Naar content

Hoofdnavigatie

Drukke treinen

Omdat voor velen van u de zomervakantie voorbij is en er een nieuwe periode van werken of studeren aanbreekt, wordt het vanaf september weer drukker onderweg. In de trein kan het met name in de ochtendspits tussen 7.30 en 8.30 uur drukker zijn dan de afgelopen zomervakantieperiode. Een indicatie van de te verwachten drukte in uw trein ziet u in de Reisplanner Xtra-app. Dit wordt aangegeven met 1, 2 of 3 poppetjes. Zo ziet u al bij het plannen van uw reis wat u kunt verwachten en of een trein eerder of later wellicht een goed alternatief is.


Waar mogelijk breiden we het aantal zitplaatsen uit door in de ochtend- en avondspits langere treinen in te zetten. Desondanks is de komende periode de kans dat u op sommige trajecten moet staan groter. Hieronder geven wij u inzicht in de top 5 van drukke trajecten en de gevolgen voor station Amsterdam Zuid van de nieuwe metrolijn.

Top 5 drukke trajecten

Haarlem/Zaandam - Amsterdam Sloterdijk

Tussen 7.30 en 9.00 uur zijn veel Sprinters en Intercity’s vanuit Zaandam/Haarlem richting Amsterdam Sloterdijk druk.

Vanwege perronlengte kunnen we geen langere treinen inzetten.

Den Haag Laan van NOI - Leiden Centraal

Tussen 7.45 en 8.45 uur zijn enkele Intercity’s vanuit Den Haag Laan van NOI richting Leiden Centraal druk. 

Vanwege perronlengte kunnen we geen langere Intercity’s inzetten.   

Rotterdam Centraal - Amsterdam Centraal (Intercity direct)

Het aantal reizigers in de Intercity direct groeit fors. Met name in de ochtendspits leidt dit tot drukke treinen.

Hieronder ziet u welke treinen gemiddeld het drukst zijn en de mogelijke alternatieven.

Maatregelen:

  • vanaf eind augustus wordt de trein van 7.41 uur verlengd met 3 rijtuigen (9 i.p.v. 6)
  • Vanaf 9 december komt er een extra trein bij (5 i.p.v. 4)
  • Vanaf begin 2019 worden álle Intercity direct-treinen verlengd naar 7 rijtuigen.

Zwijndrecht - Rotterdam Centraal

Tussen 7:30 en 8:30 uur is het erg druk in de Sprinters tussen Zwijndrecht, Barendrecht, Rotterdam Lombardijen, Rotterdam Zuid en Rotterdam Centraal.

Vanwege beperkingen in de materieelinzet kan een aantal Sprinters uit maximaal 5 rijtuigen bestaan.

Oss - ‘s-Hertogenbosch

Enkele Sprinters vanuit Oss richting ’s-Hertogenbosch zijn erg druk in de ochtendspits. In de Reisplanner Extra kunt u bij de Sprinters op dit traject zien hoe druk ieder rijtuig is en waar u de beste kans heeft op een zitplaats.

Daarnaast rijden er extra Sprinters in de spits die minder druk zijn. In onderstaand overzicht ziet u welke Sprinters dit zijn.

Drukte op station Amsterdam Zuid

Door de komst van de nieuwe Amsterdamse metrolijn, de Noord/Zuidlijn, kan het aantal reizigers in de spitstreinen van en naar station Amsterdam Zuid met zo’n 10% groeien. Daarom rijden we de drukste treinen van en naar dit station met de maximaal mogelijke lengte, maar dat zal naar verwachting niet genoeg zijn om iedereen een zitplaats te bieden.

Meer drukke trajecten

Er zijn nog een aantal trajecten waarop we extra drukte verwachten. Per traject geven we een overzicht van de spitstreinen, waarvan de drukste treinen rood gemarkeerd zijn. Mogelijk is een trein eerder of later voor u een goed alternatief. Op het perron van vertrek ziet u dezelfde informatie in de vorm van posters.