Naar content

Hoofdnavigatie

Utrecht

Lees meer over de wijzigingen in de nieuwe dienstregeling per provincie.


Elke 10 minuten Intercity’s

Tussen Amsterdam, Utrecht, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven rijden 7 dagen per week elke 10 minuten Intercity’s tot circa 19.00 uur (zondags tot circa 21.00 uur). De intercity Schiphol Airport - Utrecht Centraal - Eindhoven rijdt alleen nog naar Venlo, en niet meer naar Heerlen. De Intercity Enkhuizen - Amsterdam Centraal rijdt voortaan door naar Heerlen. 

Reizigers tussen Enkhuizen/Hoorn en Amsterdam Amstel en zuidelijker zijn hierdoor tot 10 minuten sneller op hun bestemming. Deze Intercity staat kort stil in Eindhoven waardoor doorgaande reizigers tussen Heerlen en de Randstad 3 minuten sneller op hun bestemming zijn. De overstap- en vertrektijden wijzigen op vrijwel alle stations tussen Den Helder/ Enkhuizen en Heerlen/Maastricht. 

Extra Intercity's in vroege ochtend en in avonduren

In de vroege ochtend en in de avonduren rijden 4 Intercity’s tussen Amsterdam Centraal / Schiphol Airport en Eindhoven / Nijmegen in ongeveer een kwartierdienst met een overstapmogelijkheid op Utrecht Centraal. Om dit mogelijk te maken rijdt de Intercity Enkhuizen - Eindhoven van en naar Maastricht in plaats van Heerlen en zijn de vertrektijden. tussen Hoorn en Eindhoven anders dan overdag.

Van maandag tot en met zaterdag zal deze kwartierdienst langer rijden vanaf Utrecht Centraal naar Eindhoven (tot en met vertrek 23.10 uur), naar Nijmegen (tot en met vertrek 22.54 uur) en naar Schiphol Airport (tot en met vertrek 21.25 uur) en van Schiphol Airport naar Utrecht Centraal (tot en met vertrek 22.18 uur). Daarna wordt overgegaan op een halfuurdienst. Op zondag zal de kwartierdienst uit Eindhoven naar Utrecht Centraal een uur langer rijden (tot en met vertrek 22.03 uur). 

Op zondag zal de rechtstreekse Intercity Schiphol Airport-Utrecht Centraal - Nijmegen in beide richtingen 2 uur eerder starten (eerste vertrek 8.58 uur vanaf Nijmegen en 10.00 uur vanaf Schiphol Airport) en richting Schiphol Airport een uur langer rijden (tot en met vertrek 21.28 uur uit Nijmegen). Op die manier wordt de kwartierdienst tussen Schiphol Airport en Utrecht Centraal en tussen Utrecht Centraal en Nijmegen langer aangeboden.

Kortere reistijd

Van Leiden Centraal naar Utrecht Centraal wordt de reistijd met de Intercity 4 minuten korter.

Extra vroege Intercity

Op werkdagen vertrekt er om 6.10 uur een extra vroege Intercity van Utrecht Centraal naar Eindhoven.

Vervallen vroege verbinding

Op werkdagen vervalt de vroege Intercity van Utrecht Centraal richting Nijmegen van 6.09 uur. Er rijdt wel een Intercity om 5.54 en 6.24 uur.

Wijzigingen laatste verbinding

Maandag- en dinsdagnacht rijdt de Sprinter Amsterdam Centraal - Weesp van 0.11 uur door naar Hilversum. Vanaf Hilversum rijdt voortaan de aansluitende NS-bus naar Amersfoort (aankomst 01.25 uur).

Gewijzigde vertrektijden 

  • De vertrektijden van de Sprinters Amsterdam Centraal - Breukelen - Utrecht Centraal-Rhenen wijzigen enkele minuten. De Sprinters uit Rhenen naar Amsterdam staan daarnaast korter stil op Utrecht Centraal (3 minuten), maar langer op Amsterdam Bijlmer (6 minuten).
  • De Sprinter van Amsterdam Centraal naar Rhenen vertrekt in de daluren 5 keer per dag 11 minuten eerder vanuit Amsterdam Centraal (vertrek om 6.28 uur, 10.28 uur, 12.28 uur, 14.28 uur en 18.28 uur). Deze staat vervolgens 12 minuten stil op Amsterdam Bijlmer Arena. Door het eerdere vertrek vervalt daarmee de rechtstreekse verbinding van Uitgeest naar Rhenen. Er rijdt dan een Sprinter Uitgeest - Amsterdam Centraal en een Sprinter Amsterdam Centraal-Rhenen.
  • De Sprinter Breukelen - Utrecht Centraal-Rhenen rijdt op zaterdag en zondag en in de avonduren circa een kwartier later. Dit zorgt voor betere aansluitingen in Breukelen (8 minuten van Amsterdam Centraal richting Utrecht Centraal, 10 minuten van Utrecht Centraal richting Amsterdam Centraal). In de avondspits rijden 2 extra Sprinters rechtstreeks van Utrecht Centraal via Breukelen naar Amsterdam Centraal en Uitgeest om 18.03 uur en 18.33 uur.
  • De vertrek- en aankomsttijden van de Sprinters tussen Utrecht Centraal en Woerden wijzigen. Doordat de treintijden van de Sprinters tussen Geldermalsen en Utrecht Centraal wijzigen. Zo blijven snelle doorgaande verbindingen behouden.     

Meer Sprinters in de spits

Op werkdagen rijdt tussen 6.00 uur en 10.00 uur 2 keer per uur een extra Sprinter van Houten Castellum naar Utrecht Centraal en tussen 15.30 uur en 19.30 uur van Utrecht Centraal naar Houten Castellum. Het aantal treinen groeit op deze momenten van 4 naar 6 per uur (‘Elke 10 minuten een trein’). In de andere richting rijdt deze extra Sprinter ook, maar stopt dan tussen Utrecht Centraal en Houten Castellum niet op tussengelegen stations. De bestaande Sprinters naar Tiel en ’s-Hertogenbosch stoppen wel altijd op alle stations.

Betere overstap

Op Amsterdam Centraal verbetert de overstap van Haarlem naar Utrecht Centraal, doordat 6 in plaats van 4 Intercity’s per uur gaan rijden tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal. De overstaptijden verschillen per verbinding.  

Gewijzigde tijden

Rond Tiel en Geldermalsen wijzigen bijna alle vertrek- en overstaptijden:

  • De overstap in Tiel van de Arriva-treinen uit Arnhem op de Sprinters naar Geldermalsen wordt 19 minuten langer. In de andere richting wordt de overstaptijd 18 minuten langer.
  • De reistijd vanuit Utrecht Centraal naar Tiel en Tiel Passewaaij neemt met 6 minuten toe. In de andere richting neemt de reistijd met 5 minuten toe. Dit komt doordat de Sprinter langer stilstaat in Geldermalsen.
  • De overstap in Geldermalsen van de Sprinter uit Tiel op de Sprinter richting ’s-Hertogenbosch wordt 16 minuten korter. In de andere richting wordt de overstap 15 minuten korter.
  • De overstap in Geldermalsen van de Sprinter uit ’s-Hertogenbosch op de Arriva-trein naar Dordrecht wordt 26 minuten korter. In de andere richting wordt deze overstap 4 minuten langer. 
  • De overstap in Geldermalsen van de Arriva-trein uit Dordrecht op de Sprinter naar Tiel wordt 18 minuten korter. In de andere richting wordt deze overstap 11 minuten langer.

Versnelling ICE in daluren

In de daluren wordt de reistijd van de ICE Amsterdam - Keulen - Frankfurt tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal 3 minuten korter. Van Duitsland náár Amsterdam Centraal blijft de reistijd van de ICE zowel in het dal als in de spits ongewijzigd. 

Werkzaamheden Duitsland

In 2018 starten omvangrijke spoorwerkzaamheden op het Duitse traject van de ICE Amsterdam - Keulen - Frankfurt. De ICE zal hierdoor regelmatig worden omgeleid en/of een langere reistijd hebben.