Naar content

Hoofdnavigatie

Extra voorzieningen in de trein

Onze treinen hebben extra voorzieningen voor mensen met een functiebeperking, zoals speciale ingangen, rolstoeltoiletten en priority seats. En onze allernieuwste treinen, de Flirts, maken het ook mogelijk om met een hulpmiddel zoals een rolstoel of scootmobiel zelfstandig te reizen.


Zelfstandig in- en uit de trein rijden in de Flirt

Onze nieuwste Sprinter van het type Flirt heeft een schuiftrede waardoor u in de meeste gevallen zelf de trein in en uit kunt rijden.

Hoe het werkt

Kies voor het inrijden de deur met het blauwe rolstoelicoon. Deze deur blijft langer open dan de andere deuren zodat u de tijd heeft. Ga vervolgens naar de rolstoelopstelplek. Daar is ook een stoel voor uw eventuele begeleider.

Stations met zelfstandig toegankelijke trein

Op deze trajecten wordt momenteel de zelfstandig toegankelijke trein ingezet:

Zodra een station alle perrons op de goede hoogte heeft liggen en een hellingbaan en/of lift heeft, kan het station als toegankelijk worden beschouwd. ProRail werkt hier hard aan.

Geschikt hulpmiddel

Hoe handiger en wendbaarder u bent met uw hulpmiddel, des te makkelijker het is om zelfstandig te reizen. Lukt het u om een klein hoogteverschil te overbruggen, dan zal ook het in- of uitrijden van de trein u goed af gaan. Heeft u verminderde armspierkracht of een hulpmiddel met kleine steunwieltjes of voetensteunen die erg laag zijn, dan raden we u aan NS Reisassistentie te boeken.

Let op: aan uw hulpmiddel en aan NS Reisassistentie zijn voorwaarden verbonden.

Tip: check altijd van tevoren welke trein er rijdt! Dat kan eenvoudig via de NS app.

  • Voer het gewenste vertrek- en aankomststation in, de gewenste vertrek- of aankomsttijd en plan uw reis.
  • Klik in het gewenste reisadvies op de genoemde treinsoort (NS Intercity of Sprinter). U ziet vervolgens in tekst en beeld welk treintype er rijdt.

Rijdt er geen Flirt trein, dan kunt u tot een uur voor vertrek NS Reisassistentie boeken (op stations waar NS Reisassistentie aanbiedt) of wellicht een ander tijdstip kiezen waarop de Sprinter type Flirt wel rijdt.

Eerste keer zelfstandig reizen

Nog niet eerder zelfstandig gereisd? Vraag dan gerust NS Reisassistentie aan en ervaar samen met de assistentieverlener het in- en uitrijden van de trein. Altijd hulp als het nodig is!

Ondanks alle goede voorbereidingen kan het voorkomen dat u te maken krijgt met een onverwachte situatie. U kunt dan contact opnemen met onze Klantenservice via 030 - 2357822, wij zijn 24 uur per dag bereikbaar. Wij beantwoorden uw vraag of kijken, samen met u, wat de best passende oplossing is.

Speciale ingang voor rolstoel en aangepast toilet

Veel Intercity's hebben extra brede plaatsen voor uw rolstoel of scootmobiel. De ingang herkent u aan het blauwe icoon van de rolstoel. De meeste Intercity's hebben een rolstoeltoegankelijk toilet.

Priority seats

In al onze treinen vindt u zogenaamde priority seats. Deze zijn met voorrang bedoeld voor mensen die moeilijk kunnen lopen of staan. Bijvoorbeeld mensen met een beperking, ouderen en zwangere vrouwen. Deze zitplaatsen vindt u overal in de trein, maar wel altijd zo dicht mogelijk bij het balkon. Zo hoeft u slechts een korte afstand af te leggen vanaf de deur. U herkent de priority seat aan deze afbeeldingen: een persoon met een stok of een zwangere vrouw.