn. Met name in de zomer is het erg druk in de trein, en kan het voorkomen dat niet alle fietsen mee kunnen.

Vouwfiets mee in de trein

 • Je vouwfiets mag gratis mee in de trein als je deze inklapt, ook tijdens de spitsuren. Deze hoef je niet te registreren.
 • Je vouwfiets klap je in vóór het instappen en klap je weer uit ná het uitstappen.
 • Je vouwfiets (en bagage) mag onder geen enkele voorwaarde buitendeuren, binnendeuren of gangpaden blokkeren. Dit heeft met de veiligheid te maken: alle deuren zijn nooduitgangen.