Naar content

Hoofdnavigatie

Reizen met de R-net treindienst

NS rijdt onder de R-net vlag op het traject Alphen aan den Rijn - Gouda. Met nieuwe, comfortabele treinen en een vast team van servicemachinisten. Je kunt op werkdagen tussen 6.30 en 19.00 uur ieder kwartier de trein nemen. In het weekend de hele dag en 's avonds doordeweeks na 19.00 uur gaat de trein elk half uur.


Tijdelijke afsluiting 1e klas coupé in verband met corona

De machinistencabine kan bij de treinen op het traject Alphen – Gouda alleen via de 1e klas worden bereikt. Om onze machinisten een veilige doorgang naar de cabine te bieden heeft NS er, in verband met de coronamaatregelen, voor gekozen de 1e klas in deze treinen tijdelijk af te sluiten. Deze maatregel is nodig om deze trein te kunnen blijven rijden en aan de instructies van de overheid te kunnen voldoen.

Restitutie

Heb je een 1e klas abonnement waar het traject Alphen - Gouda (of een deel daarvan) onderdeel van is en reis je met de trein? Dan wordt de tijd waarin je niet 1e klas hebt kunnen reizen achteraf gecompenseerd. De restitutie wordt berekend zodra bekend is hoe lang de 1e klas tijdens de huidige dienstregeling afgesloten is geweest. Je hoeft hiervoor geen contact op te nemen met NS Klantenservice, NS zal zodra de treinen weer de normale dienstregeling rijden het restitutieproces bekendmaken.

Reizen met de R-net treindienst

Alle NS-abonnementen en kaartjes zijn te gebruiken op dit R-net traject. Ook de tarieven van NS zijn van toepassing. Daarnaast zijn er speciaal voor deze verbinding het GouweTicket en het GouweTicket Fiets.

Net als bij NS kun je ook op dit traject je fiets meenemen. Voor de spitsuren is er het GouweTicket Fiets. In de daluren (op werkdagen voor 6.30 uur, tussen 9.00 en 16.00 uur en na 18.30 uur) mag de fiets in de R-net treinen gratis mee. Per treinstel zijn 3 speciale fietsenrekken beschikbaar. Voor huisdieren gelden dezelfde regels als bij NS.

Wel of niet in- en uitchecken?

Niet in- en uitchecken

Heb je ingecheckt op het R-net traject Alphen aan den Rijn - Gouda? Dan hoef je bij een overstap naar NS niet opnieuw in te checken. Andersom geldt hetzelfde: als je al hebt ingecheckt bij NS hoef je dat niet opnieuw voor de R-net treinen te doen. Bij overstap naar bus, tram, metro of een van de andere treinvervoerders moet je wel opnieuw in- en uitchecken. 

De NS in- en uitcheckpalen en toegangspoorten zijn voor zowel NS als R-net reizen geschikt. Deze palen/poorten bevatten daarom beide logo’s. Daarnaast heeft NS de reisinformatiemiddelen, palen, poorten en de kaartautomaten aangepast naar R-net. Voor het verdere meubilair doet ProRail de aanpassingen.

Wel in- en uitchecken

Heb je ingecheckt op het R-net traject Dordrecht - Geldermalsen? Dan moet je bij een overstap naar NS uitchecken bij R-net en opnieuw inchecken bij NS. Andersom geldt hetzelfde: als je al hebt ingecheckt bij NS, check je hier uit en vervolgens opnieuw in bij R-net.

Overstappen voor richting Leiden of Utrecht

Via de NS Reisplanner of in de NS-app kun je zien welke overstapmogelijkheden en –tijden er zijn in Alphen aan den Rijn en Gouda. Je hoeft niet opnieuw in en uit te checken.

Reizen met een beperking

De nieuwe R-net treinen zijn geschikt voor een gelijkvloerse instap en hebben een uitschuiftrede. De perrons die nog niet de juiste hoogte hebben, worden door ProRail aangepast. Zolang nog niet alle perrons op de juiste hoogte zijn om een gelijkvloerse instap te garanderen, kunnen reizigers met een functiebeperking gebruikmaken van de NS Reisassistentie, ook als er geen conducteur op de trein aanwezig is. Daarnaast heeft elke trein een rolstoeltoegankelijk toilet.

Meer weten?

Bij de servicemachinist die op dit traject rijdt kun je terecht met vragen. Ook zullen regelmatig Service & Veiligheid medewerkers op de station en/of in de treinen aanwezig zijn. Op Gouda is een verkoopbalie waar je terechtkunt voor vragen. Ook is de R-net Klantenservice treindienst Alphen aan den Rijn - Gouda dag en nacht bereikbaar op 030-7515157 (lokaal tarief).