Naar content

Hoofdnavigatie

Gelderland

Lees meer over de wijzigingen in de nieuwe dienstregeling per provincie.


Andere vervoerder regionale spoorlijnen Oost-Nederland

De treindienst Zwolle-Kampen wordt overgenomen door Keolis Nederland (voorheen Syntus). Op deze lijn wordt het nieuwe station Zwolle Stadshagen geopend. Ook de treindienst Zwolle - Enschede wordt overgenomen door Keolis Nederland. Op deze lijn wordt de nieuwe sneltrein Raalte - Enschede geïntroduceerd.

De treinen van Keolis Nederland op de trajecten Zwolle - Kampen, Zwolle - Enschede en Zutphen - Oldenzaal en de treinen van Arriva op de trajecten Zwolle - Emmen en Almelo -Mariënberg gaan rijden onder de nieuwe merknaam Blauwnet. Alle abonnementen en kaartjes van NS zijn straks ook te gebruiken in de treinen van Blauwnet. Let op dat u bij de juiste vervoerder in- en uitcheckt. Meer informatie over het reizen met Blauwnet vindt u op overijssel.nl/blauwnet.

Vervallen vroege verbinding

Op werkdagen vervalt de vroege Intercity van Utrecht Centraal richting Nijmegen van 6.09 uur. Er rijdt wel een Intercity om 5.54 en 6.24 uur.

Extra Intercity's in vroege ochtend en in avonduren

In de vroege ochtend en in de avonduren rijden vier Intercity’s tussen Amsterdam Centraal / Schiphol Airport en Eindhoven / Nijmegen in ongeveer een kwartierdienst met een overstapmogelijkheid op Utrecht Centraal. Om dit mogelijk te maken rijdt de Intercity Enkhuizen-Eindhoven van en naar Maastricht in plaats van Heerlen en zijn de vertrektijden. tussen Hoorn en Eindhoven anders dan overdag.

Van maandag tot en met zaterdag zal deze kwartierdienst langer rijden vanaf Utrecht Centraal naar Eindhoven (tot en met vertrek 23.10 uur), naar Nijmegen (tot en met vertrek 22.54 uur) en naar Schiphol Airport (tot en met vertrek 21.25 uur) en van Schiphol Airport naar Utrecht Centraal (tot en met vertrek 22.18 uur). Daarna wordt overgegaan op een halfuurdienst. Op zondag zal de kwartierdienst uit Eindhoven naar Utrecht Centraal een uur langer rijden (tot en met vertrek 22.03 uur).

Op zondag zal de rechtstreekse Intercity Schiphol Airport-Utrecht Centraal-Nijmegen in beide richtingen twee uur eerder starten (eerste vertrek 8.58 uur vanaf Nijmegen en 10.00 uur vanaf Schiphol Airport) en richting Schiphol Airport een uur langer rijden (tot en met vertrek 21.28 uur uit Nijmegen). Op die manier wordt de kwartierdienst tussen Schiphol Airport en Utrecht Centraal en tussen Utrecht Centraal en Nijmegen langer aangeboden.

Extra Sprinters in de avonduren

In de late avonduren rijden elke dag in beide richtingen 2 extra sprinters tussen Geldermalsen en ’s-Hertogenbosch. Daardoor rijdt de hele avond tot 0.00 uur 2 keer per uur een Sprinter tussen Utrecht Centraal en ‘s-Hertogenbosch.

Wijzigingen Sprinters

De Sprinter Arnhem - ’s-Hertogenbosch rijdt door naar Tilburg, Breda en Dordrecht en dus niet meer naar Eindhoven, Helmond en Deurne.

De Sprinter Deurne - ’s-Hertogenbosch wordt tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch 7 minuten sneller. Daardoor wijzigen de overstaptijden op de Sprinters en Intercity’s richting Nijmegen, Geldermalsen en Tilburg. Op werkdagen rijdt deze Sprinter in de spits door naar Oss. In de ochtendspits stopt deze Sprinter van Oss richting ’s-Hertogenbosch ook in Oss West, Rosmalen en ’s-Hertogenbosch Oost. In de richting Oss stopt deze Sprinter niet op deze stations. In de avondspits stopt deze Sprinter in de richting Oss op deze stations, maar van Oss richting ’s-Hertogenbosch niet op deze stations.

Gewijzigde vertrektijden in de spits

De Sprinter Apeldoorn - Almelo - Enschede wacht op werkdagen tijdens spitsuren in Almelo 1 keer per uur 13 minuten voordat deze kan doorrijden richting Enschede. In de andere richting is dit 6 minuten. Reist u naar Hengelo en Enschede dan kunt u in Almelo overstappen van de Sprinter op de nieuwe Blauwnet-sneltrein Raalte - Almelo - Enschede en vice versa. De Intercity van Schiphol Airport naar Enschede is om dezelfde reden in de spits 2 minuten langer onderweg tussen Almelo en Enschede.

Gewijzigde tijden

Rond Tiel en Geldermalsen wijzigen bijna alle vertrek- en overstaptijden:

  • De overstap in Tiel van de Arriva-treinen uit Arnhem op de Sprinters naar Geldermalsen wordt 19 minuten langer. In de andere richting wordt de overstaptijd 18 minuten langer.
  • De reistijd vanuit Utrecht Centraal naar Tiel en Tiel Passewaaij neemt met 6 minuten toe. In de andere richting neemt de reistijd met 5 minuten toe. Dit komt doordat de Sprinter langer stilstaat in Geldermalsen.
  • De overstap in Geldermalsen van de Sprinter uit Tiel op de Sprinter richting ’s-Hertogenbosch wordt 16 minuten korter. In de andere richting wordt de overstap 15 minuten korter.
  • De overstap in Geldermalsen van de Sprinter uit ’s-Hertogenbosch op de Arriva-trein naar Dordrecht wordt 26 minuten korter. In de andere richting wordt deze overstap 4 minuten langer.
  • De overstap in Geldermalsen van de Arriva-trein uit Dordrecht op de Sprinter naar Tiel wordt 18 minuten korter. In de andere richting wordt deze overstap 11 minuten langer.

Werkzaamheden Duitsland

In 2018 starten omvangrijke spoorwerkzaamheden op het Duitse traject van de ICE Amsterdam - Keulen - Frankfurt. De ICE zal hierdoor regelmatig worden omgeleid en/of een langere reistijd hebben.